Näringar på landsbygden
av Henry Ericsson Forum 2010-02, sida 29, 25.02.2010
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2018
Näringar p
HENRY ERICSSON FORUMS En av diskussionerna på FoAFFÄRS- rums nätverk på Linked In NÄTVERK har varit synnerligen seg livad. Diskussionen “Vad är landsbygdens näs ta exportvara” har samlat cirka 30 kommentarer under fem månader. Även urbana ingenjörer och ekonomer har tagit del i debatten. Avstamp har tagits från de historiska exportvarorna: skinn och pälsverk, myrmalm och smidesjärn, tjära och trävirke samt smör. De har redan sett sin höjdpunkt. Vad händer när dieselmotorerna och mobiltelefonerna inte går åt mera? Vad ska vidå syssla med?
Slow grow livsmedel, De flesta förslagen gäller livsmedel. Hur skulle det vara med ‘slow grow’produkter? Ju längre vår potatis, vår havtorn och våra jordgubbar mognar, desto bättre smakar de. Kunde några biokemister titta närmare på intressanta antioxidanter och flavonoider i våra skogsbär? Hälsokostbranschen har ju vuxit sig stor och har goda täckningsbidrag - varför måste vi importera det mesta?
Ekologiska produkter kunde vara en nisch. Både färskvara och förädlade produkter. Om Giordano Valle lyckas exportera tusentals kilo finsk pizzasvamp till Italien, och japanerna suktar efter vår svamp, så finns ju efterfrågan redan. Satsa på kända namn ilivsmedelsbranschen: Gordon Ramsay eller Jamie Oliver. Lägg upp en välsmord logistikkedja för märkesprodukter.
Kan kanadensarna göra isvin, kan vi, Rent vatten har vi ju, och efterfrågan finns, men Sillböleprojektet misslyckades. Kan någon hitta en bra formel för vattenexport? Vem skapar det första starka varumärket för buteljerat finskt vatten? Kunde vi odla vindruvor, utsätta dem för nattfrost, och sedan buteljera isvin (ice wine’)? Klarar kanadensarna det, klarar vi! Spritsmuggling var ju en lysande business för skärgården på 1930-talet, vad kan man smuggla i dag, undrar man i spalten bara halvt på skämt.
Finland borde utveckla mer framtidsinriktade produkter baserade på råvaror från skogs d ochjordbruk. Varför nöjer vi oss med att sälja råvaror? Varför inte sälja mera av färdigt förädlade produkter? Pälsar i stället för skinn? Böcker i stället för papper? Polarfrosttorkade’ tomater iglasburk? Men allt är inte svartvitt, bulk är inte alltid illa och långt förädlade produkter är inte alltid frälsningen, påminner några om.
Svampsafari och älgklappning, Skärgården med rent vatten, Lappland med snö och vida skogar. Är vi villiga att dra nytta av detta genom att släppa in utlänningar i våra sommar- och vinterparadis? Kan vi ta modell av vingårdsturismenii Europa för att skapa turistiskt attraktiva bondgårdar, skogshyggen och lappkåtor? Kan vi ordna svampsafari och fiskeutflykter? Vill turister klappa renar och älgar? Bekanta er gärna med Sitras naturresursstrategi.
Debattörerna representerade främst plaströr, glasfiberbåtar och slipmaterial. Är våra metall- och träförädlare inte intresserade av att få
Skicka dina kommentarer till adressen: feedbackÖforum. dsbygde 5 3 =] lad 3 hj i [=] 3 idéer till nya produkter? Varför inte utnyttja fibrerna i trätill annat än cellulosa och papper? Kan vi utveckla bionedbrytbara biokompositer?
Inte en enda lantbrukare deltog i diskussionen. Det var ju samma sektor som länge negligerade europeiska kunders önskemål om ekologiskt hållbar skogshushållning. Tills verkligheten hoppade upp och bet dem i knäet.
En verklig knäckfråga är vår brist på självförtroende. Jantelagen tycks husera även hos oss. Skala bort onödig byråkrati. Luckra upp våra stora kedjor och karteller. Åk ut och fråga kunderna vad de vill ha. Ge större friheter åt företagarna att göra vad de är bra på. Tänk utanför lådan!
Ett bra valspråk som avslutning: “Att försöka är aldrig dumt. Att aldrig försöka är dumt”
Forum - det finlandssvenska affärsnätverket: www.linkedin.com/groups?gid=1841943. En länk till sidan finns också på www.forum.ft.