Utgiven i Forum nr 1991-01

Junk-baronens fall

av Leif Bergström Forum 1991-01, sida 14, 24.01.1991

Taggar: Teman: ekonomi

OVER HERE

Text: Leif Bergström/New York

Junk-baronens foall

USA:s detaljhandel upplevde sin svagaste julförsäljnin på många år. Arbetslöshetsköerna ökar åter och konkursjuristerna har bråda dagar. På nyåret erkände också Vita huset — många månader efter fristående ekonomer — att landet befinner sig i en lågkonjunktur.

expansionsperiod är därmed slut. Med friställningar på Wall Street och dödförklaras 80 FEöansonspen längsta ekonomisk aktiemarknadens fall talets glada dagar.

Inför sitt tioåriga fängelsestraff för insiderbhandel och andra brott står Michael Milken nu liksom under expansionsåren som en symbol för finansvärldens realiteter.

Domen strax före jul mot de riskfylld 1 men högavkastande skräpobligationernas fader slog ned som en bomb i finanskretsar. Milken hade nästan på egen hand skapat marknaden för skräpobligationerna, son svarat för 90 procent av vinsten i den nu konkurssatta mäklarfirman Drexel Burnham Lambert. Som tack mottog han en rekordlön, 550 miljoner USD under ett enda år. Men som symbolen för vad som nu beskrivs som ”det giriga 80-talet” blev hans straff också rekordhårt. Förutom fängelsetiden dömdes han till tre års villkorligt, 5400 timmars samhällsnyttig tjänst, samt att betala 600 miljoner USD i böter.

”Androm till varnagel”

Vid en tid då luften gått ur Wall Street var domen menad som en varning till dagens värdepappershandlare.

För bara några månader sedan hade Milken ännu många försvarare. Sympatisörerna inkluderar kollegor som fått del av smulorna från kungens bord, smulor värda miljontals dollar. Ekonomer framhöll att skräpobligationerna ställt kapital till förfogande till entreprenörer som annars kanske inte kunnat få företag som MCI — i dag USA:s nästa största telefonbolag — eller Turner Broadcasting — med nyhets-TV:n CNN — på fötter.

Nu fokuserar i stället ekonomer intresset på företagens rekordhöga skuldbörda och säger att priset för Reagan-erans låtgå-år måste betalas under 90-talet. Därmed görs Milken till medbrottsling i ett vidare ekonomiskt drama i vilket högkonjunkturen kunde förlängas genom ständigt nya lån. Alla delar av samhället deltog — den amerikanska statsskulden ökade från 1 till 3 miljarder USD och kongressens revisorer varnar att budgetunderskottet trots höstens kompromiss med Vita huset nästa år kommer att slå nytt rekord.

Lång djupdykning

Denna konstgjorda andning hotar enligt ekonomer att orsaka en djupare och mer djupdragen lågkonjunktur än normalt. Om de spådomarna slår in, kommer Milken och andra aktörers aktier att falla ytterligare.

Det fanns en tid då finansmän stod i kö för att få audiens, och politiker sökte hans råd. Men i åklagarsidans 98 åtalsÅRE

From riches to rags: junkbaronen Milkens tioåriga fängelsestraff är samtidigt en symbol för en finansera. Baksmällan har börjat.

punkter framställdes det 44-åriga finansgeniet som föga mer än en ovanligt girig skurk.

Skräpobligationerna användes av finanspirater som T-Bone Pickens och Carl Icahn vid deras företagsköp. Mediamogulen Rupert Murdoch vände sig till Milken för att köpa de sex TV-stationer som låg till grund för hans nya kanal, Fox.

Han arbetade hårt — från kl 4.30 till 19.30, måndag till lördag. Hans anseende och nätverk av kontakter växte snabbt. Hailvdussinet industriledare kunde vänta i olika konferensrum i Drexel Burnham Lamberts kontor i Beverly Hills i Kalifornien. Milken gick från det ena rummet till det andra och talade några minuter om sina förslag till affärslösningar. Sedan lät han medarbetare ta hand om detaljerna.

De stora Wall Street-firmorna fnyste till att börja med åt hans idéer. Men Milken övertygade marknaden om att skräpobligationerna var mindre riskfyllda än den först trodde. Och snart gav sig också konkurrenterna in i leken. Före marknadens kollaps fanns högriskobligationer till ett värde av 180 miljarder USD.

Han skänkte hundratals miljoner av sina enorma tillgångar till välgörande ändamål, men levde ett relativt stillsamt privatliv.

— Jag är en man med en fru, ett hus, en bil och en katt, förklarade han i en intervju.

Men när myndigheterna 1986 åtalade arbitragehandlaren Ivan Boesky i Wall Streets dittills mest uppmärksammade insidermål vände lyckan. Boesky, som dömdes till tre års fängelse, valde att samarbeta med åklagaren och berätta om sina affärer med Milken och Drexel.

Prejudikat Åtalspunkterna inkluderade bedrägerier, också mot egna kunder, medverkan till att dölja andra kunders transaktioner. handel efter insidertips samt skattebrott.

Efter att först ha förklarat sin totala skuld erkände han sig förra våren skyldig till några av punkterna, i utbyte mot att åtalen mot hans bror — också anställd av Drexel — lades ned.

Sedan han avskedats av Drexel, stod den man som beskrivits som 80-talets mäktigaste finansman ensam att utkämpa sin juridiska strid. Han anställde Arthur Liman som sin försvarsadvokat. Liman hade blivit världskändis som senatens bitskaste utfrågare under Iran-contras skandalen för fyra år sedan.

Men efter den hårda domen har Liman mött kritik från juristkolleger. Den uppgörelsen i vilken Milken erkände sin skuld på ett begränsat antal punkter innehöll ett löfte att ärligt besvara myndigheternas fortsatta frågor om affärerna med andra finansmän. Det gav enligt experter myndigheterna desto större skäl att under lång tid hålla honom på en plats där han skulle vara tillgänglig för frågor.

Det långa straffet har dock också kritiserats som motverkande sitt eget syfte. Advokater har förklarat att det gör det svårare för dem att övertyga andra klienter att söka nå uppgörelsen med myndigheterna, då de inte kan garantera att det kommer att leda till avsevärd strafflindring. .

1/1991

FRUN

Utgiven i Forum nr 1991-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."