New York, ett måste för bankerna
av Peter Nordling Forum 1987-14, sida 10, 24.09.1987
PV nowork = ett måste för banker
Också för finländska framåtsträvande banker är det ett måste att vara etablerad i New York. Det här är man helt överens om på KansallisOsake-Pankki och Föreningsbanken i Finland, som redan flera år varit representerade i USA.
et är inte för att kapa åt sig mark nadsandelar eller för att tjäna grov pengar i USA som de finländska bankerna kommit till New York. Finessen är att man här hela tiden har tummen på den internationella finansvärldens puls. Det är här man snappar upp innovationerna och sätter sig in i dem för att sedan introducera dem i hemlandet. Optioner, futurer och ett nylt finansieringssystem för leverage buy outs (företagsköp) är några av dem. New York utgör också en bra bas för kontakterna med finanscenrtren i London, Tokyo och Singapore.
Filialkontor
Först i nya världen var Kansallis-OsakePankki som 1979 gick med i det nordiska samarbetsprojektet Nordic American.
KOP:s samarbete höll till slutet av år 1983. Då lades strategin om och man beslöt erövra USA på egen hand. Banken valde ett enkelt koncept, nämligen att grunda ett filialkontor i New York. Men det skedde först år 1985.
VVD Erkki Karmila, KOP.
Interiör trån KOP i NY.
— Orsaken till att KOP gick in för en filial i stället för en dotterbank, var bl a att den modellen är smidigare och att det inte krävs någon kapitalinsättning. Dessutom kan vi använda oss av KOP:s redan väletablerade namn, berättar VVD Erkki Karmila.
Den bärande idén med att vara närvarande I New York är att ha tummen på pulsen | världens finanscentrum. En annan orsak är att banken vill ha så många som möjligt av de ca 200 finländska företagen i USA som kunder.
— Men detta räcker inte och konkurrensen med både finländska och amerikanska banker är hård. Därför har vi sökt upp nischer där vi antingen har eller har kunnat utveckla kunnande, säger Karmila.
Ett sådant område är den riskabla amerikanska penningmarknaden där KOP, enligt Karmila, opererat med framgång. New yorks penningmarknad är både vad volymen och de olika instrumentens antal beträffar världens största.
Karmila skryter också med att filialkontoret presterade ett positivt resultat redan under det första verksamhetsåret. Hur stort resultatet var vill han inte uppge utan nöjer sig med att tala om några 100 000 USD. Balansomslutningen ligger kring 1,2 miljarder USD.
Bakom framgångarna finns, förutom finskt, också en stor del amerikanskt kunnande. Av kontorets 55 anställda är endast ett tiotal finländare.
Dotterbank och filial
FBF steg i land i New York 1981 — först inom ramen för den nordiska samarbetsbanken American Scandinavian Banking Corporation (Amscan) där FBF hade 25 procent. Våren 1985 köpte FBF ut de övriga delägarna då dessa ville grunda eget. Ett år senare grundade FBF dessutom ett filialkontor i samma lokaliteter på 437 Madison Avenue.
Senior vice president Sakari Lassila, FBF.
1 — Dotterbankens agerande begränsas i viss mån av det egna kapitalet, men filialkontoret kan dra nytta av hela FBF:s kapital och det ger fördelar speciellt på inlåningssidan, förklarar Sakari Lassila, senior vice president på Amscan (och son till KOPchefen Jaakko Lassila)
Också FBF är ute efter finländska kunder i staterna, Lassila hävdar att 70 procent av de finländska företagen i USA är kunder. Det utesluter dock inte att företagen samtidigt är kunder hos KOP. Dessutom finns det kvar en del andra nordiska kunder från Amscan-tiden. Men till stor del är det frågan om ren USA-business och det är där tillväxtmöjligheterna finns.
Sett till balansomslutningen är de två bankerna ungeför lika stora i New York. FBF har en sammanlagd nettobalansomslutning för sina enheter på drygt 1 miljard USD. Men detta säger inte allt eftersom en stor del av verksamheten sker utanför den egentliga balansräkningen. Av konkurrensskäl vill inte heller Lassila avslöja resultatet.
Lokala förmågor står också för merparten av FBF:s arbete i New York — 38 amerikaner mot 7 finländare.
Gemensamt för KOP och FBF är vidare att de har s k off shore-kontor på Cayman öarna. Genom de här kontoren, som egentligen bara är en namnlapp bland tiotals andra på en dörr, får bankerna i en del fall befrielse från kassareservsdepositioner.
Peter Nordling €
FBF:s ledningsgrupp: James Kyprios, Gerry Murphy, Jussi Pohls och Robert Ahlström.
14/1987 FORUM,