Utgiven i Forum nr 1993-09

Mobiltelefonsamtal är ingen misstävling

av Bo Ingves Forum 1993-09, sida 12-14, 10.06.1993

Taggar: Teman: mobiltelefoner

De nya GMSficktelefonerna är till det yttre identiska med små NMT 900telefoner. Till höger Ericsson HotLines först telefon för GMS — vikt 345 g, höjd 147 mm.

Mobiltelefonanvändarna i Finland har det väl förspänt, det finns fyra olika mobiltelefonsystem att välja mellan. De två traditionella nordiska mobiltelefonsystemen, NMT 450 och 900, kommer ännu länge att dominera mobiltelefonmarknaden i Finland, även om det digitala paneuropeiska mobiltelefonnätet GSM snabbt byggs ut också här. Det fjärde, ofta bortglömda, mobiltelefonnäte i Finland är ARP.

et viktiga för mobiltetefonanvän daren är att telefonen fungerar.

Därför är det ingen skillnad vilka finesser telefonen har eller hur liten den är — om den inte går att ringa med där man vanligtvis rör sig, är telefonen värdelös för användaren.

Innan man faller för alla förföriska lockrop om “fantastiska, brusfria GSM” eller ”världens minsta NMT-telefon” gäller det att fundera ut var och hur telefonen främst kommer att användas. T.ex. för ficktelefonerna kan det vara helt avgörande hur länge man kan tala med ett och samma batteri.

Inom radiotelefonin kan man förenkla 1 säga att ju lägre frekvens, desto större användningsradie har apparaterna. NMT 450 och 900 är analoga mobiltelefonsystem som fungerar på två olika frekvenser. Båda näten är mycket välutbyggda i Finland. Tack vare sin lägre frekvens fungerar NMT 450 i största delen av landet. NMT 900 fungerar däremot på ett betydligt snävare område kring basstationerna, som utgör kontaktlänken mellan telefonen och NMT-växeln.

Ett problem speciellt för NMT 450 under de mest belastade tiderna under dygnet är att nätet lätt blir överbelastat i områden med många mobiltelefoner. Då fungerar inte kommunikationerna som d skall. Samma problem finns också för NMT 900, men antalet linjer är avsevärt större i det nätet.

NMT 900 för dig med små fickor

Det mest spridda mobiltelefonsystemet i Finland är NMT 900. Med undantag för Island fungerar NMT 900 i alla de nordiska länderna och dessutom i Schweiz, Holland och Tallinn. Tekniken har gjort det möjligt att krympa telefonerna till verklig fickstorlek samtidigt som priserna kraftigt har sjunkit.

NMT 900 erbjuder en mängd sofistikerade tjänster. T.cx. för dem som vill skicka data är NMT 900 ännu i flera års tid det bästa alternativet. De billigaste, minsta och modernaste mobiltelefonerna finns för NMT 900.

NMT 900 lämpar sig bäst i södra Finland där det är relativt heltäckande. I norr täcks närmast städer och större vägar. Jämfört med NMT 450 täcker NMT 900 allmänt sett en mindre del av landsbygden och områden utanför bosättningsområdena.

NMT 450 hänger länge med ännu

NMT 450 täcker i praktiken hela Finland, alla de nordiska länderna, stora delar av de baltiska länderna samt vissa närområden som är viktiga för Finland, t.ex. Viborg. Trots att de uppnått en hög grad av mognad, utvecklas NMT 450-näten konstant, och ger i de flesta fall möjlighet till samma tjänster som NMT 900. Jämfört med 900 kan 450 användas på betydligt vidsträcktare områden.

NMT 450-telefonerna var tidigare bundna antingen till bilen eller starka armmuskler. De båda finländska NMT-tillverkarna Benefon och Mobira har nu kommit ut med varsin handtelefon för NMT 450nätet. Benefon NMT 450i känns redan som något av en gammal bekanting, medan Mobira Cityman 150 presenterades för någon månad sedan.

