Utgiven i Forum nr 2010-01

Måttlig prisutveckling på olja

av Janne Salonen Forum 2010-01, sida 12, 28.01.2010

Taggar: Teman: olja

Hl FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

SPEKTRUM

NR 1 2618

Kandidatförslag för priset Finländskt ingenjörsarbete 201 kan lämnas in senast 31.1.2010. Blanketter och bakgrundsinformation om priset finns på www.tek.fi/palkinnot.

Måttlig prisutveckling på olja

JANNE SALONEN Från bottennivån på under 40 dollar per fat senhösten KOMMENTAR 2008, har råoljepriset i takt med den stabiliserande globala ekonomin åter klättrat. I medlet av januari närmade det sig 85 dollar per fat. Är en ny stark prisökningstrend på kommande, lik den som ledde till ett råoljepris på som mest 145 dollar per fat sommaren 2008? Den rådande prisnivån betyder att oljekartellen OPEC ialla fall inte har någon press att försöka höja prisnivån genom produktionsbegränsningar, eftersom kartellen har indikerat att den har 70-80 dollar per fat som mål för råoljepriset. Alltsedan finanskrisen på allvar började dra ner världsekonomin hösten 2008, har ökningen ioljekonsumtionen varit mycket liten: tidvis har den globala konsumtionen rentav sjunkit något. Men utsikten är likväl att efterfrågan kommer att stiga, kanske ändå i en rätt återhållsam takt, allteftersom utsikterna i världsekonomin börjar ljusna. En moderat prisutvecklingstrend kan också vara den mest sannolika under de närmaste åren, eftersom marknaden ser ut att vara rätt välförsedd med råolja. Och under detta decennium kommer betydande nya fyndigheter att tas ibruk, vilket kan betyda att en dramatisk oljeprisutveckling till 200 dollar per fat och mer kan vara rätt osannolik, åtminstone några år framåt, kanske under hela decenniet.

Stor potential i Irak, | Irak har regeringen nu givit koncessioner åt utländska oljebolag att börja exploatera stora, hittills underutnyttjade oljefält. Produktionen i Irak har redan stigit med över 1 miljon fat per dag jämfört med tiden efter USA:s ockupation, och Irak anses ha potentialen att kunna öka produktionen till 8 miljoner fat per dag, nästan saudiska nivåer.

I havsområdet utanför Brasilien har mycket stora oljefyndigheter gjorts som efter några år börjar tas ianvändning.

En av de viktigaste förändringarna på energimarknaden är att USA dramatiskt har skrivit upp sina naturgastillgångar, vilka nu beräknas täcka den rådande konsumtionsnivån för minst 100 år. Till största delen handlar det om gasfyndigheter i kolskifferområden. Det betyder att naturgasen till stor del kan komma att ersät ta oljan inom uppvärmningen i USA. Dessutom är det möjligt att framställa motorbränslen u naturgas. Detta kommer att börja göras i USA i en större utsträckning.

Uppskrivningen av naturgastillgångarna i USA får stora följdeffekter. Det betyder inte minst att världens naturgasexportörer främst måste söka sig till andra marknader, vilka därigenom kan åtnjuta ett rikligare utbud. USA är idag en stor importör av naturgas, främst från Kanada och Karibien (Trinidad) men även från Qatar. Denna import kommer att fortsätta, men knappast växa nämnvärt. Bland annat Europa kommer därigenom att ha möjlighet att utöka sin import av LNG-naturgas och därför minska det nu kanske alltför stora beroendet av den ryska naturgasen.

Snålare motorer, Köpenhamntoppmötet i december misslyckades att åstadkomma ett bindande internationellt avtal om en minskning av världens utsläpp av klimatpåverkande gaser (främst koldioxid och metan). Det är inte sagt att något sådant avtalkan uppnås under de närmaste åren heller. Likväl är processer i gång i många betydande länder (bland annat USA, EU och Kina) för att minska på användningen av fossila bränslen exempelvis genom en utökning av användningen av förnyelsebar energi. Dessutom eftersträvas en effektivering av använd 3 =] S 3 TI i [=] 3 tentarfar ningen av energi i förhållande till BNP.

Trenden går mot bränslesnålare motorfordon, och under de närmaste åren börjar många olika varianter av hybrid- eller eldrivna fordon att komma ut på marknaden. Deras marknadsandel kommer till en början att vara rätt blygsam, inte minst eftersom sådana fordon kommer att vara dyrare i inköp, men småningom kommer de likväl att vinna marknadsandelar. Också detta är ägnat att bromsa ökningen i efterfrågan på olja under kommande år. Därför kan en rätt moderat oljeprisutveckling under detta decennium vara i sikte. (Spekulativ aktivitet på marknaderna och en oförutsett stark ekonomisk tillväxt bland annat i Asien kan dock ställa till med överraskningar).

Det kan rentav ses som eftersträvansvärt att oljepriset stiger i en moderat takt, och inte sjunker, eftersom detta ger ett incitament för att utveckla alternativa energikällor bland annat inom trafiken, och att överhuvudtaget försöka ersätta oljan som energikälla.

För Finland har det också en stor betydelse att råoljepriset nu är på en sådan nivå att Ryssland återigen förtjänar rätt väl på sin olje- och gasexport. Att den ryska ekonomin går bra har en stor betydelse för Finlands ekonomi. De ryska ekonomiska utsikterna är också rätt stabila, förutsatt att råoljepriset under de kommande åren fortsätter att stiga ien moderat takt.

Utgiven i Forum nr 2010-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."