Utgiven i Forum nr 2011-11

Kamp mot nätcensur

av Leif Bergström Forum 2011-11, sida 45, 24.11.2011

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 11 2011

VÄRLDEN: USA

Kamp mot nätcensur

LEIF BERGSTRÖM I NEW YORK

Internets roll håller ännu på NN att ta form. Flera motstridig krafter försöker påverka vad morgondagens konsumenter kommer att erbjudas. Nyligen vädjade flera ledande amerikanska företag till Washington att i frihandelsdiskussioner kräva garantier för fritt informationsutbud via nätet. Det går stick i stäv med motsatta tendenser i en rad auktoritära regimer.

Kinas ledande IT-företag nådde i oktober en överenskommelse med kommunistpartiet om att “stoppa spridningen av skadlig information via internet” Sri Lanka manade nyligen nyhetssajter att registrera sig hos informationsministeriet. Detta sedan regimen tidigare stoppat en webbplats som publicerat kritik av presidenten och hans familj.

I västs demokratier ses internet som en fri och vildvuxen samling av sajter som kan tillfredsställa näst intill varje tänkbar - och ibland närmast otänkbar - intresseinriktning och smak. Medan det ibland innebär att rykten och rent fiktiva uppgifter presenteras som fakta, garanteras också ett fritt meningsutbyte, en grundförutsättning för demokrati.

Men det är numera inte bara demokratin som förlitar sig på internet. Internetjätten GOOGLE tillsammans med tillverkningsföretag som IBM, MICROSOFT, ORACLE OCh GENERAL ELECTRIC OCh finansföretag som CITIGROUP, VISA OCh MASTERCARD presenteraade nyligen efter nio månaders diskussioner sina krav på vad som måste ingå i kommande frihandelsavtal. Det är inte längre nog att slopa tullar och fysiska handelshinder.

“Vi befinner oss i en era där ekonomin bokstavligt talat drivs av internet. Vihar en digital ekonomi” förklarade Citigroups chef för offentliga internationella affärer RICK JOHNSTON.

Kräver garantier. Företagen kritiserade särskilt flera länders krav att företag upprättar datacentraler inom landets gränser om de vill driva verksamhet där. Rapporten kallar sådana krav diskriminerande och hävdar att de går emot alla krav på fri rörelse av varor och kapital över nationella gränser.

Företagen manade Vita huset att inom orga F HI =] tm 3 ö pr [=] 3 3

Staten övervakar. Myndigheterna i Kina sätter hård press på internetbolagen att övervaka informationen som publiceras på nätet. Storbolag i väst kräver att ett fritt internet bör skrivas in i avtalen om frihandel.

nisationer som Världshandelsorganisation wTo och oecb kräva garantier för ett fritt flöde av data vid möten.

“Vi vill ha garantier för fritt utbyte av data precis som vi vill se ett fritt flöde av varor och tjänster. I informationsåldern är data vår produkt’, förklarade NUALA O’CONNOR KELLY vid GENERAL ELECTRIC.

Nästan samtidigt kom uppgifterna att Kinas internetoperatörer accepterat partiets krav att medvetet garantera sändningen av positiva budskap via nätet. Företagen lovade enligt rapporten att “kraftfullt hindra spridandet av rykten online, publicering av pornograff, internetbrottslighet och olaglig spridning av skadlig information via internet”.

MIAO WEI, minister för industri och informationsteknik, förklarade att de kinesiska IT-fö retagen måste öka investeringarna i övervakningsteknologi.

Kringgår censuren, Kinas statskontrollerade medier har tidigare publicerat varningar som visar att partiet är oroat över bloggares möjlighet att kringå censuren, och den effekt det kan ha på det kinesiska samhället. Trots det menar bedömare att det är osannolikt att staten vågar stänga denna kanal som erjuder en möjlighet både att ge utlopp för frustration - och för myndigheterna att mäta skälen och styrkan i olika opinionsyttringar.

Samtidigt hävdar flera observatörer att de arabiska protesterna detta år visat hur oppositionella kan använda den nya tekniken. Också det är något auktoritära regimer ser som ett varnande tecken. =

Utgiven i Forum nr 2011-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."