Utgiven i Forum nr 2010-03

Maraton modell för multitaskare

av Ragnhild Artimo Forum 2010-03, sida 42, 25.03.2010

Taggar: Teman: multitasking

FÖRUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

VETENSKAP

LÅNGT LOPP.

För att komma i målförst är det inte nödvändigt att ligga i täten helaloppet. Kloka tävlare hushåller med resurserna.

Maraton modell för multitaska

RAGNHILD ARTIMO

Multitasking - inte bara multimedial sådan dess för- och nackdelar, och biologiska och psykiska verkningar har varit föremål för intensiv forskning de senaste åren. Tillgång till en växande flora elektroniska förlängningar, främst på kommunikationsteknikens område, har gjort multitasking till en praktisk nödvändighet och naturlig handlingsmodell. Men forskningsrön indikerar att splittra inte nödvändigtvis är att behärska, utan i många fall leder till sämre prestationer och sämre styrning på de olika delområdena.

Multitasking som självkontrollutmaning. Kärvare ekonomiskt läge fördelar det arbete som ska utföras på färre händer, och gör multitasking nödvändig för att klara mer jobb på mindre tid. Individer med stark självkontroll och hög ambitionsnivå ställer intuitivt upp på kraven, och tar i bruk alla sina resurser för att nå de olika målen på kortaste möjliga tid. För många leder denna sprintmetod - att satsa alla krafter genast i startskedet - till utbrändhet, varnar två israeliska forskare, pANIT EIN-GAR OCh YAEL STEINHART, i en rapport om

NR 3 261 > MULTITASKIN aktiviteter eller uppgif parallellt = Attmultita fäste i vard ning (=multitasking) på datorn innebär att operativ stem genom tidsdel ning simultant kan köra flera olika proc multitaskande kontrollfreakar. I sin strävan att prestera toppresultat på flera fronter samtidigt, sätter de in alla resurser på den uppgift de har för handen. De är så fokuserade att de lätt paralyseras av oväntade hinder och yttre förändringar, och har svårt att omprogrammera sig och navigeraien situation med nya parametrar.

Daktor Ein-Gar ser detta som ett resursekonomiskt problem: människor har en viss Tesursreserv’ att tillgå för olika uppgifter, men den är inte obegränsad. Hon menar att maratonlöpning ger en modell för resursekonomi för mega utmaningar. Det gäller att hushålla med krafterna i början av loppet så att de räcker för en god snitthastighet hela den långa vägen: sprinthastighet i startskedet kan leda till kollaps. Ein-Gar betonar att det kräver självkontroll på attitydnivå: man kan träna sig att stå ut med att se andra ligga före i olika faser av loppet, om det är priset för att själv komma först i mål.

Multitasking och forskning. Växlande mellan olia uppgifter och fokusområden har ett pris i föruster i tidseffektivitet: den mentala omställning enär inte ögonblicklig. Den ständiga pressen att olla upp och skicka elektroniska budskap fragmenterar också hjärnans databearbetning och underminerar krävande, långvariga tankeprocesSer. DAVID MEYER Vid UNIVERSITY OF MICHIGAN har orskat i multitasking och varnar för att det elektroniska pladder och minglande som upptar allt mer av människors tid utarmar krävande intellektuellt arbete. Särskilt hårt drabbar den menta ja fragmenteringen forskningsverksamhet, som örutsätter möjlighet och disciplin att koncentrera uppmärksamheten på en uppgift i taget, både intensivt och länge.

= z & = aj z

Utgiven i Forum nr 2010-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."