Ljus i tunneln för världsekonomin
av Janne Salonen Forum 2008-07-08, sida 12, 28.08.2008
Hl FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 28008
SPEKTRU ”Om man vill bli miljonär ska man ta 1 miljard och satsa på flyg branschen" SAS-chefen Mats Jansson citerar Richard Branso (ett middagstali Stockholm hos Svensk-amerikanska handelskammaren i New York, enligt Dagens Industri 19.8.
Ljus i tunneln för världsekonomin
JANNE SALONEN
Några positiva signaler har mm på senare tid har dykt up i världsekonomin. Det kan hända att vi börjar befinna oss nära botten på konjunkturcykeln - eller åtminstone på börserna som vanligen vänder uppåt en god bit före konjunkturen.
Den mest positiva signalen är oljeprisets reträtt från nivån nära 150 dollar per fat till cirka no dollar då detta skrivs. Det är en nedgång med närmare 20 procent. Nedgången beror dels på att det höga oljepriset äntligen började bromsa in konsumtionen, och dels på att de oljeproducerande länderna, i synnerhet Saudiarabien, bestämde sig för att öka produktionen. Världen är för tillfället välförsedd med olja.
Också livsmedelsråvarornas priser har gått tillbaka en del på världsmarknaden, till följd av gynnsamma utsikter för produktionen denna säsong.
Allt detta får en inflationsdämpande effekt. En fortsatt stark inflation skulle vara det mest förödande för världsekonomin, men nu ser det ut som om inflationen kan ha kulminerat. Ett minskat inflationstryck bäddar för en vändning på börserna och på konjunkturen.
För Europas del är även dollarns uppgång gentemot euron de senaste veckorna en positiv signal.
Högt oljepris inte bara av ondo. Oljepriset förblir högt om det hålls på nivån 110 dollar per fat men erfarenheten från tiden innan finanskrisen talar för att världsekonomin klarar av ett så högt oljepris. Den positiva effekten är att konsumenterna i västvärlden har börjat se sig om efter möjligheter att minska oljeberoendet, bland annat med bränslesnålare fordon. Denna trend kommer att fortsätta, vilket innebär minskad risk för nya starka oljeprisruscher som skul le driva fram en ny inflationsimpuls. För att stimulera till ett minskat oljeberoende är det bäst omoljepriset förblir på dagens nivå, och kanske gradvis stiger under de kommande åren.
Kulmen är nådd? Finanskrisen är ännu inte överstånden, och den kommer att fortsätta att nagga i synnerhet den amerikanska ekonomin ikanterna. Några av de hårdast drabbade bankerna befinner sig nu istormens öga och omges av en ryktesflod, i synnerhet investmentbanken LEHMAN BROTHErs i USA. Men USA:s centralbank Federal Reserve har gått in för att försörja likviditeten för banker som Lehman Brothers - de kommer åtminsto ne inte att falla på en bristande likviditet. I så fall är det soliditeten som blir problemet, att förlustnedskrivningarna blir så stora att banken inte längre klarar av dem.
Men trots allt verkar det efter alla stimulansåtgärder i USA troligt att kreditkrisen småningom har nått sin kulmen. Krisen har ännu inte i större utsträckning fått följder utanför USA, trots att fastighetsmarknaderna börjar lida även i länder som Spanien, Storbritannien och Sverige. Men fortfarande är vi i Europa långt ifrån en likadan fastighets- och kreditkris som den USA som bäst genomgår.
Det är dock en fortsatt stark inflationsutveckling som är det stora, förödande hotet för världsekonomin. I ljuset av den nyaste utvecklingen på olje- och råvarumarknaderna ser det ut som om detta hot nu är på väg att bli mindre överhängande. En nedgång i inflationen är nu i sikte efter att den pågående inflationsutvecklingen har kulminerat, och detta är den starkaste positiva signalen i världsekonomin just nu. m