Utgiven i Forum nr 2010-01

Marknad för smartare hus

av Kaj Hedvall Forum 2010-01, sida 21, 28.01.2010

Taggar: Teman: husteknik

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2018

Kaj Hedvall är ekonomie doktor och direktör med ansvar för affärsutveckling på Senatfastigheter.

Marknad för smartare hus

Trots att mötet i Köpenhamn ble en besvikelse är det uppenbart at miljöfrågan är vår främsta utmaning. Oberoende vilken ståndpunkt man tar gällande den globala uppvärmningen är tillgången till energi och begränsningen av nedsmutsningen av miljön frågor som inte längre kan skjutas upp. Finland har förbundit sig att minska sina utsläpp och sin energiförbrukning i enlighet med EU:s riktlinjer.

I praktiken ser vi det genom att minimistandarderna på hus, bostäder och bland annat elektrisk apparatur höjs via lagstiftning. Därtill har den offentliga sektorn förbundit sig att själv vara föregångare. Statsrådets principbeslut gällande miljömässigt hållbara anskaffningar i början av år 2009 utstakar en framtid där statsförvaltningen och den offentliga sektorn överlag förbinder sig att upphandla energi, utrymmen, föda och transporter på ett miljömässigt hållbart sätt.

Den offentliga sektorns upphandling uppgår till 27 miljarder euro per år vilket innebär att en stor marknadsförändring är på gång. Är detta enbart en börda för samhället eller bör vi se det som en ny affärsmöjlighet? Finns det pengar i företag och branscher som satsar på miljö- och energifrågor?

Vindkraft, biobränslen, elbilar är oftast det som först kommer på tal när man talar om affärsidéer i miljöbranschen, I Finland har vi redan flera goda exempel på företag som etablerat sig framgångsrikt, bland dem Win Wind och Moventas.

En studie av konsultbolaget Mc Kinsey visar att mer lönsamma investeringar i miljön kan göras genom inbesparingar i energianvändning i byggnader och inom logistik och transporter. Energisnålare hus och samhällen har kanske inte lika hög profil som de förra men potentialen är enorm, Även här finns högprofilsprojekt där nya lösningar och koncept förs fram. Ett bra exempel på detta är Sitras kommande Low 2 No-kvarter på Busholmen.

Expertisen i Finland är på hög nivå och det finns, förutom Pöyry, flera exempel på mindre företag som hålle världsklass, till exempel Olof Denna ty a med energi- och miljöfrågor som kärnområde.

Ännu intressantare är företag som tacklar frågan kring existerande byggnader. Den totala utsläppsnivån bestäms av den infrastruktur som redan finns, Den stora miljöinbesparingspotentialen finns i de lösningar som förbättrar den nuvarande stockens användbarhet och prestanda. Här är det svårare att göra radikala ingrepp och förbättringarna måste bygga på småskaliga och intelligenta lösningar. I Finland består 43 procent av arealen och 80 procent av antalet bostadsbyggnader av små- och radhus, Här gäller detta att utveckla enkla och billiga koncept.

Det finns potential att utnyttja det kunnande som vi har gällande mobila lösningar. Trådlös monitorering och övervakning är ett exempel. Jag har stött på ett par små företag som har börjat i logistikkedjan för livsmedel och i underhållet av mobiltelefonnätet som utvidgat sig mot fastigheter: Mesh Works Wireless och Controlmatic. De använder sig av en ny lättare och mer intelligent teknologi för att mäta och övervaka utrymmen och byggnader. Denna typ av lösningar tacklar ett av grundproblemen med fastigheter och deras prestanda, Vi saknar vanligtvis kunskap om användningen och därför är det svårt att förbättra och att fatta beslut.

Ett hus är som en bil utan instrumentpanel, I samma situation skulle bilens prestanda bedömas utgående från kvittona från bensinmacken. Skulle vi vara nöjda med att veta att bilen förbrukade 2 000 liter bensin förra året men inte mycket mer. För att kunna bedöma prestanda bör vi känna till något om användningen. Bland annat hur mycket bilen kördes.

Vi behöver alltså information om vilken användning huset varit i och under vilka omständigheter för att kunna bedöma dess relativa prestation. Här kommer den nya teknologin in, dagens slutna system är alltför tunga och kostsamma för att möjliggöra samma typ av färddator som vi har i bilen.

När vi har bättre information har vi möjlighet att fatta beslut om förbättringar och förändringar.

Granlund och Eco Digi City lö sningar tacklar Denna typ av nya användarvänliga inom planering och arkitektur. 2 och installeringsfria lösningar komDet är sannolikt att det inom ettav grund mer att förändra marknaden för milkategorin kunskapsintensiva proble men med jö- och energistyrning i våra hem och experttjänster finns finska fö- 3 på arbetsplatsen. Finland har en bra retag som har möjligheter att fastigheter och möjlighet att vara framgångsrik p växa och etablera sig global deras prestanda.

denna marknad. a

Utgiven i Forum nr 2010-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."