Fjällvandrarens redskap — ARP

ARP (urpsrungligen förkortning av autoradiopuhelin = bilradiotelefon) är något av en mobiltelefonernas urmoder. Den har under de senaste åren i alla fall märkbart fräschats upp med både handtelefoner och automatiskt kopplade samtal. ARP är heltäckande i Finland och har en radiofrekvens som gör den så gott som okänslig för geografiska hinder. Därför är det nummer ett för dem som rör sig i glest bebodda områden, i ödemarken och på

Datakommunikation med en portabel PC eller Mac via ficktelefonen kan vara räddaren i nöden för många rörliga personer. För datakommunikationen behövs en linjeomvandlare som gör att PCn kan kommunicera med mobiltelefonen. Tyvärr finns det inte små, portabla linjeomvandlare på långt när till alla NMT-ficktelefoner. Som komplement till de flesta bilinstallationsserier finns det däremot linjeomvandlare som tillval.

sjön. ARP kan t.ex. användas på hela Finska viken. Vid behov kan samtalen med ett enda knapptryck tas via den fortsättningsvis fungerande ARP-växeln, vilket kan vara en räddning i nödsituationer.

GSM är framtidens mobiltelefon

I utbyggnaden av det helt digitala GSMnätet koncentrerar sig såväl Tele som konkurrenten Radiolinja på att i första hand täcka de största landsvägarna och städerna. GSM-nätet torde aldrig bli lika utbyggt som NMT 450-näten i Norden. GSM-telefonerna är en längre tid ännu främst till för de som rör sig mycket i Europa eller enbart längs huvudvägar och i städer i Finland.

GSM kommer med tiden att utvecklas från ett europeiskt mobiltelefonnät till ett globalt, men i dag är det ännu halvfärdigt. GSM är också ett helt digitalt system som gör att t.ex. telefonsekretessen är av avsevärt bättre klass än för NMT-telefonerna.

När GSM tidigast om några år fungerar i den utsträckning som det ursprungligen var tänkt och då telefonerna fyller alla de krav som de egentligen nu redan borde uppfylla, erbjuder nätet säkert en förträfflig telefonservice åt användare som rör sig i många länder.

En stor skillnad jämfört med NMT är att man inte gör någonting med enbart en GSM-telefon. Alla användaruppgifter, inklusive telefonnumret och den personliga säkerhetskoden, finns nämligen på ett separat kundkort, ett s.k. smartkort, som trycks in i telefonen. Ett GSM-abonnemang innebär alltså endast att man skaffar sig ett smartkort. Med ett GSM-kort kan man därmed använda vilken GSM-telefon som helst.

GSM och NMT på samma nummer

För NMT-användare som reser i länder där GSM-fungerar men inte NMT, kan de vara ett bra alternativ att skaffa sig ctt GSM-kort på samma nummer som NMTtelefonen. Själva telefonen kan sedan hyras på t.ex. flygfälten i Europa.

Fördelen med detta system är att man är anträffbar på det gemensamma GSMNMT numret utan att den som ringer upp behöver veta vilken telefon som för tillfället är i användning. Det gemensamma numret känns igen på att det har 9400 som prefix. Fast man skaffar sig ett 9400-nummer, fungerar telefonen också med NMTprefixet 949 ännu de närmaste åren.

Inkopplingsavgiften för Teles GSM-kort är 48,80 mark och månadsavgiften 20 mark. Det är m.a.o. inte dyrt att ha ett GSM-kort vid sidan av NMT. Den som enbart skaffar sig en GSM-telefon kan välja mellan Teles eller Radiolinjas nät. TeleGSM fungerar med prefixet 940 och Radiolinjas med 950.

Förutom i Finland och de övriga nordiska länderna fungerar såväl Teles som Radiolinjas GSM för tillfället i Tyskland, Italien, Storbritannien och Schweiz. Under det här året öppnas näten också i Frankrike, Belgien och Spanien för finska GSManvändare. Radiolinja har dock knutit s.k.

roamingavtal med aningen färre operatövän 1 rer i övriga länder. GSM byggs som bäst ut också i Australien och vissa länder i Fjärran Östern.

