Katastrofturism – risk och möjlighet
av Henric Borgström Forum 2021-04, sida 18-19, 06.05.2021
[caption id=“attachment_132250” align=“aligncenter” width=“1024”] Vid Fagradalsfjall väller 1 250 grader het lava ut med cirka fem kubikmeter i sekunden. Foto: Wikimedia commons/Berserkur[/caption]
Vulkanutbrott på Island brukar få turismen att blomstra, men i stället för långväga turister har man den här gången kunnat följa utbrottet i direktsändning. Här är de orter som har störst risk (eller chans) att drabbas av nästa utbrott.
Att vårens vulkanutbrott i väckt uppseende i nyhetsmedier över hela världen förklaras med att det ligger på en halvö endast 40 kilometer sydväst om Islands huvudstad Reykjavik. Sociala medier skildrar fortlöpande den framvällande lavan.
Det är första gången på 800 år som området upplevt ett utbrott, som dock inte hotar någon bebyggelse. Halvön hade många stora utbrott mellan 1100- och 1300-talet och halvön är i stort sett täckt av lava från den tiden. Själva namnet på huvudstaden har uppkommit efter fornnordiskans ”rökviken” när rök och aska strömmat ut från sprickor i marken vid ofta förekommande vulkanisk aktivitet.
Läget efter en månad med lava i nio kratrar i sluttningarna vid Fagradalsfjall är att nya sprickor hela tiden uppstår och magman flödar ut uppemot 1 250 grader het. Lavan väller fram med cirka fem kubikmeter i sekunden. Mot slutet av april ser den ut att flöda över till en intilliggande dal. Det sker dock med en så låg hastighet från nya sprickor att lavan kallnar och stelnar. Jordskalven är fortfarande glesa och svaga. Enligt räddningstjänstens vetenskapliga råd går det inte att förutsäga utvecklingen.
Men islänningarna har vant sig vid vulkanisk aktivitet som för övrigt går att följa fortlöpande på islandsbloggen.com på svenska eller Twitter med engelsk text från Islands Meteorologiska Office: @Vedurstofan.
Turistströmmen till Island har tagit ordentlig fart. I Stockholm finns till exempel en researrangör med namnet Vulkanresor som i reklamen framhåller att det just nu pågår ett vackert vulkanutbrott. Mer än var fjärde islänning uppges ha besökt platsen för vulkanutbrottet. Förra gången Island hamnade i världshändelsernas centrum var den 14 april 2010 då ett moln av aska spreds från glaciären Eyjafjallajökull ut över Atlanten, in över Skandinavien och en stor del av norra Europa. Under några dygn lamslogs flygavgångar för cirka 10 miljoner resenärer, främst till och från Nordeuropa.
Henric Borgström text
Läs hela artikeln i papperstidningen.