Utgiven i Forum nr 2010-05

Ljusare för storbolagen

av Mats Kockberg Forum 2010-05, sida 32-33, 27.05.2010

Taggar: Teman: prognos

EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

GALLUP

NR 5 2018

Ljusare för storbolagen

I Prognos-Forum. Det värsta ser nu ut att vara över för de finländska storbolagen. Det visar en undersökning som Forum låtit utföra. Cirka 60 procent av de verkställande direktörerna för landets största bolag räknar med att faktureringen kommer att öka i år. En fjärdedel har för avsikt att anställa ny personal.

MATS KOCKBERG/INTERPERSONA TEXT X De finländska cheferna förstärks i sin uppfattning om att ekonomin kommer att förbättras fram till hösten. Till och med sysselsättningsläget ser ut att något lätta. Dessa konjunkturförväntningar framkommer av resultaten av FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIKS egen enkätförfrågan, Prognos -Forum.

En förskjutning till det positivare kunde märkas redan i höstens enkät och nu ökar alltså optimismen ytterligare. Hälften av d verkställande direktörerna vid de större finländska bolagen tror att landets allmänna ekonomiska läge förstärks medan sex av tio räknar med bättre business för den egna verksamheten,

Konsultbolaget Interpersona utförde konjunkturenkäten för Forums räkning i månadsskiftet april-maj 2010.

Prognos-Forum består av fyra enkla frå gor som riktas till vd:arna för de drygt 40 största finländska företagen. Enkäten görs som en webbaserad undersökning per e-post och uppgörs, administreras och analyseras av Interpersona.

Svarsprocenten var denna gång 19. Prognos-Forum har utförts två gånger årligen sedan starten år 1993 och detta är därigenom den 34:e undersökningen, Nästa PrognosForum görs i månadsskiftet oktober/november 2010. m

Hur tror Ni att den allmänna ekonomiska situationen i Finland utvecklas under de kommande sex månaderna 100 NR 75 50 ENE “Förbättras” 25 För 0 sämras’ Sd I S Cd Hb FH FH d S 5 5 S 5 SS 5 NY cc SS CS CT I

Bättre tider för landets ekonomi

De realekonomiska signalerna om att en svängning uppåt skulle ha sket i Finlands ekonomi har hittills varit mycket svaga om inte obefintliga. De verkställande direktörerna för landets största bolag bedömer ändå att det värsta är över. Inemot hälften räknar redan med att läget förbättras un der kommande sexmånadersperiod, lika många utgår från status quo medan bara 5 procent befarar att dykningen fortsätter. Dagens företagsledargeneration är realistisk och faktaorienterad. Därför föreligger det inte anledning att tro att förväntningarna är ett uttryck för fromma förhoppningar. Sannolikare är att man räknar med att efterfrågan långsamt återhämtar sig på exportmarknaden påhejad av den försvagade euron, samtidigt som den inhemska konsumtionen fortsätter ligga på en hög nivå.

Hur utvecklas Ert företags fakturering under de kommande sex månaderna 10 k 7 “Ökar 50 25 Bibehålls” “Minskar 0

Affärsläget förbättras för företagen

Synen på det egna företagets utveckling under det kommande halvår et är ännu ljusare än för landets ekonomi som helhet. Denna bedömning bör väl tolkas som ett tecken på att bolagens orderböcker - vars sidor gapat mer eller mindre tomma under de senaste två åren - nu börjar se bättreut. Någon lavinartad tillväxt förväntar sig knappast någon, men uppenbart är att det fria fallet förväntas vara över och att en långsam uppgång vidtar till hösten. Den ekonomiska rapporteringen i företagen står i dag på en hög nivå och i de flesta fall börjar man också få ordning på prognoserna för de närmaste månadernas orderingång. Mot bakgrunden av detta innebär vd:arnas tilltagande optimism ett realistiskt hopp om att konjunktursvängen står bakom knuten.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 5 2018

Hur utvecklas Ert företags personalstyrka under de kommande sex månaderna 100 ko 75 50 ”Bibehålls” 25 “Ökar” Minskar” 0 Co A A H ÖH Så Sj S S$ d S SS &S I S 5 & SF SSG 5

Fler nyanställer än säger upp

Det kanske mest överraskande resultatet i vårens Prognos-Forum är företagsledarnas syn på den egna personalstyrkans utveckling. För första gången på två år överstiger andelen chefer som meddelar att det egna bolaget kommer att anställa (25 procent) andelen ledare som aviserar nedskärningar (18 procent). De flesta (57 procent) tror att styrkan bibehålls på nuvarande nivå. Detta vittnar om att man nu räknar med bättre tider. En verkställande direktör är utgångsmässigt försiktig när det gäller att öka de fasta kostnaderna och det faktum att var fjärde chef nu avser att nyanställa tyder på att man börjar skönja tecken på ökad efterfrågan på marknaden.

EH Vilken är Ert företags allmänna policy just nu? 100 Ed 7 50 ”Avvaktande” “Offensiv” 25 NA ”Defensiv”

CA ÅA $ 9 & & SH 5 | I S 5 5 NS TE 28 SS S& Kå & 2 [e)

Det gäller att vara först vid kvarn

Då konjunkturen vänder mot det bättre är tajmingen a och o. De företag som är först ute “i rättan tid’ drar den största nyttan när uppgången kommer, Marknaden aktiveras alltid långt före media och statistiker börjar observera att svängningen skett. I vårens Prognos-Forum beskriver något flera företagsledare sitt agerande som avvaktande än som offensivt. Förskjutningarna i jämförelse med höstens enkät är marginella. På den här punkten hade man väntat sig en större framförhållning och beredskap. Frukterna av den förväntade uppgången faller inte i den egna korgen av sig själva utan måste aktivt skördas Ånnons Webb Forum

Utgiven i Forum nr 2010-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."