Kryptovalutor blir salongsfähiga – kan underminera dollarns ställning
av Leif Bergström Forum 2021-04, sida 14-15, 06.05.2021
Taggar: Teman: kryptovalutor
Kryptovalutorna är här för att stanna, men vad berättar kryptohajpen egentligen om ekonomin? I nuläget räknar experter med att klimatet får stå för notan, om man inte hittar mer miljövänliga teknologier för den tunga databehandlingen som krävs för transaktionerna.
Kryptovalutorna har snabbt gått från att ha varit närmast okända storheter på finansmarknaden till att bli allt mer accepterade också av etablerade bolag. Men nu hörs också några nya varningar: Microsoftgrundaren Bill Gates oroar sig för att den datakraft som krävs för att verifiera transaktioner kräver så mycket elektricitet att det hotar att omintetgöra alla klimatpolitiska mål. Och en av grundarna bakom Paypal, Peter Thiel, varnar för att Kina kan använda kryptovalutor för att underminera dollarns – och därmed USA:s – ställning.
Kryptovalutorna har haft en typiskt volatil utveckling. Nära ett tusenprocentigt rally under det senaste året, och en 20-procentig korrigering bara dagarna efter att den största kryptomarknaden Coinbase börsintroducerades i mitten av april. Under våren nådde kryptovalutorna bitcoin, ether och andra för första gången ett totalt värde av 2 biljoner dollar. Det rör sig om ett värde som väckt intresse på Wall Street. I mars blev Morgan Stanley den första amerikanska finansjätten att erbjuda kunder tillgång till bitcoin-fonder. Goldman Sachs uppges vara näst i tur att erbjuda kunder bitcoin och andra digitala tillgångar. Även kreditkortsbolaget Visa vill vara med i leken och i USA öppnas bankomater för bitcoin i snart sagt varje stad med självaktning. Bland annat Elon Musks Tesla har förklarat att man kommer att acceptera bitcoin som betalning för en ny bil.
Entusiasmen är alltså stor. Men en rapport första veckan i april varnade för miljöeffekterna av den enorma energiåtgången för att verifiera bitcointransaktioner. Uppemot 75 procent av denna databehandling äger rum i Kina, mycket av det i Inre Mongoliet, en provins helt beroende av kolkraft. Kinas dominerande roll är både beroende av landets billiga energi och tillgång till specialiserad elektronik och datakomponenter. Totalt beräknas Kinas blockkedjor nå en toppkonsumtion 2024 på 297 TWh, det motsvarar 130 miljoner ton av koldioxidutsläpp. Energikonsumtionen för Kinas databehandling av bitcointransaktionerna skulle motsvara den totala energikonsumtionen i länder som Italien eller Saudiarabien.
Leif Bergström text
Läs hela artikeln i papperstidningen.