Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Nasa stryper rymdprogram

av Leif Bergström Forum 2009-07-08, sida 16, 27.08.2009

Taggar: Orter: USA Organisationer: Nasa Teman: rymden

Hl FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 7-8 2009

VARLDEN: USA

Nasa stryper rymdprogram

LEIF BERGSTRÖM I NEW YORK

En expertpanel har un der sommaren dryftat det

KOMMENTAR “amerikanska rymdpro grammets framtid. Rapporten kan komma att rekommendera en förlängning av rymdfärjornas tjänstgöringstid — och kanske föreslå att planer på en ny månlandning följd av en landning på Mars skrinläggs för andra mål.

Det nuvarande programmet, som skissades på uppdrag av förre presidenten GEORGE w. BUSH efter rymdfärjan Columbias olycka 2003, skulle innebära att rymdfärjorna läggs i malpåse redan nästa år. Dess ersättare, Ares-raketerna i programmet Constellation, ska göra sin allra första provflygning i höst, men väntas inte tas i bruk för bemannade färder förrän 2015. Det skulle innebära att USA för en femårsperiod abdikerade möjligheten att sända astronauter - och utrustning - till den internationella rymdstationen ISS. USA:s rymdorganisation NASA:s nu gällande plan innebär också att rymdstationen skulle skrotas 2015, bara fem år efter det den är färdigbyggd. Partnerna Ryssland, Europa, Japan och Kanada vill alla förlänga projektets livstid. Rymdstationen kommer att ha kostat 100 miljarder dollar.

Nuvarande plan skulle dessutom kräva sju färder till rymdstationen innan rymdfärjorna skrotas. Bedömare ser det som en omöjlighet med tanke på att NASA nu kräver i genomsnitt 115 dagar mellan färderna. Till det kommer att NASA:s budget knappast räcker till det och än mindre till utvecklingen av den mest kraftfulla Ares V raketen som avses tas i bruk för kommande färder till månen och Mars.

President BARACK OBAMA kallade i maj samman en expertpanel för att kartlägga alternativen. En del av dess diskussioner har varit offentliga och sänts av NASA:s tv-kanal. Från vad som i övrigt läckt ut av överläggningarna tycks panelen kategoriskt ha dragit slutsatsen att nuvarande situation är ohållbar.

”Vi har kommit till slutsatsen att vi måste ha en realistisk uppfattning av d verkliga kostnaderna för nuvarande program”, sade tidigare astronauten SALLY RIDE.

Hon sade att konstruktionen av rymdstationen knappast kan vara klar förrän 2011, en fördröjning för vilken inga pengar finns avsatta.

Slopa månen och Mars? Några rapporter gör gällande att medlemmar av panelen därför vill ha 1,7 miljarder till för att bygga färdigt rymdstationen. Andra förslag inkluderar att förlänga rymdstationens brukstid till 2020. Det skulle kräva ytterligare 10-14 miljarder dollar.

Panelen leds av NORMAN AUGUSTINE, veteran från flyg- och rymdföretaget LOCKHEED MARTIN. Han har gjort klart att han söker ett helhetsgrepp och inte är intresserad av bara smärre justeringar.

EDWARD CRAWLEY, professor vid MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY, har gjort sig till förespråkare av vad som nu kallas ”the flexible path! Det konceptet skulle på det här stadiet innebära att man helt slopar planerna att landsätta astronauter på månen och Mars, satsningar som han anser vetenskapligt mindre intressanta och dyra —- de skulle förutsätta utvecklandet av landningsfarkoster konstruerade med beaktand av dessa himlakroppars gravitation. I stället skulle NASA flyga till andra destinationer, i zoner där månens och jordens gravitation “tar ut varandra” och där jordens gravitation uppvägs av solens. Man diskuterar också flygningar till asteroider och Mars månar Deimos och Phobos som har svag gravitation.

Förespråkare menar att sådana färder skulle ge oss mer kunskap som behövs inför kommande längre färder. En arbetsgrupp har föreslagit att Nasa utvecklar bränsledepåer i rymden, som skulle göra det möjligt att lämna jorden med en lättare farkost som sedan tankas när jordens tyngdkraft inte längre spelar någon roll.

Men allt är avhängigt av budgeten. En av panelens medlemmar, professor CHRISTOPHER CHYBA vid PRINCETON- universitetet, säger att det är oklart om NASA har pengar för något annat än färder runt jorden de närmaste tio åren.

Vetenskap och forskning spelar sällan någon avgörande rolli politiska kampanjer. Trots allmänt progressiva uttalanden är därför relativt litet känt om Obamas hållning i dessa frågor. Hans behandling av NASA-rapporten kan ge en bättre indikation på hans tänkande.

VSVN

Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."