Utgiven i Forum nr 1987-07

Kräftgång för Oravais Hus

av Kaj Eklund Forum 1987-07, sida 23, 16.04.1987

Taggar: Teman: byggextra

Kräftgång

Harry Backlund, arbetande styrelseordförande i Oravais Hus.

för Oravais Hus

Oravais Hus går kraftig kröftgång till följd av att marknaderna slutat dra efter glansåren i början av 80-alet. Omsättningen rasar och inköpta företag avyttras. Arbetande styrelse ordföranden, Harry Backlund, är doc fortfarande optimist.

et är nu sju år sedan Oravais Hu (Forum 7/82) hals över huvud kasta de sig in på Sovjetmarknaden och femdubblade sin omsättning inom loppet av ett år. I detta nu har företaget bl a levererat kompletta samhällen för 8 000 personer till Astrahan-området.

Men efter de vilda åren har det blivit kärvare på Sovjetmarknaden samtiidigt som byggandet i Finland avtar. Dessutom vill västexporten inte heller riktigt dra. Rekordåret 1982 uppgick Oravais Hus omsättning till 150 miljoner mark. För 1987 har man budgeterat en omsättning på 67 miljoner mark, bolagsfarmen inte medräknad.

— Efter expansionen i början av decenniet upplever vi situationen i dag som en tid av konsolidering. Vi är optimistiska med tanke på framtiden: vi har skurit ned de fasta kostnaderna, vi har en god personal och en bra anda, säger Harry Backlund.

Den verksamhetsmodell man i dag bygger på baserar sig på en fortsatt satsning på östexporten samt på export till Norge. På den inhemska marknaden satsar man på storelement tills marknaden är mogen för större volymer nyckelfärdiga hus eller såkallade volymhus.

Köpa och sälja

En hel del av de nya stödben som Oravais Hus och Backlund-gruppen investerade i under början av decenniet har man tvingats

FSRUN 7/198 kapa under de senaste åren: Jutas Småhus verksamhet lades ned i fjol, Borgåföretaget AN-Rakennus verksamhet ligger nere, elementfabriken Waasa Element har sålts till Betoninummi, Backlund Metal Industries verksamhet har sålts och dess fabriksfastighet i Vasa är till salu. Bolagets pälsfarm fungerar numera som ett separat bolag, Oravais räv Ab, som årligen producerar ca 70 000 skinn.

Vad gäller husfabriken Jutas Småhus säger Backlund att fabriken förvärvades för att ge tilläggskapacitet för de stora leveranserna till Sovjet. I dag är enhetens verksamhet nedlagd och kapaciteten vid de övriga enheterna är numera tillräcklig. Blir pressen tillräckligt hård kan man dessutom sätta in två skift.

Förvärvet av RN-Rakennus i Borgå ingick i den dåvarande expansionsplanen för hemmamarknaden: man ville starta egna försäljningsbolag över hela landet. Den här planen har man övergett, i stället har man gått över till att använda sig av självständiga representanter.

Angående satsningen på betongelementfabriken Waasa Element säger Backlund att konkurrensen i branschen gjorde att man valde att sälja enheten.

Backlund Metal Industries var ett försök att ge sig in i metallindustrin, ett försök som övergavs efter en tids satsningar på att utveckla terrängfordonet Frosty och produktionen av detsamma (Forum 4/87).

(Oravals Häs Omsättning SÅ utveckling 1980-1987 : Mmk i 1980 CN 282 1981 34,5, 1982 1507 5

På 131 10 för, över 11980 Pest us? och | « byggnådertör 150 Bor nertill jumegomsigstn ig > Sibirien, = ENSE PR nertill . Jetunion 1983-84. Bostäder föl ” Naeala’$.

Krog i utställningshallen

Idéerna har ändå inte sinat. I slutet av mars annonserade Oravais Hus efter en krögare som är intresserad av att öppna restaurang i bolagets kontors- och utställningsbyggnad som ligger i Oravais kyrkby intill Riksväg 8.

— Redan vid planeringen av kontorsbyggnaden beaktade vi möjligheten att hyra ut delar av den för affärsverksamhet. Vår matsal på 150 kvadratmeter och utställningshallen på 250 kvadratmeter lämpar sig bra för restaurangverksamhet, säger Backlund.

Tror på östexporten

Fortfarande är det emellertid östexporten som man satsar helhjärtat på. En svit på hotell Intourist | Moskva finns reserverad som tillfälligt kontor tillsammans med övriga finländska företag. Och i planerna ingå fortsättning på s 2 23

Utgiven i Forum nr 1987-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."