Utgiven i Forum nr 2011-02

Nokias annus horribilis

av Janne Salonen Forum 2011-02, sida 10, 24.02.2011

Taggar: Bolag: Nokia

EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2011

SPEKTRU ”Nya versioner av Android lanseras med sex månaders mellanrum.

Det som är fantastiskt i dag kan vara gammalt om sex månader”

Nokias vd Stephen Elop under ett möte med ekonomijournalisternas förening i Helsingfors 18.2.2011.

Nokias annus horribilis

JANNE SALONEN Nye Nokia-chefen Stephen Elops beslut att Nokia ska satsa på samarbete med Microsoft, och på att göra Microsofts Windows Phone 7-version för mobiltelefoner till sin huvudsakliga mobilplattform, visade att Nokias strategi iflera år hade varit helt borttappad, trots den tidigare Nokialedningen och styrelsen bedyrat motsatsen.

Då Apple presenterade sin första Iphone 2007, var Nokias första reaktion att fnysa åt produkten. Det blev dock klart att marknaden, alltså användarna, ville ha Apples Iphone i sina successiva versioner. De ville också ha smarttelefoner som använde den av Google utvecklade konkurrerade plattformen Android. Det började efterhand stå klart för utomstående bedömare att Nokia inte skulle kunna utveckla sin Symbianplattform till ett konkurrerande system, trots mångmiljardsatsningar. Först nu, i och med Elops strategival, erkände dock Nokia detta faktum.

Frågan är om inte den bästa strategin för Nokia hade varit att genast då Google presenterade sin Androidplattform, börja satsa på denna. Detta har bland annat koreanska Samsung gjort med stor framgång. Samsung har ingalunda reducerats till enbart hårdvaruleverantör.

Risk för miljardförluster. Nokias Symbiansatsning ledde till en återvändsgränd: märkvärdigare är dock att Nokia samtidigt också i praktiken överger sin Meegosatsning, en ny mobilplattform som Nokia har utvecklat tillsammans med Intel. Mycket stora förväntningar hade knutits till detta. Den amerikanska mikroprocessorjätten har nu meddelat att man kommer att fortsätta med utvecklingsarbetet med Meego, tillsammans med ett antal mindre mobiltillverkare. På mobilmässan i Barcelona nyligen sade dock Nokiachefen Elop att utvecklandet av Meego hade tagit flera år: en viktig fråga är varför bolagsledningen först nu gav denna information. Nokias beslut att Microsofts Phone 7 blir Nokias huvudsakliga plattform drar samtidigt undan mattan under Symbiantelefonerna, som idag är Nokias huvudsakliga produktlinje. Så sent som ifjol presenterade Nokia flera rätt s lovande nya Symbianmodeller (bland annat N8, som knappt hunnit komma i produktion än). Frågan är i dag vem som detta och nästa år ska köpa en ny Symbiantelefon. Nokias första Phone 7-telefoner är utlovade tidigast till julen detta år. Det betyder att Nokias försäljning kan komma att kollapsa under detta och kanske även nästa år: en del analytiker säger att marknadsandelen i smarttelefoner kan sjunka till under 20 procent. Detta kan visa sig vara en vilt optimistisk bedömning.

En möjlig kollaps i Nokias försäljning i år kan leda till miljardförluster. Nokias finanser är dock starka: Nokia har en kassa på cirka 5 miljarder euro samt kortfristiga fordringar på nästan 10 miljarder euro. Samtidigt är lånebördan rätt liten. Nokia är finansiellt väl rustat att klara av omställningen till Phone 7 och en möjlig kollaps av marknaden för Symbiantelefoner detta år. Detta är kanske Nokias tidigare finansdirektörs, nuvarande styrelseordförande Jorma Ollilas, hållbaraste arv till företaget.

Radikala nedskärningar väntas. Nokia stå dock inför en drastisk omställning och förmodigen även nedbantning av organisationen. Fråganär vilken Nokias marknadsandel blir då den strategiska omställningen omsider är gjord: för tillfället är Phone 7:s marknadsandel av smarttelefoner endast cirka 3 procent. Det är inte att vänta att Nokias marknadsandel i smarttelefoner med Phone 7 kommer ens i närheten av va den har varit tills nyligen, alltså 30 procent. Nokia står förmodligen inför en radikal nedbantning av organisationen. Cirka en tredjedel av arbetstillfällena i Finland kan ryka, och ännu mer om marknadsandelen för Phone 7 förblir låg, till en början främst inom utvecklingsarbetet för Symbian. Men om marknadsandelen stannar endast vid några procent, måste nedskärningarna bli än radikalare. Och Elops position kan då bli ohållbar.

Nokia har dock inte i någon händelse längre råd att överge sin valda Microsoftstrategi, sedan ledningen avslöjat att Meego hade tagit för länge att utveckla. Microsoftloppet måste nu köras till slut, det finns inte längre något utrymme för en ny strategisk omvändning. Phone7 borde trots allt ge Nokia förutsättningarna för en framtid, möjligen i en kraftigt nedbantad form. Phone 7-telefonerna har fått en ganska positiv kritik av användare.

Men åren 2007-2010 var Nokias strategi ett totalt misslyckande. Dåvarande chefen Olli-Pekka Kallasvuo fick redan gå. Men strategin är också styrelsens ansvar. Det är inte fel av aktieägarna, som sett Nokia-aktien förlora mest av alla aktier på Helsingforsbörsen bland stora och medelstora företag på ett år, att kräva att hela styrelsen borde avgå in corpore.

Nokias misslyckande åren 2007-2010 är också en studie i ett stort misslyckande i företagsstyrning. Det kommer att analyseras i företagsekonomiska studier i decennier framåt. =

Utgiven i Forum nr 2011-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."