Utgiven i Forum nr 1974-14

Konflikt om jordköp Kockums - ministeriet

Forum 1974-14, sida 11-12, 18.09.1974

Solen sken på folket, som stod utspridda i den bergiga terrängen på Porkala udde och lyssnade på invigningstalen. En onaturligt varm septembersol, som borde ha varit pricken på i:et vid en festlig invigning av Kockum Industri Ab:s nya rekreationsområde för personalen. Det var fullt pådrag, finska och svenska flaggan vajade, men änd låg en viss sordin över stämningen. Högsta Kockum-chefen och koncernchefen från Sverige, Nils-Hugo Hallenborg, hade personligen infunnit sig. Han är annars inte en ofta sedd gäst i Finland — en av de finländska försäljningscheferna sade sig aldrig ha sett honom tidigare trots att Kockum verkat i jämnt ti år i Finland. Men nu stod han där inför hela personalen och skull hålla invigningstalet. Tonen var lite bitter. “Samhället kräver”, sade han, ”att företagen ska göra något för sin personal. Men när företaget försöker göra det, så lägger man hinder i vägen”.

Försäljaren av området, jordbrukaren Stig Häggman, var också uppmobiliserad och höll tal. Han hade haft samvetsbetänkligheter, sade han, men nu var han övertygad om att han hade gjort rätt att sälja. Och så överlämnade han Kyrkslätt kommuns standard åt Kockum-Industris VD Börje Koskinen som ett slags kommunal välsignelse för sina ord. Invigningen var över. Men faktum ä att Kockum-Industri Ab inte har fått tillstånd av handels- och’industriministeriet att inköpa detta jordområde. Och om Kockum inte får tillståndet, så får de inte lagfart. Och får de inte lagfart, så återgår området om tio år till säljaren. ”Vi förhandlar med ministeriet” säger man på Kockum-Industri.

Men enligt ministeriet är ärendet redan avgjort för ett halvt år sedan. Minister Jan-Magnus Jansson lär to m ha tagit upp det två gånger till behandling, men inför en enig opinion från tjänstemännens sida om att något avsteg från vedertagna principer inte kunde ske, blev han övertygad om att ett avslag måste göras.

Vad menade Sorsa i Sverige?

IAKTU FELT

Kockums bitterhet riktar sig nu mot tjänstemännen, närmast mot kommissionen för utländska investeringar, som beredde ärendet. Mellan tänderna mumlas det om att kommissionen borde byta namn: kommissionen mot utländska investeringar. ”Flera av medlemmarna är tjänstemän som minsann inte ser som sin främsta uppgift att göra det lätt för näringslivet”.

Kockums politik är alltså att ignorera avslaget. I stället ordnas invigningen som ett stort PR-jippo, med koncernchefen som dragplåster för press och opinion.

Kockums argument för markköpet är följande:

Företaget bedriver en aktiv personalpolitik i Sverige och vill göra det också här. De anställda får skolning, bostadslån och andra lån för tillfälliga ekonomiska svårigheter, de får hälsovård, fritidsverksamhet osv. Kockums-koncernen har byggt semesterbyar i Afrika, bla i Kenya, dit personalen reser på av företaget anordnade, ytterst billiga charterresor.

Direktör Hallenborg lät dock förstå, att det inte kunde bli fråga om att skjutsa också den finländska personalen till Afrika i någon större utsträckning. Charterresorna är främst förbehållna den svenska personalen. Finländarna ska beredas tillfälle till rekreation i eget

Forum 14/74

Konflikt om jordköp Kockums — ministeriet

Fyra stockhus står färdiga på Storkanskog-området och flera är att vänta.

land, på detta av Kockum-Industri ägda fritidsområde.

”Äganderätt”, sade Hallenborg i sitt tal, ”är ju inte samma sak i dag som för tio år sedan. Det innebär närmast nyttjanderätt. Och också nyttjandet är kringgärdat av så många bestämmelser och restriktioner. Nedsmutsningsförbud skövlingsförbud. Vi uppmanar våra anställda att fara varsamt fram med vårt område””. Fyra stockhus står färdiga och doftar färskt trävirke, och flera är beställda. Tältplatser och campingkök finns också. Och en representationsbastu är på komvärd!

Nn

Arbetsgivar är skyldig att ersätta skada, so arbetstagare förorsaka enom fe eller försummelse i arbetet.

