Leker katt och råtta med cybermonster

av Torsten Fagerholm Forum 2014-12, sida 20-23, 22.12.2014

Taggar: Personer: Christian Fredrikson Teman: cybersäkerhet

Webben är det perfekta verktyget för övervakningsstaten och de kriminella. F-Secures vd Christian Fredrikson hjälper medborgaren och konsumenten återta makten.

På 20 år har vi genomlevt en internetrevolution. En ny generation har vuxit upp med online i modersmjölken. Webben öppnar oändliga möjligheter för affärer, kommunikation och underhållning. Men har vi fött ett monster på kuppen?

”Vår mission är att kämpa för digital frihet. Vi vill att du skall kunna använda webben – detta fantastiska öppna digitala verktyg – som det ursprungligen var avsett”, säger Christian Fredrikson.

Dels kör myndigheter, företag och medborgare sin kritiska infrastruktur med sårbara system. Dels väljer vi ofta bekvämlighet framom säkerhet, och lämnar bakdörren vidöppen för kriminella, spioner och lömska företag.

Denna grådaskiga novembermorgon ser Fredrikson agentlik ut då han plockar fram prylar ur väskan för att demonstrera digitala säkerhetsverktyg åt Forum.

You’re under arrest. Nyligen hjälpte F-Secure FBI och Interpol att gripa medlemmar ur ligan Gameover ZeuS, tillverkare av så kallad crypto-ransom. Genom att infiltrera IT-system, ta data som gisslan och utpressa offren håvade de in 40 miljoner euro.

”De hade rentav kommit över en polisorganisations register i ett EU-land. Polisen hade inget val, så de betalade lösen”, säger Fredrikson. Det finns hundratals cyberbrottsligor i Östeuropa, Ryssland, Brasilien, Indien och Kina. Jaktmarkerna är globala.

”De gör sofistikerade, målinriktade anfall”, berättar Fredrikson. ”Unga skarpa talanger, ofta män, saknar chans att bygga goda liv, och dras in i det kriminella.”

Cyberbrottslighet är lukrativt, risken att åka fast är liten. Å andra sidan förekommer statligt spionage. Knappast ens den mest paranoide konspirationsteoretikern kunde drömma om omfattningen, innan Edward Snowden släppte en nyhetsbomb i juni 2013. I USA och Ryssland är det fullt lagligt att hänsynslöst spionera på utländska medborgare. Därtill tvingas IT-bolag som verkar i dessa länder att samarbeta med myndigheterna.

Vem vaktar över väktarna. ”Det överraskade till och med oss hur långt spionaget har gått. NSA kan installera en bugg i skrivaren du beställer från Amazon. De bryter in sig hos teleoperatörer för att dammsuga all mobil- och meddelandetrafik.”

Finland har världens bästa lagstiftning då det gäller skydd av personlig frihet och integritet. Den bör vi aldrig göra avkall på, menar Fredrikson.

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!

Torsten Fagerholm text Karl Vilhjálmsson foto

Utgiven i Forum nr 2014-12

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."