Utgiven i Forum nr 2012-10

Klyftorna växer i USA

av Leif Bergström Forum 2012-10, sida 30-31, 25.10.2012

Taggar: Orter: USA

HI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 18 201 växer i USA IH Levnadsstandard. Allt fler experter talar nu om en tudelad amerikansk ekonomi. Den rikaste procenten av befolkningen har sett inkomsten öka med 5,5 procent sedan återhämtningen efter finanskrisen började. För de 8 procenten i botten av välståndsskalan har inkomsterna i genomsnitt fallit 1,8 procent. I den gruppen ingår en stor del av medelklassen.

LEIF BERGSTRÖM NEW YORK

X Den ekonomiska återhämtningen efter denna generations djupaste lågkonjunktur började officiellt i mitten av 2009. Problemet för många amerikanska familjer är bara att de ännu knappt sett några bevis för de bättre tiderna.

Sedan lågkonjunkturens botten har Dow Jones industriindex stigit 40 procent. APPLes aktiekurs har stigit mer än 200 procent. Men också det är nyheter som främst gläder de rika. Kursfallet under lågkonjunkturen skrämde många medelklassfamiljer och andelen medelinkomsttagare med aktieinnehav är nu lägre än före kraschen.

I stället förankras medelklassens ägande i ännu större utsträckning än tidigare i egna hem. Och det är först de senaste månaderna ekonomer sett några tecken på stabilisering av priserna. Sedan 2009 har 40 miljarder dollar gått förlorade i värdet av egna hem, och mångdubbelt mer räknat från marknadstoppen 2006.

Denna splittrade bild gör att den ekonomiska bilden kan målas på mycket varierande sätt, och ändå åtminstone delvis vara riktig. Det märks också med häpnadsväckande tydlighet i höstens politiska kampanjtal. Antingen det gäller de 1 procenten (de allra rikaste som blev målet för Boycott Wall Streets vrede) eller de 47 procenten (BARACK OBAMA-anhängare som MITTROMNEY italtill sponsorer ser som ohjälp ligt beroende av offentliga bidrag) så erkänner blotta termerna ett antagonistiskt klasssamhälle USA aldrig velat acceptera.

Men nu kunde demonstranterna mot Wall Streets överdrifter påpeka att de ekonomiska klyftorna i USA är större än i Kamerun. Krönikörer har hävdat att möjligheten till social klättring, från en lägre klass till en högre, är större i traditionsbundna Europa än i dynamiska USA. Och experter hävdar att den nya generationen kan bli den första i USA:s historia som inte kan hävda att de har det bättre än deras föräldrar. Därmed är den amerikanska drömmen hotad.

Ingen ifrågasätter att president Obama ärvde en risig situation när han tillträdde. En opinionsundersökning nyligen visade att fler amerikaner lägger skulden för lågkonjunkturen på företrädaren GEORGE w. BUSH än p ”Experter hävdar att den nya generationen kan bli den första i USA:s historia som inte kan hävda att de har det bättre än deras föräldrar. Därmed är den amerikanska drömmen hotad”

Obama. Och de senaste siffrorna talar alla om en ekonomi på rätt väg, om också alldeles för långsamt. Ett problem är att av de 4,5 miljoner nya jobb som skapats på den privata sektorn sedan lågkonjunkturen har nästan hälften kommit inom lågbetalda sektorer. Det ger ingen grund för den konsumtionstillväxt som behövs för att på allvar få fart på de ekonomiska hjulen. På samma sätt hotas makroekonomin av medelklassens lönestagnation.

Presidenten välkomnade arbetslöshetssiffror som för första gången under hans administration fölltillbaka under 8 procent. Det är ändå högt över vad som historiskt sett har varit acceptabelt. Men som många andra siffror indikerar det ändå ett tecken på att ekonomin är på bättringsvägen.

Vid årsskiftet skulle vem som än vinner valet tvingas till hårda nedskärningar av den offentliga budgeten, enligt en tidigare kompromiss mellan Obama och republikanska kongressledamöter.

Nu menar dock en del ekonomer att de mest drastiska åtgärderna kan vara mindre akuta, eftersom den privata skuldbördan fallit som ett resultat av den ekonomiska situationen och bankers striktare lånevillkor. Den offentliga skulden fortsätter att växa. Men om offentlig och privat skuld räknas samman uppgår den totalt till 3,3 gånger BNP, denlägsta nivån sedan 2006.