Utbyggnaden av GSM-nätet har varit mycket besvärligare än man trodde, och därför ligger man långt efter den ursprungliga tidtabellen. För att överhuvudtaget få igång telefontrafiken har telefonerna dessutom fått säljtillstånd trots att de nuvarande telefonerna inte närmelsevis uppfyller alla de specifikationer som GSM-standarden egentligen innehåller.

Nyttiga tjänster i NMT-nätet

NMT torde ännu en lång tid förbli det allmännaste mobiltelefonsystemet i Finland. I dag finns det drygt 400 000 abonnenter för NMT 450 och 900. Därför kan det vara skäl att poängtera några av de nyttiga tjänster som är inbyggda i NMT-nätet.

Av de kostnadsfria (vilket i klartext innebär att själva tjänsten är kostnadsfri, inte den telefontid som används för uppkopplingen) är säkert den automatiska medflyttningen av samtal den mest använda.

Medflyttning innebär att inkommande telefonsamtal till NMT-telefonen kopplas vidare till ett valbart telefonnummer utan att mobiltelefonen ringer. Tjänsten kopplas genom att man slår “21” och det telefonnummer (inklusive riktnumret) man vill ha samtalen överförda till. Som för nästan alla mobiltelefontjänster avslutas ordergivningen med & + telefonsymbolen, dvs den knapp med vilken samtalen skickas ut över radiovågorna. Medflyttningen kopplas bort genom att slå in 4214 + telefonsymbolen.

Om man väntar på något speciellt vik En nyckelfråga för ficktelefonanvändaren är hur länge batteri opererar. Och att systeme enligt var man behöver använda telefonen.

1 tigt samtal kan det vara skäl att koppla på den s.k. knackningen genom att knappa in “434 + telefonsymbolen. Då hör man om någon ringer till NMT-telefonen fast man talar ett annat samtal som bäst. Knackningen kopplas bort genom att slå 4434.

Förutom dessa tjänster kan man också göra förfrågningar till ett annat nummer under pågående samtal och koppla upp trepartssamtal.

Förfrågning görs så att man under pågående samtal trycker på R-knappen. Då valtonen hörs slås det önskade numret, men telefonsymbolen skall INTE slås till sist. Trepartssamtal tas så att man först gör en förfrågan varefter man trycker på R3. Sedan kan alla tre tala samtidigt sinsemellan.

NMT-svararen för den bortkopplade

Av betaltjänsterna kan nämnas speciellt NMT-telefonsvararen. Eftersom tjänsten är inbyggd i NMT-nätet, krävs det ingen skild svarare kopplad till telefonen. NMTtelefonsvararen kostar 122 mark att koppla in, men därefter kostar endast samtalstiden för avlyssning av meddelanden.

När någon ringer till en NMT-telefon som inte svarar, kopplas den över till NMT-svararen. Svararen ger i obearbetat skick ett standardmeddelande som berättar att samtalet överförts till en automatisk NMT-svarare. Det går också att prata in ett eget meddelande i stället för standardsvaret.

Det går att lyssna på budskapen antingen med den egna NMT-telefonen eller med en normal knapptelefon. I det fallet måste man dock också trycka in en personlig fyrsiffrig säkerhetskod.

Rörlighet i högsta potens — mobildata

Tillsvidare är NMT 450 eller 900 det enda alternativet för mobil datakommunikation. Vilket system man väljer beror på var man behöver sända data. I Europa fungerar NMT 900 förutom i de nordiska länderna också i Schweiz och Holland. I de baltiska länderna fungerar endast NMT 450. I Tallinn är också NMT 900 i bruk.

