Utgiven i Forum nr 2011-07-08

Med magen som en magnet

av Heidi Furu Forum 2011-07-08, sida 47, 25.08.2011

Taggar: Teman: graviditet

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2811

SVAR: TORSDAG

Heidi Furu är redaktionschef på Forum för ekonomi och teknik.

Med magen som en magnet

Graviditeten är en enorm omställning både fysiskt och psykiskt. Det kan man läsa i varenda bok för gravida och på alla webbsidor som riktar sig till oss i välsignat tillstånd. Att graviditeten också innebär en enorm omställning i hur omgivningen förhåller sig till en blir man inte lika upplyst om, men efter en tid är det mer än uppenbart. Mittiallt är det hur okej som helst för vem som helst att detaljerat kommentera och tafsa på din kropp.

I takt med att magen växer verkar det som om fostret skulle äta upp den blivande mammans hela kroppsliga integritet. När den första främmande handen klappar magen känns det kanske rentav lite gulligt — vad omtänksamt att någon bryr sig om min lilla kula. Men när det oskyldiga tafsandet bara fortsätter ackompanjerat med ”oj, jag måste få känna lite på lilla magen” har magbärarens alla känslor av gulle-gull övergått i frustration.

Vad är det som gör en väntande mage till en magnet för alla tafsande tassar? Visst kan man se det som mänskligt att vara fascinerad över det mirakel som sker där inne, men inte behöver man väl pilla på en annans mage för det. För handen på hjärtat (eller ska vi säga magen): skulle det inte vara minst lika spännande att känna hur löllig en ölmage känns? ”Oj, jag måste känna efter lite, hur känns en äkta ölmage?”

Lyckas man hålla sig undan de petande händerna får magen i alla fall möta en hel armada av kommentarer. ”Oj vad du är liten, den och den som bara är i vecka det och det är redan så och så stor” Alter Alla blev förvånade när frun gjorde sin toalett under e nativt ”Nämen oj, nu kan det inte vara långt kvar, du ser ju ut att kunna föda vilken dag som helst” Eller så det evinnerliga tjattret om pojk- och flickmagar. Än är magen typiskt det ena, än det andra. Och varje gång känns det lika lustigt att bli jämförd med en fotboll eller få höra att man blivit bred överallt. Också här diskrimineras ölmagar, eller hur ofta har du sett någon kisa på en ölmagad person och sedan utbrista: ”Här ser man minsann att magen är byggd på Lapin Kulta, den jämna rundningen visar tydligt att underverket inte skapats av Karhu”

Gående rådgivningsbyrå. Något annat man får vänja sig vid som gravid är folks ohejdade vana att komma med goda råd. Omtänksamt och gulligt även detta, men ack så enerverande till slut. Råden kan hand1a om vad som helst, allt från att man ska passa på att sova så länge man kan —- precis som om det fysiologiskt skulle vara möjligt för kroppen att lagra sömn för flera år framåt — till att räkna upp vilka babyprylar man absolut behöver eller absolut inte ska slösa pengar på. Man låtsas nicka tacksamt, och undrar om folk helt har missat att vii Finland har ett välfungerande system med professionella rådgivningsbyråer som en havande kvinna besöker regelbundet.

Det fina med graviditeten är i alla fall att man vet att det ändå är ett relativt snabbt övergående stadium. Dessvärre lär det oskyldiga klappandet, kommentarerna om storlek och alla goda råd bara flytta över till att gälla barnet i stället — och det lär pågå desto längre. m

Utgiven i Forum nr 2011-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."