Utgiven i Forum nr 2012-09

Karriärboost med minidiktator

av Heidi Furu Forum 2012-09, sida 55, 27.09.2012

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2012

Karriärboos wordpress.com med minidiktator

Jag är mitt uppe i en kompetenskurs på heltid. Studerar för att bli effektivare, stresståligare, mer flexibel, bättre på konflikthantering och på att prioritera. Investerar all min tid — och en hel del pengar.

Så skulle en HR-chef uttrycka det. Mer vardagligt kan man säga att jag är hemma och byter blöjor, kokar morotspotatis, nattar barn och bygger med duplo.

Barnlediga ingenjörer blir bättre på jobbet, gick fackförbundet Sveriges Ingenjörer ut medi fjol. Enligt deras enkät upplevde 76 procent av kvinnorna och 61 procent av männen att föräldraledigheten utvecklat dem positivt i jobbet. Ingenjörerna blev bättre på att prioritera, effektivare, mer samarbetsförmösgna, bättre på konflikthantering, skickligare på att delegera och mer empatiska. Säg det fortbildningsinstitut som ordnar kurser som lever upp till de förväntningarna, med individuell läroplan för alla.

Själv har jag nu ett års erfarenhet av min kompetenskurs. Och visst har jag lärt mig en hel del. Återstår dock att implementera det i arbetslivet. Tänk så imponerade kollegerna ska bli över min ökade simultankapacitet. Jag kan koka morgongröt, laga cappuccino, läsa mejl, låta som en traktor, fejsboka och tömma diskmaskinen. Allt samtidigt, med en klängig kille i famnen.

Också inom konflikthantering kan jag nya knep. Lättar garanterat upp stämningen på ett inflammerat

I tl

SVAR: 1. TRE SMEDER, 2. BEGRAVNINGSBYRÅER. 3. SVEDJEHOLME [LELL personalmöte då jag börjar sjunga ”Ingen panik här kommer Torsten med borsten, han klättrar rakt upp och ner i din skorsten”. Och när en pressad intervjuperson försöker slingra sig trollar jag fram ett hushållspapper: ”Strimla det här så känns det bättre”.

Bättre på prioriteringar har jag också blivit. Den som skriker högst får sin vilja igenom. Och jag vågar stå för min sak, upprepade gånger. ”Nej, eluttaget är ingen leksak. Nej, eluttaget är ingen leksak” Argumentationsteknik har vi däremot inte kommit så långt med. Vill minnas att det kommer upp i modulen trotsålder.

Undrar om det trots allt inte är andra egenskaper som arbetsgivare i smyg uppskattar hos föräldralediga. Sådant som aldrig skrivs ut i anställningsannonser, men som minidiktatorer på hemmaplan kan lyckas indoktrinera. Såsom lydnad. Ingen idé att resonera med en trött och hungrig bebis, bara lyd utan att ifrågasätta. Såsom tålamod. Oj vilken kognitiv utmaning att få jobba vid ett löpande band, förra anställningen var att plocka undan leksaker. Såsom vana vid att det man bygger upp raseras. Heja, heja, nytt rekord, klosstornet klarade sig i tre sekunder.

Jag trivs i alla fall så bra på min kurs att jag stannar hemma ett år till. Dessutom har vi flyttat till England — vilken bonus för arbetsgivaren att jag samtidigt förkovrar mig i språk. Vet ni vad grisen säger på engelska? Oink, oink, oink. m

Heidi Furu är tjänstledig redaktionschef på EH Forum. Hon bloggar om sin vardag på den brittiska sa onjelen på: http://armywifen.

Utgiven i Forum nr 2012-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."