Utgiven i Forum nr 2007-12

Mycket har blivit bättre under 40 år

av Patrik Lindfors Forum 2007-12, sida 07, 18.12.2007

Taggar: Teman: ekonomi

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 2087

LEDARE

Patrik Lindfors är chefredaktör för Forum för ekonomi och teknik.

Trots de snabba förändringarna i omvärlden lever vi i dag i ett mycket mer öppet och förutsägbart samhälle än för 40 år sedan.

Mycket har blivit bättre under 40 år

Har vi sett botten på konjunktursvackan? Så löd rubriken på den för sta artikeln i Forum för ekonomi och teknik, publicerad i januari 1968. I dag är frågeställningen den motsatta, och en växande de av de ekonomiska bedömarna anser att de långa tillväxtperioden har nått sitt slut.

Forum för ekonomi och teknik grundades som bolag år 1967, som resultat av en sammanslagning av fyra svenskspråkiga ekonomi- och tekniktidskrifter. Beslutet att slå ihop tidskrifterna var det rätta, och garanterade en tillräckligt stor upplaga för att Forum skulle kunna överleva ekonomiskt som ett oberoende affärsmagasin, År 2007 har varit ett jubileumsår för 40-åriga Forum, som efter förnyelsen i januari är det modernaste affärsmagasinet i Finland.

År 1967 var ett dramatiskt år. Finlands Bank devalverade i oktober marken med 31,25 procent. Devalveringen kallades av de få invigda på centralbanken för “Operation Ester” och föregicks av ett stort hemlighetsmakeri.

I motsats till de föregående sex devalveringarna efter andra världskrigets slut var det nu fråga om ett offensivt ingreppivalutakursen. Förutom att ge fart åt exportindustrin var avsikten att skapa en stabil grund för den ekonomiska tillväxten i Finland. Efter devalveringen införde staten exportavgifter som gav kapital för att bland annat bygga ut infrastrukturen och finansiera olika industrialiseringsprogram. Devalveringen år 1967 har betraktas som slutet på den efterkrigstida ekonomin i Finland. Den sista devalveringen gjordes å sin sida 1991, före marken följande år gjordes till en flytande valuta.

Förutsägbarheten inom ekonomin är i dag avsevärt mycket bättre tack vare med lemskapet i valutaunionen EMU, både för företag och privatpersoner.

På en annan punkt har det också skett stora framsteg under 40 år, nämligen öppenheten i samhället och framför allt inom näringslivet. Under 1960-talet var makten koncentrerad i några få händer, och konkurrenshämmande arrangemang som karteller var vanliga. Hur omfattande kartellerna och olika former av insiderhandel var finns det ännu inga offentliga uppgifter om, men klart är att den bristfälliga lagstiftningen och övervakningen gjorde det möjligt för många med makt att sko sig på affärer i lagens gråzoner. Myndigheterna griper i dag betydligt effektivare tag i ekonomiska oegentligheter, även om det verkar förvånansvärt svårt att nå fram till en fällande dom.

Makten är fortfarande samlad hos en påfallande liten grupp personer och institutioner. På den punkten pågår en långsam förändring då en större del av ägandet i de finländska företagen övergår i utländska händer. Den ändrade ägarstrukturen i kombination med internationaliseringen leder i längden till att fler utländska experter tar platsidirektörs- och styrelserummen. m

Så hittar du hemligstämpla information om företag

Företagen är i allmänhet sparsamma med att ge ut information som lagen inte förutsätter. Det gäller framför allt bolag som inte är börslistade, och speciellt företag som är registrerade i diverse skatteparadis. Men det går att få fram rätt mycket information genom att gå in på olika bolagsregister på internet. Läs artikeln på sidorna 36-39 för att se hur man går till väga. Artikeln har skrivits av den svenska ekonomijournalisten Stellan Björk som har stor erfarenhet av företagskartläggning. H www.forum.fi

FORUM

FÖR EKONOMI OCH TEKNI 13907

Tidskriften utkommer med tolv nummer per år Hemsida: www.forum.fi

Adress: Mannerheimvägen 20 ÅA, 00100 Helsingfors

Telefon: (09) 549 555 00, Fax: (09) 549 555 77 Prenumeration: (09) 549 555 11.

Postgiro: 800013-390532. Bank: Nordea (H:fors-Forum) 240438-4485

Redaktion:

Patrik Lindfors, chefredaktö (09)549 555 33, patrik .lindforseaforum.fi Johan Svenlin, redaktionssekreterare/reporter (09)549 555 66, johan.svenlineforum.fi Heidi Backas, reporte (09)549 555 55, heidi.backasQforum.fi Allmän e-post: redaktionenQforum.fi Grafisk design: Kristofer Pasanen, kacopperdesign.fi,

Tuukka Rantala, johtajaeminu.fi

Fasta medarbetare:

Leif Bergström (USA)

Henric Borgström (Norden)

Janne Salonen (ekonomi, samhälle) janne.salonenQhut.fi

Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Esko Antola (kolumnist, EU-hörnan) Annonser och prenumerationer:

Sam Björklund: (09) 549 555 22 sambjorklundforum.fi

Maj-Len Lundgren: (09) 549 55511 (fakturering, prenumerationer, kassa) maj-len.lundgrenQforum.fi

Delägare:

Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf

Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningenrf

Föreningen Konstsamfundet rf

Utgivare:

Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:

Sam Björklund: (09) 549 555 22 Nettoupplaga: 11 409 exemplar (januari-december 2006)

Prenumerationer:

Helårsprenumeration inom Norden: 82 euro Lösnummerpris: 7,90 euro

Tryckeri: tt-urex Borgå 2007

ISSN 0533 070X

Forum för ekonomi och teknik är tryckt på Novatech gloss 150 g/m2 och Bianca 90 g/m2 Medlem i Tidskrifternas Förbund rf

Utgiven i Forum nr 2007-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."