Utgiven i Forum nr 1988-03

Mer ljus med lågvolt

av Ragnhild Artimo Forum 1988-03, sida 21, 18.02.1988

Taggar: Teman: vetenskap

MER LJU med lågvolt

Effektivare belysning med lägre spänning och lägre energiförbrukning är nyaste konceptet. Det är framför allt företag, affärer och utställare som satsat på dessa nya lösningar - men också en växande skara heminredare med civilkurage. Jukka Tuominen, Studiovalo, tror på sina halogensystem.

Petersgatan i Helsingfors. Företage sysselsätter direkt två personer; VD, planerare, designer och säljchef Jukka Tuominen, företagets och dess produkters skapare, och hans syster Heli Tuominen, som sköter administration och sekreterarsysslor. Indirekt ger Studiovalo arbete åt trettiotalet underleverantörer, huvudparten i huvudstadsregionen och de mest avlägsna i Mellaneuropa.

S tudiovalo Ky har butik och kontor vid

Jukka Tuominen, self-made belysningsdesigner, tror på lätta armaturer och lätta organisationer—och tillverkning hos underleverantörer.

Jukka Tuominens bordslampa Haloman tillverkas av en underleverantör i Mellaneuropa.

Kontorsmiljö med Satellight lågvolt halogenlampor, som ger ett rent, vitt ljus.

Text: Ragnhild Artimo

Principskiss över ett Satellight-bassystem: a) transformator, b) elledning, c) bärande kablar, d) halogenlampor. Spänningen är 12 volt och 8 m kabel klarar 10x20 W lampor.

— Jag tror på en lätt organisation, säger Jukka Tuominen. — Det är inte meningen att vi skall bli större i framtiden heller. Vi satsar på datorteknik och på att köpa tjänster där vi får dem bäst och mest fördelaktigt.

Satellight på Teknorama Tuominen designade — konstruerade? — belysningssystemet Satellight 1986. Ett av de mest ambitiösa projekten med detta ljusstarka halogenprogram i lågvolt var expon Teknorama senaste år — projektet utfördes i samarbete med utställningsarkitekterna Simo Heikkilä och Yrjö Viherheimo. Tuominen har också planerat belysningen för bla Arabias, Orizzontes, Pirettas och ACA:s mässavdelningar och expoutrymmen, och för Bitcos, Mic Macs, Mexxi Fazer Caterings och Avis affärsuttrymmen. Färskaste projektet är Silkkisets nya lokaliteter, ett inredningssamprojekt som Studiovalo gjort med Duke’s Art Factory, en interiördesignfirma som delar businessutrymmen med Studiovalo vid Petersgatan.

Inredningstidskriften Avotakka har plockat med Satellight i ett färskt svep över god 80-talsdesign. För en inredningsinriktad publik blev systemet presenterat på mässan Habitare senaste höst.

— Totalt har vi levererat ca 80 system, säger Tuominen. — Merparten uppdrag har gällt kontors- och affärsutrymmen, men vi har noterat ett ökat intresse också då det gäller privata hem. Och det är faktiskt inte bara unga konsumenter som vågar sig på Satellight.

Svalt, vitt ljus

Lågvolt halogensystem skiljer sig från konventionella beslysningssystem genom ett vitare ljus med klar, ren färgåtergivning — ett självklart plus exempelvis i utställningsutrymmen, skyltfönster och butiker, men också i alla miljöer där man satsat på inredning och färger.

Själva lamporna i Satellight-systemet har facetterade kalljusspeglar, vilket ger stor ljusstyrka och en jämn liusbild. Kalljusspegeln gör att merparten värme transmittera fortsättning på s 2 21

Utgiven i Forum nr 1988-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."