Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Irak en angenäm överraskning

av Nicholas Anderson Forum 2009-07-08, sida 12, 27.08.2009

Taggar: Orter: Irak Teman: affärer

Hl FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2809

ANDERSON

Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Finland oc chef för SEK:s rådgivningsenhet.

I Irak fick jag ett mycket gott bemötande. Det visade sig också att irakierna är intresserade av att göra affärer med de nordisk länderna.

Irak en angenäm överraskning

Efter ett relativt tryggt sommaravbrott i Finland, tror jag att en rejäl dos riktigt bitter medicin är vad som krävs för att vi alla ska reagera på hur allvarlig den ekonomiska nedgången är. I Sverige och Finland svarar exporten för över 50 procent av BNP. När exporten minskat med tvåsiffriga procenttal har vi inte råd att ignorera någon som helst möjlig het att sälja mera till utlandet. Det var därför min arbetsgivare satte mig på ett plan till Irak!

Första gången hörde jag om landet i april av en äldre affärskollega här i Stockholm. För tjugo år sedan hade nordiska företag blomstrande byggprojekt och viktiga infrastrukturuppdrag där. Allt detta försvann i och med oroligheterna och våldsam heterna i Irak. Även om de nordiska länderna lämnade kvar ett grundmurat rykte som hederliga leverantörer av kvalitetsprodukter, tyckte jag att det definitivt var för tidigt att börja fundera på export dit igen.

Men jag lyssnade på min kollegas fyra starka argument för sina påståenden. Irakierna har enorma behov av att återuppbygga landets infrastruktur. Över 5 miljoner irakier - av befolkningen på 30 miljoner - bor utomlands och vill återvända till sitt land. Över 150 000 av dem bor i Sverige. De nordiska företagen rankas högt av d rande den USA-ledda alliansen. Framför allt amerikaner, italienare, fransmän, britter och tyskar har börjat vara aktiva för att få åtkomst till oljefälten — likaså kineser, japaner och koreaner.

Så jag åkte iväg med planet till Amman, Abu Dhabi och slutligen Irak. Jag oroade mig lite för min egen säkerhet och hälsa. Döm om min förvåning, då jag upptäckte något totalt oväntat. Här är det skäl att nämna att jag inte åkte till Bagdad utan till Erbil, Kurdistans huvudstad - den enda autonoma delstaten i Irak. Kurdistan har gränser mot Turkiet, Iran, Syrien och Libanon.

Här fann jag fredlig samexistens mellan araber och kurder. Poliser och soldater var utposterade i de flesta gatukorsningar. Dessa stolta fredsbevarare var artiga och hjälpsamma mot en utlänning som tidiga morgnar joggade runt i denna intressanta men rätt dammiga stad. Där har inte förekommit några våld samheter på tre år, och nya byggnader skjuter upp överallt, hotell, restauranger och nya parker.

I en bank jag besökte skickade direktören ut sin assistent för att köpa glass åt oss eftersom temperaturen var 45 grader utomhus, Han var mycket nöjd att träffa mig och med möjligheten att göra mer affärer med sina nordiska vänner. Mötena brukade inledas klockan nio på kvällen och avslutas vid midnatt.

Vad jag såg och noterade var för bättretidema oo Deäröppnaför om töcte volitkeroch diploma Jag träffade en irakisk dok- affär er och VI ter att hjälpa till att återuppbygg tor som var stark förespråkare Cd Cd detta land. ”Visst, Bagdad är kansk för denna idé, och han över- måste ta vara på inte riktigt säkert, men vi åker dit oc tygade mig om att min kollega verkligen var inne på ett intressant spår. Möten med fle alla möjligheter att återuppbygg träffar affärspartners, vänner och släktingar. Du borde följa med mig dit på din nästa resa till Irak”, upprepad ra stora företagsklienter avslö- bro arna dit innan man gång på gång.

jade att de definitivt ville sälja våra am erikanska Nuär det inte läge att ignore- mer i Irak. Alla var bekymra- . . ra dessa länder, De är öppna för affäde för säkerheten —- men ännu och kine siska rer och vi måste ta vara på alla möjligmer bekymrade över det ökade = : heter att återuppbygga broarna dit konkurrenstrycket från företag vanner hinner innan våra amerikanska och kinesiska med högkvarter i länder tillhö- före . vänner hinner före, a

Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."