PÅ BARRIKADERNA. En kvinna i Philadelphiaprotestera mot ojämlikheten.

Bilförsäljningen började hösten med de bästa resultaten sedan 2008 och fler befintliga egna hem såldes än någon gång under de senaste två åren. Såväl nyhetsbyrån BLOOMBERGS som finansjätten CITIGROUP samman ställer en mängd statistiska uppgifter och väger samman dem i vad de kallar ekonomiska överraskningsindex. I båda fallen pekar dessa index mot en mer entydig förbättring än vad enskilda siffror gjort.

Flera observatörer drar paralleller mellan dagens tudelade ekonomi och de ohämmade industribyggarna under slutet av 1800-talet. Populärnamnet för dem är Robber Barons, Rövarbaroner, industrialister med namn som CARNEGIE, MELLON, MORGAN, ROCKEFELLER och VANDERBILT. De byggde enorma rikedomar, enligt kritiker med ofta oetiska eller rentav olagliga metoder.

Termen populariserades under den Stora depressionen när FRANKLIN ROOSEVELT förklarade att USA slutat att vara möjligheternas land som gav varje medborgare med vilja och ambition samma chans att lyckas. Politiskt ledde överdrifterna då till ny reglering av finansindustrin liksom av annan affärsverksamhet och lagar mot monopolbildning.

I flera debattartiklar hävdas nu att dagens ”1 procent” begår samma misstag som de så kallade rövarbaronerna gjorde. Om den parallellen dras ut kommer de ökande inkomst klyftorna att leda till ny ekonomisk reglering med större begränsningar i företagens verksamhet.

För de individer som redan nått toppen innebär inte detta något allvarligt hot. Ättlingarna till de tidigare nämnda Robber Barons tillhör än i dag USA:s elit.

EN AKTUELLT I FÖRENINGARNA . tf ff Tekniska Föreningen Driftingenjörsförbundet i Finland iFinland Banvaktsgatan 2 A, Banvaktsgatan 2 A 00520 Helsingfor tfn: (09) 476 778, e-post: kanslitfif.f 00520 Helsingfor tfn:(09) 476 7717, e-post: kanslidiff.f

Nedan finns listade de evenemang, som man ännu kan anmäla sig på. En komplett lista samt ytterligare info finns på www.tekniska.fi! OBS DIFF-medlem! Vill du även i framtiden få en Talentum-tidning? Läs om DIFF:s grupp prenumeration i webbens evenemangskalender!

TFiF lottar ut biljetter till årets Chalmerspex i H:fors. Delta i utlottningen via evenernangskalendern på www.

tekniska.fi senast 3110!

Nyland 13.11, Temakväll om återvinning, 15.11. Teater: I taket lyser stjärnorna, 17.11. Arkitektgillets 120-årsfes 21.12, TFF:s valmöte, 11.12, DIFF:s valmöt 13.12, Luciaglögg, 15.12, Jullunch

Egentliga Finland 26.10, MultiÅrskursSitz, 26.10. Alumnidag för ÅA:s kemiteknik, 4.12, DIFF Åbo Valmöt Österbotten 26.10. Whiskyprovning i Vasa 13.11, Företagsbesök till Solving i Jakobsta ekonomföreningen— Banvaktsgatan 2, 00520 Helsingfors

Cati Lilja, o201 299 275

Läs om programmen i Niordbladet och på www.niord.fi. 31.10 Smyckesverksta 71 Whiskykväl 7.11 Svenskspråkigt mentorska 8.n Utställning: Made in Helsinki 1700-201 15.11 Varumärkesworksho 16.11 Niords BB-års fes 28.11 Valmöt 30.11 Bokslutsdagen i Vas 13.12 Bokslutsdagen i Helsingfor —EKEn

Oxnromkjäganissrförsaingea tt, 22.11, kl 17 Företagsbesök till UPM med Thomas Ehrnrooth som värd. Adress: Södra Esplanaden 2, Helsingfors. Anmälan till Anders Nordlund e-post: arnordlundée gmail.com eller tfn 040-1949 492 senast 14.11.

Baraviföreningen rf Kontaktperson: Torvald Lindberg, tfn: 040-902 2946 e-post: torvald.lindberg&vink.fi

Utgiven i Forum nr 2012-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."