Myteri mot medicinmyglet

av Johan Svenlin Forum 2008-01, sida 39, 31.01.2008

Taggar: Bolag: Phizer Personer: Peter Rost Teman: medicin

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2008 ”Man blir bränd på arbetsmarknaden när man blåser i visslan. Folk blir rädda och tror att man är en bråkmakare.”

Myteri mot medicinmyglet

JOHAN SVENLIN TEXT fter att svensken PETER ROST E blåst i visselpipan som vice vd för PFIzEr i USA placerade läkemedelsbranschen honom ut i kylan. Efter 20 framgångsrika år i näringslivet stod han utan jobb för att han avslöjat en rad oegentligheter hos sin tidigare arbetsgivare. Trots att han gjort strålande försäljningsresultat på sina ansvarsområden uppfattades han av andra bolag som alltför riskabel att anställa. “Man blir bränd på arbetsmarknaden när man blåser i visslan. Folk bli rädda och tror att man är en bråkmakare. Det är långt ifrån någon merit när man söker jobb, varken i näringslivet eller iden offentliga sektorn?

Han framhåller att det är situationen snarare än personen som avgör när någon väljer att gå ut med larm om sin arbetsgivare.

“Själv hade jag jobbat inom industrin i tjugo år utan att ställa till bråk. Tvärtom hade jag stor förståelse för interna politiska realiteter. Men läkemedels branschen är också speciell för att den handlar om liv och död och därför är strikt reglerad. Det gör att bolagen ofta söker vägar utanför lagens råmärken? Medierna och myndigheterna däremot visade stort intresse och Ros gav intervjuer till de största tidningarna och tv-kanalerna om sina åsikter och insikter om läkemedelsbranschen i USA. För ett år sedan låg hans bok sjuka PENGAR — EN SVENSK INSIDER SKAKAR LÄKEMEDELSINDUSTRIN på bästsäljarlistor i Sverige och USA och för några månader sedan kom romanen VARGFLOCKEn ut. Även den handlar om läkemedelsindustrins mörka sidor. På telefo från sin bostad utanför New York berättar han att han nu har han hittat tre olika nya näringsgrenar och har jobb så det räcker.

“Böckerna har tagit en del tid och n skriver jag regelbundet kolumner och artiklar till en rad tidningar, bland annat en daglig blogg för marknadsföringstidningen BRANDWEEK!

En annan växande gren är hans uppdrag som litigation consultant, det vill säga expertvittne åt advokatfirmor som vill ha hjälp med att vinna över läkemedelsbolag i rättegångar.

“De behöver expertvittnen som ge ”Läkemedelsbranschen är strikt reglerad och bolagen söker ofta vägar utanför lagens råmärken perspektiv på läkemedelsbolagens interna dokument. Alla har de stämningar mot läkemedelsbolag där enorma summor står på spel. Jag blev kontaktad av flera advokatbyråer och uppdragen har bara blivit fler och fler”

Dessutom har han blivit en brett anitad talare på olika konferenser och möten. “Jag har dragit presentationer hos allt från investmentbanker och hedge onder till den offentliga sektorn? Intresset för en insider verkar var omättligt, men det hjälper att ha en ge digen PR-kunskap, som Peter Rost.

IV I404 TYWILdO

Utgiven i Forum nr 2008-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."