Ledarskapets avigsidor

av Sigyn Alenius Forum 1983-20, sida 32-33, 14.12.1983

Taggar: Personer: Bente Ubbe Teman: ledare

FRUN 2 FRUN

Danska företagsledare:

Familjen eller jobbet, det är frågan!

Bente Ubbe, dansk socialrådgivare och ledare för ett eget företag säger att näringslivet så småningom bör se om sitt hus om man vill undvika stora problem av det sociala slaget.

HB Det är budskapet från Socialpsykologisk Företagsrådgivning, dit direktörer kommer på löpande band för att få hjälp. Ledaren i företaget heter Bente Ubbe, en av de moderna kvinnorna med egen firma, egna intressen och eget ansikte utåt. Maken är bankdirektör, så han klarar sig för all del också. Men till 50 procent på hennes villkor. Han och hans bank har fattat vad det är frågan om men det har långt ifrån alla gjort ännu.

Bente Ubbe är socialrådgivare till yrket och har sen studerat manage 3 mentproblem bl a i Amerika. I USA har de för länge sen kommit underfund med att det står kvinnor bakom allt —- nuförtiden inte bara bakom förresten, i åtskilliga fall framför. Hos oss trampar vi vidare i de gamla skorna och skyndar vi oss inte att sadla om så rider näringslivet in i en storm av svårigheter som djupast inne bottnar i att männen inte kan och inte vill vara gifta med jobbet. Också män har nuförtiden ett privatliv och ju förr de högsta bossarna inser det, desto bättre, säger Bente Ubbe.

På arbetsplatsen har utvecklinge gått ungefär som man har väntat: mera teknologi. Mera tempo. Mera konkurrens. I stort sett hade de förutseende räknat ut att så skulle det gå. Vad man däremot inte hade räknat med var den nya kvinnorörelsen som på några få år har ändrat arbetsförhållandena på hemmafronten. Betald hjälp utifrån till städning, barnpassning och annat hemarbete är historia i strösta delen av industrivärlden i dag. I Finland finns det några få kvar ännu som tar jobb i hemmen — men utvecklingen sveper nog också Finland med sig snart. I Danmark

Sprit och kvinnor hotar näringslivets funktion, säger ledaren för en byrå i Danmark, som kallar sig Socialpsykologisk företagsrådgivning och sysslar med managemetproblem, bland annat det myckna drickandet. De unga företagsledarna tar för många drinkar, och anledningen är att de står klämda mellan nya krav från hemmet plus de gamla från jobbet.

De unga lejonen kämpar med ryggen mot väggen. I ena handen flaskan som vapen mot stress, i andr handen diskborsten fö att värna familjefreden.

Näringlivet har inte hunnit med. Varken ledningsstrukturen eller rekryteringsmönstret tar hänsyn till den ny utvecklingen.

räknar man inte med möjligheten att få regelbunden hemhjälp. Trots 11 procents arbetslöshet tar folk inte jobb i andras hem. De allra flesta har en utbildning eller en jobbtradition och en fackförening jämte arbetslöshetskassa. Understödet är 90 procent (dock ett tak på omkring 2750 kr i månaden). Man kan lika bra leva på det som att söka städjobb.

Resultatet är att mannen får axla sin andel. Också om hsutrun inte har jobb har hon inte lust att göra allt det tråkiga ensam. Det är länge sedan det var honom förbehållet att ha ett eget ansikte utåt, en yrkesidentitet, ett stort flott ego som han kunde projicera på samhällets stora marknadsplats. Hon vill också. Hon har ett eget yrke. Hon kräver sin egen andel av identitetsskalan - som inte bakas bland spannar, diskborstar och blöjor på hemmafronten, utan bland yrkesjobbare av bägge könen utanför hemmet. Det är slut för honom med tiderna när han, hemkommen från kontoret, satte sig i den bekvämaste stolen och la fötterna på bordet och mottog familjens hyllning. Ska det läggas fötter på bordet så är vi två om det och det blir inte förrän hemsysslorna är klarande. Ungarna hämtade från dagis, middagsmaten köpt och lagad, disken undanstökad.

