Utgiven i Forum nr 2010-02

Kina i täten på grön energi

Forum 2010-02, sida 24-25, 25.02.2010

Taggar: Teman: grön energi

FORUM FÖR EKOMÖMI OCH TEKNIK

NR & 2018

VÄRLDEN: USA

Kina i täten på grön energi

Kina har blivit världsledare på att tillverka solpaneler och vindturbiner. Västvärlden kan i framtiden bli beroende av Kina inom förnybar energi, på samma sätt som man i dag är beroende av olja från Mellanöstern.

LEIF BERGSTRÖM IH NEW YORK

X Amerikanska politiker har de senaste årtiondena lovat att göra supermakten mindre beroende av oljeländerna. Sedan den 11 september 2001 har sådana löften inte bara haft ekonomiska mål - utan också säkerhetspolitiska. Men med den ökade användningen av alternativ energi ser bedömare nu en risk för att västvärlden i stort i en framtid kan se sig lika beroende av Kina, som man i dag är av Mellanöstern.

Kina är redan världsledande i produktion av solpaneler och vindturbiner. Den turbodrivna moderniseringen av jättelandet gör det i dag till världens största marknad för kraftutrustning. För att dra elledningar till ännu modesta landsortsbyar bygger landet kraftverk så snabbt som möjligt. Majoriteten av elkraften kommer ännu från kolkraftverk, men i det frenetiska utbyggnadsskedet har sol- och vindenergi inte lika stort prishandikapp somide gamla industriländerna, där alternativ energi förutsätts betyda nedläggnin av befintliga, ihuvudsak fungerande, kolvätebaserade kraftverk.

USA:spresident BARACKOBAMA har utmålat en framtid där amerikansk innovation ochingenjörskonst ska skapa hundratusentals nya, välbetalda amerikanska arbetstillfällen. Delstater som söker locka företagare inom branschen — Kalifornien, Massachusetts, Michigan bland andra - talar om grön energi som nästa innovationsrevolution, i klass med datorer och internet.

Kina investerar mest. Men faktum är att Kina inte bara producerar mest utrustning för alternativ energi, det investerar också mest, enligt planerna 440 miljarder dollar under närmaste tio åren. En amerikansk rapport fann nyligen att Kina, Japan och Sydkorea tillsammans investerar tre gånger så mycket som USA på grön energiteknik.

För att få en bredare bild av den ekonomiska framtiden bad brittiska FINANCIAL Ti 3 5 e [=] = = a a [ri] = &E x &E [=] > = fre bd u I E od frå] E 3 = [5] = = : SE a [rag E a fa] 2 [=] I =

MES nyligen THOMSON REUTERS att studera akademisk forskning i Kina, Indien, Brasilien, Ryssland och USA. Sedan 1981 har antalet vetenskapliga rapporter från kinesiska universitet ökat 64-falt. Antalet artiklar i vetenskapliga forskartidsskrifter är ännu bara en tredjedel av USA:s, och Thomson Reuters fann kvaliteten på de kinesiska rapporterna varierande - men av ökande kvalitet. Obama har inte bara talat om vind- och solenergi. I sitt årliga tal till kongressen talade han också om nya kärnkraftverk och om borrning efter nya olje- och gaskällor. Etablerade amerikanska kraftföretag sneglar nu också mot Kina kanske inte bara ör att få hjälp med morgondagens lösningar, men väl för att finna motiverade och kunniga partners att utveckla dem. DUKE ENERGY och SOUTHERN COMPANY har inlett samarbete med inesiska bolag för att utveckla tekniken för att ta hand om avgaserna från kolkraft, och ör att finna effektivare - och miljömässig renare - förbränningsteknik. Både i Kina och USA svarar kolkraften ännu för merparten av elproduktionen. Kolproducenter påpekar att USA ännu har enorma tillgångar av kol och talar ofta likt tobaksföretagen i termer som förnekar välgrundade medicinska rön.

Liknar jetmotorturbin, President Obamas energiminister är STEPHEN CHU, 1997 års nobelpristagare i fysik, och har kanske anledning att tro att amerikanska forskare ska finna de lösningar som skapar framtidens arbetstillfällen — och en renare luft. Som del av administrationens ekonomiska stimulanspaket delade energidepartementet förra året ut drygt 150 miljoner dollar till 37 företag och akademiska institutioner med lovande lösningar inom grön teknik.

Ett av dessa företag var FLODESIGN WIND TURBINE utanför Boston. Företaget vill revolutionera vindenergin med sina nya turbin, som man säger mer liknar rotorn i en jetmotor ä en trevingad jättelik flygplanspropeller. Enligt Flo Design ger dess turbin högre effektivitet, vilket kan göra det möjligt att bygga lägre, och därmed billigare, torn för turbinerna.

I januari lyckades företaget dels få en investering på 34,5 miljarder dollar i nytt riskkapital samt locka till sig LARS ANDERSEN från danska vEsTAs som ny vd. De nya pengarna kom bland annat från riskkapitalbolaget KLEINER, PERKINS, CAUFIELD AND BYERS, där förre vicepresidenten AL GORE är partner, och enligt ihärdiga uppgifter spelat en central roll i satsningen på Flo Design.

Nästan lika stor uppmärksamhet fick Lars Andersens beslut inom branschen. Vestas är värdens ledande tillverkare av vindkraftverk — med fabriker i Kina. Det faktum att en veteran från Vestas sadlar om till ett ännu förlustbringande forskarföretag menar många bedömare att kan säga en hel del om potentialen.

VINDKRAFT.

Danska Vestas har förlagt en stor del av sin tillverkning av vindkraftsturbiner till Kina.

Skymmer soluppgången. Den amerikanska vindkraftskapaciteten ökade förra året med 39 procent. Samtliga amerikanska anläggningar är byggda på land. Ochlandet kommer de närmaste månaderna att för första gången besluta om ett havsbaserat projekt. Det gäller Cape Wind utanför Massachusetts. Planerna har mött motstånd sedan de först presenterades 2001, bland andra från nyligen avlidne liberala senatorn EDWARD KENNEDY — vars familjefastighet på Cape Cod ligger i närheten av det tilltänkta kraftverket.

Men senast är det två indianstammar som hävdat att byggnationen av de 130 turbinerna skulle hindra deras rituella krav att ha en ostörd vy av soluppgången. Administrationens inrikesminister KEN SALAZAR gav efter konsultationer med parterna dem tid till den 31 mars att finna en kompromiss, annars fick det vara nog med långbänken och Salazar har gjort klart att han är villig att själv fatta beslut om nödvändigt.

Utgiven i Forum nr 2010-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."