Utgiven i Forum nr 1970-08

Lockar Finland mera än Sverige?

av Marie-Louis Marcus Forum 1970-08, sida 15, 29.04.1970

Taggar: Orter: Sverige Teman: ekonomi

Lockar Finlan mera än Sverige — Om en amerikansk företagare skulle välja mellan Sverige och Finland för att starta en ny industri, då skulle han ta Finland, tror Bo Höglund på Sveriges

Exportförening.

Varför då? Jo, bla är lönerna för höga i Sverige, en finländsk arbetare kostar i genomsnitt 30 procent mindre.

— En annan fördel med Finland från amerikansk synpunkt är dess förhållande till Sovjetunionen. Vill ett amerikanskt företag komma in på den sovjetiska marknaden så är Finland en mycket lämplig placering, fortsätter Bo Höglund.

— Jag tror att amerikanarna först skulle välja ett land inom EEC, sen ett inom Efta och då främst Portugal för de låga lönerna. England väljer de om de -vill-ha teknisk know-how. Vad Finland har att erbjuda är förhållandevis skickliga arbetare, en gynnsamt inställd regering (?), normala skatter, tillgång till en helt ny marknad, dvs. Sovjetunionen.

— Nackdelen är att Finland ligger så avsides, fördelen är att det finns gott om arbetskraft. 2,8 procent är den senaste arbetslöshetssiffran.

14 svenska konfektionsföretag

Det är inte bara amerikanska företag som flyttar till Finland. Svenska konfektionsindustrier gör det också. Enligt siffror från Svenska Exportföreningen har 14 svenska konfektionsföretag satsat på Finland. Under 1970 kommer sju av dem att starta fabriker i Finland. De övriga sju är redan etablerade eller planerar att bli.

Enligt Hufvudstadsbladet uppgick de svenska investeringarna i Finland till 56 milj. mark eller 90 procent av de totala utländska investeringarna. Det är ytterligare 13 svenska företag som står för de miljonerna. Till dem hör Sveriges största industrier som ASEA, Alfa-Laval, Volvo och SKF. Enligt den finländske pressattachén i Stockholm. Per-Erik Lönnfors, är hälften av de utländska företagen svenska. Resten är mest amerikanska olje- och försäljningsbolag.

»Atmosfären är god — Man kan nog säga att atmosfären är god i Finland för utländska investerare, säger Christer G. Jensen vid Finsk-svenska handelskammaren i Stockholm. Vi har den lägsta inflationen i Europa, ca 1,5 procent. Jämför den-tex med Sveriges, som är 4,5 procent. Det är löne- och prisstoppet från 1967 som skapat en så säker marknad.

Finlands egna industrier klagar över att de inte får samma förmåner som utländska när de bygger nya fabriker. De menar att kommunalpolitikerna gynnar utländskt kapital.

Kommunerna tävlar

Christer G. Jensen säger att den finländska staten haft mycket litet inflytande över det utländska kapitalet:

Forum 8/7 — Det är de svenska företagen som självmant sökt sig till oss. Staten har inga som helst möjligheter att ingripa i utvecklingen än så länge. Kommunerna. får tävla fritt om att få fler industrier. Konkurrensmedlen är låg lokalhyra, fri mark osv., precis som i Sverige. 1969 var ett år med högkonjunktur i Finland. Och den var oväntat hög, bruttonationalprodukten ökade med 8 procent mot 2 procent 1968. Under 1970 väntas den växa med ytterligare.7 procent.

Exporten ökar

Finlands export ökar också, under 1969 med 23 procent. Den goda ekonomin är resultatet av devalveringen 1967 och den sk stabiliseringspolitiken sen dess. Christer G. Jensen — Devalveringen var antagligen den mest lyckade som någonsin gjorts i världen. Ett bevis på det är att vi förra året kunde slopa den exportavgift som företagen tvingats betala efter 1967.

Sverige köper kläder

Sverige köpte av Finland för 503 miljoner mark mer än året innan. Det är en ökning med 58 procent. Därmed har det traditionella svenska exportöverskottet minskat ytterligare. 1967 var det överskottet 500 milj., 1969 var det 211 milj. Det Sverige köper mest är järn och stål, verkstadsprodukter och kläder.

Ändå är Sverige inte Finlands största handelspartner. Det är England med 18 procent. Sverige kommer först på ändra plats tillsammans ‘med Sovjetunionen, vardera med 14 procent. Fyra är Västtyskland. Det är bara av Sverige som Finland köper mer än det säljer. |

Inget trolleri

På frågan hur man gör för att sälja Finland så bra svarar. Christer G. Jensen: — Det är inget trolleri, om nu någon trott det. Och i Sverige har i alla fall den äldre generationen en faiblesse för Finland. Vårt problem är att få de yngre medvetna om oss. Vi bestämmer oss i förväg för vad vi vill sälja till vilka. Ett lyckat resultat av en sådan analys är den finländska textil- och konsthantverksindustrin. Oo

Marie-Louis Marcu 15

Utgiven i Forum nr 1970-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."