Allt detta leder till stress på arbetsplatsen för de unga företagsanställda med inbyggd ledarpotential: de gamla bossarna väntar av dem en insats som motsvarar den som de gamla själva gav när de var unga: gärna jobba från 8 till 23 om det betydde avancemang och pengar för firman och en själv. Men det kravet varken kan eller vill de unga infria i dag.

De kämpar i det längsta, säger Bente Ubbe, men det går sällan länge innan de tar spriten till hjälp. Inte frågan om alkoholism, nej då. Huvudet förblir kallt en bra bit framöver men sunt är det inte och det hämmar sig på jobbet och hemma. Drinkarna kan bli både tio och tolv på en enda dag. En öl eller ett par medan man diskuterar planläggning av förmiddagen. Ett par till när man lunchar med kollegerna. Ett par glas vin kanske om det är affärslunch med kunder. Bakom kontorsstolen står flaskorna i skåpet —- en sherry eller en wiskey jag har is i skåpet. Att han har wiskey behöver inte sägas - det vet kunden som kom på besök. Så en uppstramare så man inte är trött när man ska hem och underhålla ungarna. En drink efter middagen med hustrun det är skönt och lugnar ner en - och så en sängfösare så man inte ligger vaken och funderar.

Porträttet av den unga företagsan ställda är: 35-40 år, gift, två barn, femtio timmar jobb på kontoret per vecka. Familjen får tre och en halv timmer per dag. Han är medlem av en del organisationer i sin yrkesgrupp och i någon klubb. Han reser en del för jobbet också. Summa: Stress på jobbet. I bakhuvudet kör hela tiden: jag måste bli färdig i tid så jag hinner hämta pojken innan dagis stängs halv sex. Stress hemma: Vem ordnade det där mötet som skulle vara klockan sex och hur ska jag får veta resultatet innan saken ska behandlas i morgon bitti? Han är frånvarande. Irriterad. Nerverna kan man inte låta gå ut över jobbet, så det blir familjen. Gräl, impotens. Skilsmässa. Hälften av de 35 till 40 åriga företagsanställda på ledarnivå som besöker Bente Ubbe har en skilmässa bakom sig. Många har en ny på kommande.

Näringslivet får vakna upp, säger hon. Det gäller att inse att tiderna har förändrats. Det ska en helt ny ledarstruktur till och nya former för rekrytering. Kvinnorna ska med när jobben söks och beskrivs. Man köper inte en man. Man hyr hans arbets Av Sigyn Aleniu kraft, men bara för ett bestämt antal timmar, det måste bossarna lära sig. Och det gäller att inte rynka på näsan om en jobbsökare, med just de kvalifikationer som man önskar, förklarar att han gärna vill jobba så och så mycket men att han inte är intresserad av en väldig karriär. Han har nämligen ett par barn och så älskar han musik.

Ledarfunktionen ska kollektiviseras, säger Bente Ubbe. En enda man ska inte bära ansvaret. Det ska delas. Företagets beslutsprocess ska inte identifieras med en person, utan med en grupp. De unga och yngre får också själva lära sig att de inte är oumbärliga. Att kollektivet ska kopplas in så fort det behövs. Ska jag gå klockan fem så tar du över så att mötet klockan sex klaras av!

Vi lär oss att jobba i grupper både i skolan och på universitetet —- men i det praktiska näringslivet jobbar vi fortfarande individuellt. Motståndarna tilll grupparbetet säger: grupperna funkar inte. Det är alltid ändå en som drar, de andra skriver av examensuppgifterna. Svaret på det är, säger Bente Ubbe, att en nog kan dra gruppen till examen. Examen är ett engångsföretag som ska undanstökas - där går det att ha en i skutans för med resten efter sig. Men i det praktiska livet finns inte examina som klaras av en gång för alla. Den ena uppgiften griper över och in i den andra. Det är en kontinuerlig produktionsprocess och där behövs det många. Och genom medvetenheten om att processen är kontinuerlig och kräver fortsatt insats får man de andra med i grupparbetet.

Arbetsgivarna får lägga sig i selen. Ta upp hela frågan om den yngre ledargenerationens arbetsproblem. De hör hemma på kurser och seminarier med ämnena management, kommunikation, arbetsplanering.

33

Utgiven i Forum nr 1983-20

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."