Utgiven i Forum nr 1988-01

Nyskapande viktigast

av Ragnhild Artimo Forum 1988-01, sida 25, 21.01.1988

Taggar: Personer: Gunnulf Mårtenson Organisationer: TFiF

Ragnhild Artimo

Nye IFIr-ordförandaen: Viktigast är viljan till kontinuerligt nyskapande

Gunnulf Mårtenson, TFiF:s nye ordförande, ser som en viktig utmaning för föreningen att ”syssla med sådant som håller på att bli aktuellt”. AH hellre se framåt, än blicka bakåt. — Men naturligtvis behöver vi också traditioner, för identiteten. TFiF är en av de finlandssvenska institutionerna, och det förpliktar.

unnult Mårtenson, tekn lic, avdelningsdirektör vid Telenokia och ägare till en rapp och kreativ penna (se Forum 20/87), valdes i december till ny TFIF-ordförande efter ”karriär- och familjeledighet” från styrelsen tre år -— han har bakom sig en lång aktivverksamhet inom föreningen sedan 1969, med flera år av styrelsemedlemskap och fyra år som viceordförande, fram till 1984. Då krävde arbetssituationen och privatsektorn massivare satsningar, och Mårtenson ”bad om tjänstledigt från TFiF”. Men nu är han i selen igen. — Mitt viktigaste bidrag till TFiF under alla dessa år har enligt min egen mening varit att jag har inkarnerat arbetsgruppsinstitutionen i föreningen — denna verksamhet har faktiskt blivit TFiF:s modell för produktutveckling, kan man säga. Vårt sätt att utveckla och syntetisera olika ämnen och frågor i arbetsgrupper är rätt unikt, och arbetsgrupperna — mycket fria och självständiga ”organisationer” — behöver i sin tur föreningens teknik- och samhällsintresserade medlemmar som resonansbotten för de idéer och slutsatser man tar fram. Medverkan i dessa arbetsgrupper ger samtidigt medlemmarna tillfälle till tvärfackliga kontakter, vilket har en fruktbar inverkan också på det professionella kunnandet.

TFiF:s roll Vilken är TFiF:s roll — idag, i morgon? Gun FORUN, 1/198 nulf Mårtenson citerar föreningens stadgar — Att verka för vidgade och fördjupade tekniska, ekonomiska och allmänna kunskaper hos medlemmarna och fördjupa deras insikter om sitt ansvar för människans miljö. Att mera generellt främja den tekniska ut bildningen och forskningen. Självfallet att stärka arkitekt- och ingenjörskårens ställning i samhället och bevaka dess ekonomiska och sociala intressen. Och — mycket viktigt — att främja samhörighet och personliga kontakter mellan medlemmarna, att vara ett trivselforum för dem.

Mårtenson konstaterar också, att det nordiska samarbetet för TFiF faller sig naturligt.

— Redan nu arrangerar de nordiska ingenjörsföreningarna gemensamma ordförandemöten och har regelbundet informationsutbyte. I och med att näringslivet i ökande grad internationaliseras och Norden blir vår hemmamarknad, kan och bör detta organisationssamarbete intensifieras och utvecklas,

TFiF:s uppgift Mårtenson anser det viktigt att utanför den egentliga yrkesverksarmheten samla ingenjörerna att se på tekniken i stort — något som inte ingår i arbetsuppgifterna för de flesta.

— En av TFiF:s viktigaste uppgifter är att initiera diskussion om ingenjörens roll oc — Som aktiv finlandssvensk förening har TFIF goda förutsättningar att verka för såväl professionella som trivselaktiviteter för sina medlemmar och erbjuda en meningsfull och viktig kontaktyta, säger Gunnulf Mårtenson, TFiF:s ordförande från årsskiftet.

ansvar I vidare bemärkelse än arbetet för brödfödan förutsätter. Detta vidare perspektiv, liksom framtidsperspektivet, har också genom åren varit bärande teman för föreningens stora (nästan) årliga satsning, /ngenjörsforum i samarbete med DIFF och nu också Svenska Tekniska Vetenskapsakademien. Det är viktigt att lyfta blicken mot horisonten, och extra viktigt för en yrkeskår som i så hög grad som ingenjörerna påverkar utvecklingen och livsmiljön.

TFiF har enligt Mårtenson också av tradition och hävd en viktig uppgift som en av de äldsta finlandssvenska institutionerna.

— Som en aktiv finlandssvensk förening med skråförankring har TFiF goda förutsättningar att verka för samhörighet och trivsel, och erbjuda meningsfulla aktiviteter av mindre och större format för medlemmarna som redan genom sin utbildningsbakgrund har en intressegemenskap. Speciellt glädJande är att föreningens framtid förefaller väl tryggad: över 80 procent av alla nybakade diplomingenjörer och arkitekter engagerar sig I TFiF, och vid våra evenemang är den yngsta generationen väl företrädd — liksom den äldsta. Däremot är det ibland litet tunt med folk i aktivaste karriäråldern — helt förklarligt.

TFiF:s budskap

Som en utgångspunkt för nyrekrytering till ingenjörskåren har Gunnulf Mårtenson sammanställt några nyckelteser som samtidigt får stå som den “politik” TFIF I sin verksamhet är talesman för — Teknik ger jobb. Teknik är ett internatlonellt yrke. Teknik behövs på alla nivåer. Teknisk siutexamen ger stora valmöjligheter. Morgondagens teknik förbättras bäst genom att en riktig, kritisk inställning påverkar teknikutvecklingen inifrån. Teknik är kultur.

Han betonar att det ideella innehållet i föreningens verksamhet är den bästa garantin för kontinuitet: utan bärande idéer faller verksamheten samman. Men man får inte fastna i dem. Viljan till kontinuerligt nyskapande är viktig.

Ingenjörsforum

Ett av nyckelredskapen i detta nyskapande är Ingenjörsforum. Gunnulf Mårtenson hoppas att så många som möjligt skall ställa upp på Ingenjörsforum 88 den 4 februari (kl 9.30 i Finlandiahuset).

— Temat är Industri och Teknik — Nordisk Framtid. Ingenjörsförum har alltid haft en klart nordisk framtoning med högklassiga skandinaviska föreläsare och experter. Bland toppnamnen i år kan nämnas EFTAgeneralsekreteraren Per Kleppe, Hans Forsberg, VD för Ingenjörsvetenskapsakademien, och Gunnar Eliasson, chefen för Industrins utredningsinstitut — utöver sedvanliga näringslivsgurus.

(Det går bra att anmäla sig ännu, t ex pe tel 90-159 00331/Christina — Fredriksson TFiF) LJ 25

Utgiven i Forum nr 1988-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."