Knepigt pussel
av Ingalill Aspholm Forum 2015-06, sida 15, 18.06.2015
Snepigt pussel
Pengarna ska flyta över gränserna och särskilt gynna små och medelstora bolags externa finansiering. Därför behövs komplement till bankfinansiering och ökad tillgång på riskvilligt investeringskapital.
INGALILL ASPHOLM TEXT X Europas svaga återhämtning efter finanskrisen har gjort politikerna i Bryssel rådvilla: hur stärka tillväxten, skapa fler arbetstillfällen och frigöra den ekonomiska potentialen?
För att råda bot på detta har kommissionen presenterat en vision för en så kallad kapitalmarknadsunion. Förslaget stöds av EU-ländernas finansministrar samt kommissionen i ett brett åtgärdspaket.
Målsättning är att kapitalmarknadsunionen ska leda till ett förbättrat investeringsklimat genom att angripa strukturella hinder som omotiverat begränsar den inre marknaden.
EU:s ”färska” bankunion med stärkta balansräkningar för Europas största banker och ett gemensamt tillsynsansvar över dessa banker hos ECB är ett viktigt steg, men därtill behövs ett bredare utbud av finansieringsmöjligheter för företag.
I USA får medelstora företag fem gånger så mycket finansiering från kapitalmarknaderna som i EU. Bankerna står rentav för 70-80 procent av de europeiska företagens externa finansiering, resten kommer från olika värdepappersmarknader. Med andra ord saknar små och medelstora företag i EU i regel direkt tillgång till kapitalmarknaden.
Detta upplevs som en begränsande faktor och faran är att små, bankberoende företag inte kan växa och utvecklas på den europeiska marknaden då de europeiska bankerna gör det allt svårare och dyrare för småbolag att få banklån.
Det handlar om en lång process med implementering av en kapitalmarknadsunion fram till 2019. I juni presenteras en detaljerad handlingsplan. Under sommaren föreslås bland annat värdepapperisering för att frigöra bankers balansräkningar så de kan öka utlå ningen, samt förenklade prospekt som gör det lättare för företag att emittera eller börsnotera sig.
Mer långsiktiga och ambitiösa åtgärder går ut på att förbättra tillgången till finansiering, utveckla finansieringskällornas mångfald, samt att effektivera marknaderna genom att införa nya gemensamma regler för insolvens, skatter och bolagsrätt. Vissa befarar dock sidoeffekter av åtgärderna och många förblir därför skeptiska till en ytterligare harmonisering av kapitalmarknaden: man vill trots allt låta medlemsländerna att bestämma själva på vissa områden.
Samtidigt råder en viss reformtrötthet inom EU. Den stora utmaningen är att lotsa igenom förändringar som måste genomföras även på nationell nivå. Ändå vore en kapitalmarknadsunion nyttig med anke på Europas sega ekonomiska återhämtning. På lång sikt kan kapitalmarknadsunionen, i kombination med andra strukturreformer såsom underlättande av företagande och handel, skapa ett förbättrat investeringsklimat. Och en mer välmående kontinent där jobben inte örsvinner till USA och Asien.
Finansinspektionen ordnade en konferens under tema cing growth through Capital Markets” i början av juni. Webbinspelningen kan ses på finansinspektionen.fi. En mer detaljerad presentaion av kapitalmarknadsunionen finns på forummag.fi.
”Finan ngalill Aspholm är redovisningsexpert på Finansinspektione karriä lorum
Forum har öppnat ett Karriärforum med syfte att samla finlandssvenskar samt svensksinnade i yrkeslivet, en saj där du kan lämna in utnämningsnyheter.
Delta här: http:www.forummag.fi/karriarforum
Har du gjort ett karriärsp ditt yrkesliv tagit en ny riktning Vill du få professionell publicitet? Vill du öka ditt marknadsvärde?
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 2015