Utgiven i Forum nr 2015-02

Lysande ledstrålkastare

av Henry Clay Ericsson Forum 2015-02, sida 18, 26.02.2015

ledstrålkastare 43

LJUSSTARKT. Äntligen ser jag genom första raden granar! Skogsmaskinskötaren Timo på Metsä-KTK i Punkalaidun är helnöjd med sina nya ledstrålkastare.

HENRY CLAY ERICSSON TEXT

JOHN MORELIUS BILD

X Kan en ljuskälla vara stark, energisnål, kompakt och stryktålig samtidigt? Företaget Five Watts föddes då en grupp finlandssvenskar ingenjörer antog sig den utmaningen.

Starkt ljus för krävande förhållanden med låg energiförbrukning stavas Zaurac. Det är en ny, högteknologisk strålkastare baserad på den senaste led-tekniken, utvecklad av finlandssvenska ingenjörer. Enheten är i storleksklassen cykellykta och väger bara 300 gram. Den arbetar med 11-30 volts spänning och drar inte mer än 15 watt, en fjärdedel av en klassisk glödlampa. Ändå lyser den med sina 2600 lumen klart upp en halv fotbollsplan.

Bakom Zaurac står ett ungt team med sitt nyligen startade aktiebolag Five Watts.

”Lux hade kanske varit ett mer belysande namn, men det var redan taget av tvålar och dammsugare”, säger John Morelius som svarar för immaterialrättsfrågor på bolaget.

Han har jobbat fram ett kraftigt mönsterskydd för produkten som helhet, med dess karakteristiska optik, vattentäta hölje med kylflänsar och monteringslösningar.

Tål smällar. ”Rasar det stenar från gruvtaket ska fästkonsolen ge vika så att strålkastaren håller”, säger Ville Schött, gruppens uppfinnarjocke. ”Vår produkt är redan certifierad för harvesters och traktorer. Följande blir gruv- och stålsektorerna”.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 22015

Schätt funderar redan på följande generation av strålkastare.

”Ledbranschen utvecklas i rasande takt, det gäller att hänga med. Vi ställer gärna upp som designpartners när det gäller ledbelysningsteknologi”

Zaurac 4-30 görs i tre varianter: Spot, Hybrid och Wide, med smal, mellanstor och bred ljuskägla. De tre ledljuspunkterna med sina linser är optimerade för det mänskliga ögat. Det kompakta höljet av strängpressad aluminium är stryktåligt och vibrationstestat för att hålla i åratalituffa miljöer som skogar och gruvor.

Krävande användare av snöskotrar och arbetsbåtar har även börjat montera lampan som tilläggsutrustning. Med en nedåtriktad enhet tappar man inte siktet ens då skotern stegrar sig i lös snö.

Den gemensamma nämnaren för personalen är yr keshögskolan Arcada, där kvintetten genom åren både pluggat och jobbat.

Liksom för alla klassiska uppstartsbolag började Five Watts verksamhet i ett garage, i Sibbo. Numera har man expanderat till nya utrymmen i Vanda, med plats för produktutveckling, produktion, montering och logistik.

”Det är jag som ser till att det finns rätt komponenter i rätt mängd, både från Finland och från utlandet, för att leverera inkomna beställningar. Vi har gjort 50 enheter per dag manuellt, med höjd automationsgrad kan vi mångdubbla kapaciteten”, säger vice vd Katja Makletsova-Schäöätt.

Växande marknad. Under 2014 levererade Five Watts 400 strålkastare, närmast till Sverige och Finland.

1 Finland funderar kunden och försöker pruta. Om man iSverige gillar en produkt slår man till direkt”, säger vd Markus Kuvaja.

Riktpriset för en Zaurac i minuthandeln är 400 euro plus moms. En Forumläsare som blir sugen på en lampa till privat bruk på sin båt eller stuga kan i detta skede vända sig direkt till Five Watts i Vanda, då återförsäljaren för Finland inte är slutligt fastslagen.

Målet för årets omsättning är hela 2,8 miljoner euro. Distributörer har redan knutitsupp för Sverige och för Fjärran Östern via Hong Kong.

Med bistånd från innovationsfinansieringsverket Tekes görs för närvarande en marknadsundersökning för den europeiska kontinenten. Gruvor och stålverk har visat stort intresse.

”Ännu finns det några territorier lediga i Europa”, säger styrelseordförande Fredrik Kindstedt, som ett tips till Forums kontaktstarka läsare. Men finns det då plats för nya aktionärer ”Just nuär det inte aktuellt att utöka ägarbasen”, konstaterar vd Markus Kuvaja.

FIVE WATT sm Gör vad: Utvecklar och tillverkar ledbelysning för krävande bruk i skogsmaskiner, gruvor, stålverk, tfartyg etc.

sm Marknad: Hela världen.

= Huvudkontor: Vanda.

H www.5watts.fi

Utgiven i Forum nr 2015-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."