(den nya skadeståndslagen, 3 kap. I $)

Den nya skadeståndslagen är i kraft fr.o.m. den 1.9.1974.

Enligt lagen bär arbetsgivaren i första harid ansvaret för alla skador, som arbetstagare förorsakar i sitt arbete. Arbetsgivarens ansvarsförsäkring i sin nuvarande form täcker inte de ersättningsförpliktelser, som Tagen förutsätter. Därför upphör dess giltighet i vårt bolag den 31.12. 1974. Följaktligen är tiden inne att se till att ansvarsförsäkringarna är å jour. Industriförsäkrings nya ansvarsförsäkring för företag täcker allt ersättningsansvar som den nya skadeståndslagen förutsätter. Tag kontakt med vår ansvarsförsäkringsavdelning. Den klarar Edra försäkringsproblem.

P.S. Vi beviljar en 2076:s nedsättning på ansvarsförsäkringspremierna år 1974.

Industriförsäkring är industrins eget försäkringsbolag. Tillförlitlig försäkrare av industrin och dess anställda.

ÖMSESIDIGA BOLAGET

INDUSTRIFÖRSÄKRING

Hallonnnäsgränd 8 A 00210 Helsingfors 21 tel. 90-67031 mande. Kockum har också köpt tre holmar i skärgården utanför.

Personalen uppgår i dag till 60 personer i Finland, och beräknas fördubblas inom tre år. Det är för dem vi bygger, säger man på Kockum.

Det mest flagranta och motstridiga i ministeriets negativa hållning, anser företaget vara, att ett svenskt bolag i Finland inte ges tillfälle att bedriva social personalpolitik, samtidigt som Finlands statsminister i Sverige uppmanar svensk industri att etablera sig här.

Argumenten biter emellertid inte på ministeriet, vars linje har varit konsekvent: varje jordköp av utländska företag i större omfattning (utöver ca 1—2 ha för industribyggen) möts med avslag. Frågan är av stor principiell betydelse, anser föredraganden Heidi Backström vid handels- och industriministeriet, engagerad i kommissionen för utländska investeringar.

Vad händer om utländska företag, kanske ännu större än Kockums, börjar köpa upp mark i stor skala i Finland för olika, om än aldrig så sociala ändamål? Var ska gränsen dras? Hur mycket av den finländska jorden ska vi sälja 12

Alla måste naturligtvis vara i samma ställning.

Varför, frågar Heidi Backström, måste Kockum nödvändigtvis äga mark här? Kan de inte bidra till sin personals rekreation på annat sätt? Ge extra semesterbidrag? Bjuda på någon charterresa? De stirrar sig blinda på denna enda möjlighet — att köpa mark. Och dessutom har företaget låtit saken gå alltför långt utan att ta reda på gällande bestämmelser, i tron att inga hinder ska möta,

I Sverige, liksom i många andra länder, är bestämmelserna betydligt strängare. Om Wärtsilä skulle planera att köp “en holme i Stockholms skärgård, skull de sannolikt bli utskrattade, tror ekonom Backström.

Föredragande Backström ser inte statsminister Sorsas framstöt i Sverige som stridande mot kommissionens nuvarande verksamhet. Och konflikten med Kockums vill hon helst tala tyst om. Men Kockums är på bettet. De diskuterar tom att låta personalen göra en uppvaktning. De fyra husen står envist kvar vid havet i Storkanskog-terrängen. Det verkar inte som om KockumIndustri skulle vara villig att ge sig.

Nej, Forum försökte inte fälla danska regeringen!

Den uppmärksamma läsaren av Forums nordennummer = 12/74 kunde i intervjun med Danmarks statsminister Poul Hartling läsa något om ”…en höst, som skall bli denna regerings sista”.

Det var ingalunda ett försök av Forum att i denna brutala form spå undergång åt Danmarks tappra minoritetskabinett,

Det var dessvärre lömskaste sotrtens tryckfelsnisse som varit i farten, den där byter ut ett helt ord i ursprungstexten mot ett skenbart logiskt, men ödesdigert betydelseändrande ord.

I Sigyn Alenius manus står klart och tydligt: ”…en höst som kan bli denna regerings sista”.

Också om de goda förbindelserna mellan Danmark och Finland inte lär ta skada av detta tryckfel, ber vi att få framföra en förkrossad ursäkt. O

Forum 14/74

Utgiven i Forum nr 1974-14

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."