Utgiven i Forum nr 2019-08

Monster i garderoben?

av Heidi Furu Forum 2019-08, sida 03, 24.10.2019

[caption id=“attachment_53045” align=“alignright” width=“150”] Heidi Furu är t.f. chefredaktör för Forum[/caption]

Snabbmode är en av de mest förorenande industrierna i världen. Om du hittills inte brytt dig om kläder är det dags att börja göra det.

Vad känner du då du öppnar garderobsdörren? Kanske iver över att få välja dagens utstyrsel som speglar ditt humör. Kanske nonchalans för att du egentligen struntar blankt i hur du är klädd så länge du har något att skyla kroppen med. Kanske belåtenhet för att du nyligen skapade en kapselgarderob och rensade ut några påsar med plagg som ska säljas på loppis eller dumpas i UFF:s gula lådor. Kanske frustration för att du inte hittar har något att ta på dig. Kanske överraskning över hur många plagg du faktiskt äger, för det fåtal du använder finns antingen på dig, i tvätten eller på en stol i sovrummet. Eller så känner du eventuellt av en begynnande klädskam, för att du vet att modeindustrin är allt annat än hållbar.

Vårt personliga förhållande till kläder varierar starkt, men det är ett faktum att snabbmode är en av de mest förorenande industrierna i världen. Oberoende om du uppfattar dig vara intresserad av mode eller inte är du en del av modeindustrin så länge du använder kläder. Varifrån dina plagg kommer och var de hamnar då du använt dem färdigt har en stor betydelse. Om du hittills inte brytt dig om kläder är det dags att börja göra det, för de allra flesta av oss har monster i garderoben.

Monstren ser ut på olika sätt: det är jeans tillverkade av bomull som krävt tiotusentals liter vatten enbart under odlingen, det är fleecetröjor som friger mikroplaster då de tvättas, det är bekväma kläder som innehåller elastan som gör materialåtervinningen omöjlig, det är merinoull som kommer från får vars bakdel skalperats för att de inte ska angripas av insekter, det är plagg hopsydda av personer med usla arbetsvillkor. Skrämmer du iväg ett monster är risken stor att du i stället släpper in ett annat.

Det är lätt att känna vanmakt då en läser på om klädindustrin. Det finns inga självklara val, det finns inga överlägsna alternativ. Men det går att göra små val i rätt riktning. Undvik snabbmode och sluta konsumera kläder, satsa i stället på några få plagg av hög kvalitet som du verkligen använder. Behandla dina kläder som långsiktiga investeringar, inte som slit-och-släng-produkter – lär dig lappa och laga, eller köp de tjänsterna. Gå på fest i kläder du använt förut, eller i plagg du hyrt eller lånat. Vädra i stället för att slentriantvätta. Läs på om olika material så att du kan göra medvetna val. Klipp inte bort lapparna med materialinformation så att plaggen kan återvinnas på rätt sätt.

Och framförallt: skippa överflödet. Om du tycker att hanteringen och förvaringen av dina kläder tar för mycket tid och plats har du antagligen för många plagg. Du är inte ensam i så fall. I snitt använder vi våra plagg tio gånger, och vi slänger i genomsnitt 14 kg textilier i soporna varje år.

Vill du veta mer om de mörkare sidorna av modeindustrin rekommenderas dokumentären Sanningen om billigt mode (Fashion’s dirty secrets) som Stacey Dooley gjort för BBC och som finns att se på Yle Arenan. Vill du däremot ta del av några ljusglimtar från modebranschen ska du läsa profilintervjun i den här tidningen. Artikeln handlar om Hannes Bengs som hör till dem som försöker förändra industrin inifrån, genom att skapa miljömässigt hållbara plagg av återvunna material.

Utgiven i Forum nr 2019-08

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."