Det är inte alla mobiltelefoner som kan användas för datakommunikation. Det krävs ett skilt s.k, datainterface för att en NMT-telefon skall kunna kommunicera med PCn. Datainterfacets ena ända kopplas till telefonen och den andra till PCn eller faxen. Därefter fungerar NMT-telefonen i användarens ögon på samma så som en vanlig trådtelefon. Om det m.a.o. inte finns ett datainterface till en viss NMT-telefon, är datakommunikation inte möjlig med den.

Tidigare var datainterfacen bundna till stationära biltelefoner eller portabla telefoner. Verkligt bärbar började den trådlösa datakommunikationen bli senaste höst. Då började det också för ficktelefonerna dyka upp små datainterface som passade i fickan.

Först ute på detta område var Bencfon, som har ett PC-interface i storlek med en tändsticksask, och Ericsson som har ett lite större och mångsidigare s.k. ”pocketjack”. Philips kom i början av juni ut me ett PC-interface som passar till ficktelefonen PR 95. Helt mobilt är det inte, för att fungera kräver det nämligen strömtillförsel från telefonens bordsladdare. Ericsson och Benefons interface behöver inte en extern strömkälla.

Svenska Spectronic har gått ännu längre än de ovanstående och så att säga byggt in en PC i telefonen. Med Spectronic 260 Data går det att direkt ta kontakt med datorer, men då krävs att datorn har en viss typ av modem, DMS-modem. I Finland har både Tele-Sampo- och Datapak-kioskerna egna DMS-nummer.

DMS baserar sig på ett internt modem som finns i NMT-telefonerna. Genom några omändringar i NMT-specifikationerna (en finsk innovation f.ö.), går det att utnyttja NMT-telefonernas interna s.k. FFSK-modem också för yttre dataförbindelser. Eftersom NMT-telefonerna har både ett tangentbord och en bildskärm, kan de fungera som dataterminal. Bildskärmens storlek och knapparnas ergonomi gör att en DMS-utrustad NMT-telefon inte motsvarar en PC. Men telefonen kan väl användas till att kolla upp den elektroniska brevlådan i kontorsdatorn, en säljare kan skicka sina beställningar direkt från telefonen eller olika processer i industrin kan styras med den.

DMS-modemet kan också placeras i en skild låda mellan telefonen och en PC, men i det fallet måste telefonkontakten anpassas skilt för varje telefonmodell. Ännu är Spectronic ensam om att utnyttja DMS-modemet kommersiellt.

De största problemen för mobil datakommunikation är NMT-nätets linjebrus och obehagliga tendens att byta kanal under pågående samtal. Det kanske inte stör så mycket när man talar i NMT-telefonen. alla användare har väl mer eller mindre vant sig vid knaster, plötsliga tystnader och tappade telefonsamtal. Men för ett datakommunikationsprogram som är utvecklat för det stationära telefonnätet innebär det att kontakten bryts.

Ett sätt att trygga datakommunikationen är att anlita NMT-Data-tjänsten. Den kostar 50 mark att öppna men är därefter kostnadsfri. Tjänsten kopplas in genom att slå “324 varefter radiokanalen låses vid en enda kanal. Bilen måste stå för att NMTData skall fungera.

Om man inte är verklig datahaj, gäller för den som tänker börja köra med mobil datakommunikation att låta en sakkunnig koppla ihop alla komponenter som behövs och finslipa datakommunikationsprogrammets egenskaper så att det maximalt lämpar sig för datakommunikation i NMTnätet. För den normala mobiltelefonanvändaren slutar dylika försök ganska säkert i en ström av svordomar.

Med tiden kommer det digitala GSMnätet alt bli en snabbare och säkrare dataöverförare än NMT-nätet. GSM-telefonerna skall få ett gemensamt uttag enligt ISDN-standarden, men tillsvidare har inte uttagens funktioner fastställts i specifikationerna. Innan slutet av det här året torde det inte vara möjligt att använda GSM för datakommunikation. Men eftersom såväl nätet som telefonerna är mycket färska, torde det ta en tid (något år t.o.m.) innan allt fungerar klanderfritt. LJ

Utgiven i Forum nr 1993-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."