Utgiven i Forum nr 2015-09

Nördstödd turism

av Kaj Arnö Forum 2015-09, sida 14, 29.10.2015

Taggar: Teman: turism

[caption id=“attachment_6479” align=“alignright” width=“153”]Kaj Arnö reflekterar över IT-trender ur ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel. Kaj Arnö reflekterar över IT-trender ur ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel.[/caption]

Jag ser fram emot en semester på Madeira i november. Att vandra, åka korgsläde, äta espada, sådant som i alla tider lockat folk till ön med evig vår. Väl på Madeira ska IT inta en underordnad roll, med undantag för fotografering och navigering. Men planeringen har genomsyrats av IT och internet.

Steg ett efter valet fallit på Madeira var att skaffa en bok. Gjord av döda träd, köpt i en bokhandel, för kontanter. Det tyska förlaget Marco Polo har i hög upplösning skrivit ut förträffligt kuraterad content på högkvalitetspapper i ett portabelt format. Vikt bara 236 gram, behöver ej laddas under semestern.

Övriga steg blev nördigare. Först gällde det att hitta flyg. Via Kayak.com klarnade det småningom att det går ett enda direktflyg i veckan hemifrån München till Funchal, på torsdagar. Sedan försökte jag hitta paketresor över Google. Dålig idé. Visst fanns det paketresor, men sajtarna var färgglada som reklamtidningar, och fler torsdag-till-torsdag-resor visade sig omsider kräva mellanlandningar. Det blev eBookers för flyget och skild bokning av hotell.

Hotellet, ett apartmenthotell i Funchals gamla stad, valde jag med Booking.com. Här får man inte huvudvärk av färgerna, och sidorna ger vettig information, som inte drunknar i oväsentligheter. Alternativet hade varit air-bnb, där jag ännu inte är medlem. Airbnb har ett enormt bed-and-breakfast-urval till låga priser och förutsätter att jag skapar en profil, så hyresvärden ska veta om hen vågar öppna sitt hem för mig. Av gammal vana blev det nu Booking.

Med flyg och hotell bokade började det finnas saker att hålla reda på i telefon och dator. Samla PDF-filer av bokningar och räkningar i en katalog.

Föra in flygtidpunkterna i kalendern och som iOS-anteckning med rubriken Flyg, där jag har alla kommande resor, i affärer och privat, i enkelt katt-å-pejstbar form för mejl, Skype och WhatsApp. Lägga hotellets namn, adress och telefonnummer in både bland Kontakter och som kalenderbokning vid utlovat incheckningsklockslag, 14.00.

Samma information är svår att uppdatera på många ställen, javisst, men flyget och hotellet ska ju inte ändras. I stället vill jag väldigt snabbt kunna svara när det gäller, om det ska kommas överens om möten eller om överblick annars är av nöden. För överblicken skapade jag ett Google-dokument, som innehåller en sammanställning av kostnader och det planerade programmet.

Programmet, ja. Marco Polo-boken hjälpte långt. Men vad är det rimligt att hinna med på en vecka? Hur är det med avstånden till sevärdheterna? Hinner man i praktiken åka korgsläde redan samma dag som flyget landar? Här tar nörden ut en del av glädjen redan före resan börjar. Öppna Google Earth, pricka in hotellet, flygfältet, och de önskade sevärdheterna. Vips blir det klart att det är 600 meter från hotellet till linbanan, vars bergstation i Monte är 200 meter från korgslädarna. Och att man i motsats till vad det står i boken inte behöver ta dyr taxi från slädarnas ändstation. Två kilometer fågelvägen nedförsbacke ska väl låta sig promeneras.

Google Earths punkter överför jag nördigt som GPX-fil till appen Terra Map och vet på ort och ställe hur långt det är kvar dit jag ska. Utan roamingkostnader. Jag kompletterar punkterna med de restauranger jag valt ur Tripadvisor och med vandringsbokens koordinater för start och mål. Jag vill inte distraheras av oväsentligheter, och Terra Map lyfter fram just de platser jag bestämt mig för. På stigen från Pico do Arieiro blir det annars lätt oklart hur långt det riktigt är kvar till Pico Ruivo. När jag har spanat in koordinaterna hemma vid köksbordet blir jag föga lurad av en taxi som kör extra kringelikrokar till eftermiddagstéet på Reid’s Palace.

Datorstödd realism. De sociala medierna ger fler impulser. https://instagram.com/explore/tags/madeira/ visar 460 838 foton taggade #madeira, och andra ur Madeira-boken plockade nyckelord ger fler bilder: #funchal, #azulejo, #levada, #korbschlitten, #casasdecolmo. Google Earth visar andra ortsbundna bilder. På YouTube söker jag på olika nyckelord i kombination med Madeira, såsom MTB, wandern, kajak. Sökning med tyska ord ger rätt vettiga svar; det finns många tyska turister som laddat upp välgjorda filmer.

Efter detta surfande vet jag att det är vid östspetsen São Lourenço jag vill hyra kajak. I Stravas Heat Map luntar jag efter Madeiras bästa löp- och cykelrutter, och slipper yra bort mig bland återvändsgränder. Marco Polo-boken och Wikipedia i all ära, men flere infallsvinklar är bra.

Blir nördens turistplanerande ett arbete? Inte alls. Dels kan jag med IT bygga upp positiva men realistiska förväntningar, dels får jag mer ut av tiden på Madeira.

Utgiven i Forum nr 2015-09

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."