Utgiven i Forum nr 2008-12

Kör finanskrisen över miljön?

av Kaj Hedvall Forum 2008-12, sida 40, 22.12.2008

Taggar: Teman: finanskris

EE] FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 2088

Kaj Hedvall är ekonomie doktor och direktör med ansvar för affärsutveckling på Senatfastigheter.

Kör finanskrisen över miljön?

I USA har bensinpriset fallit ner till en historiskt låg nivå och många drar därför en lättnadens suck. Bolagen som utvecklar energisnåla fordon, såsom elbilar, är i svårigheter. Huruvida hela ener gi- och miljöfrågan upplevs som en kortvarig mardröm som konsumenten nu vill dra ett streck över är en spännande fråga. Har oron om vår framtida miljö ersatts av kortsiktiga finansiella bekymmer?

Europeiska unionen har profilerat sig som föregångare i kampen mot de ständigt stigande utsläppsnivåerna. Strategin har varit att förändra världen genom att visa vägen. Utmaningen är att denna strategi kräver konkreta framgångar för att vara trovärdig. Den första omgången av utsläppshandeln var inte precis den framgång man hoppats på och även under följande omgång verkar utmaningarna hopas.

Finanskrisen ser ut att öka risken för att leden bryts i miljöfrågan både inom EU och på ett globalt plan. Flera nyare medlemmar såsom Polen, Rumänien och de baltiska länderna har signalerat att de inte tänker ”offra sin tillväxt på miljörörelsens altare? Retoriken låter kusligt bekant. Samma argument har framförts såväl av tillväxtnationer som av USA.

Många förväntar sig att Barack Obama blir en förändring till det bättre. Det är säkert sant eftersom Bushadministrationen visade världen långfingret på ett sällsynt klumpigt sätt när det gällde globala miljöinitiativ, Obama Biden lägret har klart signalerat att miljöfrågan inte ifrågasätts mer och att förhalning inte längre är ett alternativ.

Tyvärr verkar Obama-Biden retoriken, när man skrapar på ytan, vara precis i linje med

USA:s tidigare inställning, som En ekonomisk recession är inte också följdes av Clinton-admi- negativ för miljön.

skapades redan under Bush den äldres tid och somii stor utom förstår att grundinställningen i USA är att aldrig importera reglering utan i stället exportera sin egen till utlandet är det inte troligt att den nya ledningen i USA markant kommer att skilja sig från de tidigare.

Dubbla budskap från politikerna tillsammans med skräckscenarier kan leda till fatalism och handlingsförlamning. Finanskrisen gör att riskpremierna gått upp, tillgången på kapital försämrats och företagen blivit mer försiktiga och selektiva. Har vi redan passerat punkten där det inte finns någon återvändo och det gäller att ta ut glädjen så länge den varar?

En ekonomisk recession är inte negativ för miljön. En lägre ekonomisk aktivitet innebär mindre utsläpp. När det gäller att minska utsläpp av växthusgaser är energibesparingar de klart lönsammaste åtgärderna.

Trots att vi först kommer att tänka på nya energiformer typ biobränslen och lokalt producerad energi som sol- och vindkraft när vi talar om utsläpp har vardagliga åtgärder såsom förbättrad användning av varmvatten och värme förvånansvärt stor betydelse och framförallt är de lönsamma åtgärder.

Under ekonomiskt dåliga tider ökar incitamenten att spara och effektivera, Dylika kostnadsinbesparingar syns direkt på sista raden. Kostnadsinbesparingar stod däremot inte högt i kurs under den ekonomiska uppgången. Vem orkar bry sig om enskilda kostnadsposter då priserna och efterfrågan på produkterna ökar.

Som konsumenter fungerar vi precis lika. Så länge som priserna på bostäder och småhus steg var få människor engagerade i storleken på bolagsvederlaget eller elräkningen. Varför förbättra på sitt nuvarande hus när siktet var på ett större och bättre beläget.

Under ekonomiskt krassa tider prioriterar vi automatiskt på ett sät nistrationen. FE lä som är mer i linje med miljön. Om Nn Grundargumentet som förs agre Finland har förmågan att se miljöfram är att en förutsättning ekono misk frågan som en global affärsmöjlighet för att göra något är att In- aktivit et inn eb är och utnyttja det kunnande som finns dien och Kina också fås me i förändringen. När man dess- mindre utsläpp.

är det ekonomiska läget lika mycket en möjlighet som en utmaning. m

Utgiven i Forum nr 2008-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."