Nobelpris för örtforskning

30.10.2015

Youyou Tu är verkligen en katt bland hermelinerna i galleriet av Nobelpristagare. Eller vad ska man säga när årets medicinpris går till en kvinna som utvecklat ett 1 700 år gammalt kinesiskt örtläkemedelsrecept?

Hon delar priset med två mer konventionella Nobelprismottagare, japanen Satoshi Omura och irländaren/amerikanen William C Campbell, vars upptäckter bidragit till utvecklingen av läkemedel mot parasitsjukdomar som flodblindhet och elefantsjuka. Herrarna delar på halva prissumman, medan Youyou Tu får den andra halvan för att framgångsrikt ha utvecklat ett effektivt läkemedel mot malariaparasiten.

Revolutionerade malariabehandlingen. I gamla kinesiska recept läste Youyou Tu att sommarmalört (Artemisia annua) använts som ett botemedel mot malaria. Hon utnyttjade sina moderna labbkunskaper för att identifiera och utvinna det aktiva ämnet i växten och testade det på möss och apor som injicerats med malariaparasiter.

Med den nya metoden fick hon fram ett extrakt som slog ut hundra procent av malariaparasiterna i människor och djur. För att få en fullständig vetenskaplig förklaring till genombrottet samarbetade Youyou Tu med andra forskare för att bena ut molekyluppsättningen i artemisinin.

Hon anses ha revolutionerat behandlingen av malariapatienter, även om malariaparasiter i Sydostasien på senare år blivit immuna även mot artemisinin.

”Det var väletablerad kunskap redan för 1 700 år sedan att örten hade en effekt på feber. Youyou Tus insatser med att identifiera det aktiva ämnet och utvinna det för storskalig produktion ledde till ett paradigmskifte inom medicinforskning”, förklarade Jan Andersson, infektionsforskare och medlem i Karolinska Institutets Nobelkommitté, på presskonferensen i samband med att pristagarna tillkännagavs.

Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet betonar att medicinpriset inte går till kinesisk naturmedicin utan till Youyou Tu, som använt sig av vetenskapliga metoder för att vederlägga gammal kunskap.

Johan Svenlin text Edward Holmberg foto

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."