Utgiven i Forum nr 2010-01

Misslyckanden före framgång

av Carl-Gustav Lindén Forum 2010-01, sida 17, 28.01.2010

Taggar: Teman: entreprenörskap

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2018

Misslyckanden före framgång

CARL-GUSTAV LINDÉN TEX ÅRTEN MICKOS, 47, hör till Finlands M mest framgångsrika entreprenö rer, men inlärningsprocessen har varit långsam och stundtals smärtsam. Det här var den lärdom han gav studenterna vid aALTo-UNIVERSITETET (se video på http://bit.ly/5SRjTz) i december.

Efter att My soL, som utvecklar programvara för databaser, i februari 2008 såldes till SUN MICROSYSTEMS för en miljard dollar höjdes Mickos till skyarna. Annat ljud var det i skällan När MATCH ON SPORTS gick i konkurs 2001. Mårten Mickos, som hoppade av chefsposten veckorna innan, fick känna på det finska bistra klimatet.

”Endel undvek mig, andra tyckte synd om mig och menade att det aldrig kommer att bli något av mig”

Match On Sports lyckades bränna 40 miljoner mark av investerarnas pengar. Efter några månader hade Mickos ett nytt jobb, att leda lilla finsk-svenska dataföretaget My SQL som var grundat av MICHAEL “MONTY” WIDENIUS OCh DAVID AXMARK ”Jag tror jag var den enda vd de kände till”

Resten är historia. De ursprungliga investerarna fick tillbaka 40 gånger pengarna: 7 miljoner dollar blev 280 miljoner.

Men utan sina egna tillkortakommanden hade Mickos inte varit den han är. Varje erfarenhet var viktig i något sammanhang.

Bara den oerfarne vågar sig på de till syne rad värdefulla metallurgiska processer. Därför önskar Mickos att Aalto-universitetet ska lida många nederlag.

“Många av er kommer att misslyckas för att några ska kunna lyckas”

Attityderna i Finland är det kanske största problemet. Ingen är tillåten att lyckas eller misslyckas.

“Vad du än gör kommer de efter dig. Det är bäst att vara en medelmåtta”

Citatsamlaren Mårten Mickos har wWINSTON CHURCHILL som en av sina favoriter och det här uttalandet slår högt.

“Framgång är att gå från misslyckande till misslyckande med oförskräckt entusiasm? å E = [a = & E (rd brad [=] hopplösa projekt som under resans gång kan bli något stort. Alkemisterna misslyckades med att göra guld, men under tiden tog de fram en

Innovativa studenter på Aalto-universitetet

Studenterna har ingen ro att vänta medan AALTO-UNIVERSITETETS ledning försöker överbrygga kulturskillnaderna och samordna de byråkratiska processerna. I stället visar det ett år gamla Aalto Entrepreneurship Society (aaltoes.com) vägen genom att skapa ett gynnsamt klimat för nya företag och innovationer. Aalto ES har en kärntrupp på tjugo personer och ytterligare 3 600 personer i sitt nätverk, de flesta studenter.

KRISTO OVASKA och hans vänner har skapat en dynamisk plattform för ett intensivt utbyte av idéer och erfarenheter helt utan universitetets medverkan. Facebook och Twitter är verktygen som samlar medlemmarna. De internationella kontakterna är redan starka. I höstas reste en grupp studenter till Silicon Valley, entreprenörernas Mecka, och badade bland annat bastu hemma hos MÅRTEN MICKOS ihans väl tilltagna residens.

Mickos, som själv tog tolv år på sig att ta sin examen vid TEKNISKA HÖGSKOLAN, tycker att de blivande ingenjörernas campus påminner mycket om Kalifornien.

“Silicon Valley är ett Otnäs för fullvuxna. Alla försöker skapa något stort, men ingen vet riktigt vad det ska bli. Där finns också ett kamratskap där man genuint gläds åt andras framgång” m

Annons Aktia

Utgiven i Forum nr 2010-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."