Mässhall under faner
Forum 1968-18, sida 13, 08.11.1968Taggar: Orter: Helsingfors Teman: konstruktion
Mässhall under faner
Lätta, snabbt uppställda, snabb demonterade och helst billiga byggkonstruktioner efterfrågas alltmer för utställningshallar, tillfälliga lager, sommarteatrar m.m, I synnerhet utställningshallarna har sina egna problem. De utrymmen man vill ha skall ofta vara jättestora, hallar på över en hektar är ingenting ovanligt.
Dessutom vill många utställningsarrangörer inte binda kapital i hallkonstruktioner, utan föredrar att hyra hallar. En av lösningarna på detta problem har tillverkats av Lindholms Såg i Esbo. Utgående från faner och plastbeklädd duk tillverkar företaget de s.k. Coverall hallarna och mässhallarna. Bla, var samtliga utehallarna på Helsingfors internationella mässa av denna konstruktion.
En hallbyggnad som är hopsatt av lätta element och som kan slås upp på några dagar, eller om det gäller stora installationer, några veckor avviker betydligt från det vanliga fastighetstänkandet. Men om byggnaden är konstruerad enligt byggnormerna och fyller grundbehoven för en byggnad, att skydda mot regn, blåst och variationer i fuktighet och temperaturer, och om den dessutom är billig i anskaffning och underhåll så har man i många fall kommit på den rätta lösningen till utrymmesbristen. Detta är vad Lindholms Såg strävar till, med ett rätt lyckat resultat.
Man har utgått från det finländska björkfanerets goda hållfasthetsegenskaper och konstruerat lätta och följaktligen lätt uppställda men samtidigt styva byggelement. Såväl pelarna, bågarna, åsarna och snedstöden är ihåliga.
Ovanpå bågkonstruktionen spänns ett vitt PVC-täcke med Trevirabotten. Materialet är lätt, 650 g/m?, starkt och tål temperatur ned till —40?C. Gavlarna är konstruerade av ihåliga fanerelement.
Hallarna tillverkas i flere standardbredder från 9 till 25 meter, och längden bestämmes av antalet bågar och är således helt valfri. Åshöjden är ungefär 0,45 X bredden.
De s.k. mässhallarna karakteriseras av att man kan bygga upp praktiskt taget hur stora hallar som helst utan mellanväggar. Grundenhetens format är 16,8 X 13 meter. Utställningsområdet uppdelas i 16,8 m breda avdelningar av stödpelarrader. I hallens längdriktning är pelaravståndet 3,25 m, den fria höjden är 3 m vid pelarraderna och 6,5 m vid bågarnas mittpunkt.
Andra intressanta konstruktioner från Lindholms Såg är takoch väggelement i faner. Takelementen väger endast 12—20 kp/m? och fås i spännvidder på upp till 15 m. Elementens tjocklek är c. 1/25 av spännvidden. Elementen är ihåliga, och fylls vid bhopsättningen med isoleringsmaterial och dragskydd av önskad tjocklek, Väggelementen vilkas ytteryta består av böjt byggnadsfaner, ger intressanta möjligheter till icke bärande väggkonstruktioner. Grundbredden är 120 cm, och elementen kan fästas vid varandra eller man kan lämna fönsteröppningar mellan dem. Innerytan är valfri, likaså isoleringsmaterialet.
Hallbågarna tillverkas för närvarande i en gammal ladugård i Bemböle. Företaget har själv konstruerat de behövliga maskinerna, som är rätt enkla. I dagarna skall man dock börja ställa upp en Coverall-hall nära sågen vid Esbo station, och i den skall produktionen fortsättas.
Intresset för dessa hallar var stort på Helsingforsmässan. Man underhandlar som bäst om leverans av hallar till Bella Centret utställningen i Köpenhamn. Även arrangörerna av USA:s officiella exportutställningar är intresserade av hallar för sina europeiska utställningar. Od
Helsingfors internationella mässa var till en stor del uppbyggd med Coverall mässhallar. Till fördelarna hör att de är snabba att ställa upp och demontera samt lätta och ljusa. Dessutom kan ett praktiskt taget obegränsat antal grundenheter kopplas hop till jättehallar.
Forum 18/6 13