Utgiven i Forum nr 2015-06

Ny regering, gamla problem

av Nicholas Anderson Forum 2015-06, sida 14, 18.06.2015

och konsult inom finans, infrastruktur och klimatförändring.

Nicholas Anderson är oberoende rådgivare

Ny regering, gamla problem

NICHOLAS ANDERSON: Avvikande och PRIVAT oe oc . mn kritiska åsikter ignoreras i Finland. All länder behöver mångfald och öppenhet för att ekonomin ska växa. Vi har den fixa idén att bara partiledare, professorer, doktorer och företagsledare får blir citerade, när de säger något ‘viktigt! Få självständiga tänkare ges utrymme eller dristar sig att ge kritiska kommentarer om viktiga frågor, och även då de gör det förbigås de som regel med total tystnad.

Monopol tillåts ta för sig, Finland har minst 15 inhemska företag som har över 25 procents marknadsandelar inom sin bransch. Det betyder mindre konkurrens och högre konsumentpriser.

De stora partierna tiger stilla om detta, eftersom de är starkt beroende av stöd från storföretagen. Emellertid har glimtar av sol trängt genom molnen, då Finlands Banks Pentti Hakkarainen nyligen medgav att bankerna har dominerande marknadsandelar. Enligt honom försvagar detta konkurrensen och hotar vår ekonomiska trygghet.

Hur många gånger har de två största bankernas elektroniska betalsystem pajat på senare år? Jag undersökte saken: båda storbankerna har haft betaltrafikproblem åt minstone fyra eller fem gånger per år de senaste tre åren. Tror du att en sådan störningsfrekvens skulle accepteras annanstans i Europa? Självfallet inte.

Detsamma gäller offentlig upphandling. När regeringeneller din kommun gör affärer med dessatre, fyra banker, försäkringsbolag, byggföretag, skogsbolag, telefonbolag, IT-företag - tror du på fullt allvar att de alltid kan få fördelaktiga avtal? Nu börjar två, tre privata hälsotjänstföretag dominera hälsovårdsmarknaden. Det är extra allvarligt, då S-gruppen och Pohjola Bank tar sig in i hälsosektorn,

Utan verklig konkurrens finns det inga garantier för att marknaderna fungerar, och det är min övertygelse att de varken är transparenta eller kostnadseffektiva för kunderna. Se bara på raden av rättegångar gällande karteller (asfalt, virke) som fortgått under åratal. Advokater och rättstvister i efterhand är knappast rätt sätt att reglera marknaderna att fungera effektivt.

Politikerna är långsammare än sniglar. Vi behöver politiska partier som för dialog med folket och är lyhörda för globaliseringen. Men vi ser samma partier med dåliga eller inga politiska resultat återta makten.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 62015

En gnista hopp anades då Raimo Sailas kommenterade att de färska reformförslagen för den offentliga sektorn är långtifrån konkreta, och inte erbjuder några som helst garantier för att de genomförs. Han vågar i alla fall säga det rent ut. Inga förslag har gjorts för att reducera det överstora antalet kommuner, vilket skulle ge bättre kostnadseffektivitet. Denna proposition lämnade aldrig startlinjen under den förra regeringen. Det är märkligt att den nya totalt ignorerat denna reform, som Sverige och Danmark drev igenom för flera år sedan.

Centern gav ytterst få konkreta löften under valrörelsen. Röstare som röstade ut dem efter två katastrofala perioder återinstallerade dem vid makten fyra år senare. En ny man på toppen förändrar inget parti över en natt. Samma gamla ansikten sneglar fortfarande bakom gardinerna.

Stubb, en statsminister som har misslyckats, liksom hela hans parti, fortsätter att klamra sig fast. Jag kan inte tro att denna kolumnist från kabinmagasinet Blue Wings kommer att ge mer än hittills i den nya flygformationen.

Och hur ska vi uppfatta Soini? I sin iver att bli minister har han växlat färg som en kameleont, denna distinkta och långt specialiserade urtidsödla. Detta kommer troligenatt utlösa en intern kollaps i partiet, som framsprungit ur 500 000 arbetslösa och alla som är beroende av dem. Tack för din röst, och farväl…

Vilseledande gallupar och politiska tv-debatter. Faktabaserad och ärlig information bygger upp förtroende. Valgalluparna i Finland, Storbritannien, Polen och Israel slog alla helt fel, men ändå kommenterade inga tidningar deras roll som påverkare av röstarnopinionerna,

Den nya trenden att ex-politiker grundar mediebolag är en oroande utveckling. Både Cameron och Sipilä undvek öppenhet i tv-debatten. Det framgick att båda hade mest nytta av att säga så lite som möjligt om framtida planer, och det är ännu ett vittnesbörd om vilken dominerande roll “rådgivare” knutna till mediebolag har.

Vill vi ha Tea Party-politik, där konsten att vilseleda är driven till sin spets? Det är knappast en ärlig approach till demokrati, och underskattar röstarnas intelligens.

I maj träffade jag en brittisk lord från överhuset som berättade att han en gång blev invald i parlamentet genom att låta bli att träffa röstare. Han åkte på semester inför valet! Hans kampanjchef, en smart operatör, gav honom det rådet. Knappast ett recept för demokrati och trovärdighet. m

Utgiven i Forum nr 2015-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."