Obama banar väg för demokratisk dominans

av Leif Bergström Forum 2008-11, sida 20-21, 27.11.2008

Taggar: Personer: Barack Obama Orter: USA Teman: politik

EI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 11 2603

VARLDEN: USA

Obama banar väg för demokratisk dominans

Inbitna supportrar ser Obamas seger som startskottet för tiotals år med progressiv politik.

LEIF BERGSTRÖM I NEW YORK

X Republikanerna slickar ännu såren. Demokraterna har bara inte kunnat sluta fira. Medan makarna BusH börjar packa ihop sina pinaler för att bereda plats för familjen oBAMA står det klart att USA:s psyke den 4 november genomgick en fundamental förändring. Hur djupgående och långsiktig denna förändring blir i realpolitiken kommer vi att kunna se först i efterhand.

Sociologer har sedan länge avlivat myten om USA som en etnisk smältdegel. I stället har supermakten sagts utgöras av en mängd grupper som värnat om sina kulturarv. Ändå röstade en majoritet av väljarna för en kandidat från en etnisk minoritet. Och BARACK OBAMA vann en större procentuell andel av de vita rösterna än någon av sina tre närmaste företrädare som demokratiska presidentkandidater: JOHN KERRY, AL GORE OCh BILL CLINTON.

Historiker drar paralleller till valet 1960 av JOHN KENNEDY som den första katolska presidenten. Efter det valet har en kandidats religiösa tillhörighet aldrig väckt frågor om påvens inflytande över amerikansk politik.

På samma sätt tycktes 2008 innebära att den amerikanska väljaren mognat. Opinionsundersökningar genomförda under valdagen visade att rasfrågan var avgörande bara för en minoritet av väljarna.

Svarta invånare hade hela året förklarat ”Jag trodde aldrig jag skulle få se dettaunder min livstid”

Och med glädjetårarna under valnatten fanns bland minoriteten en insikt om att den verkligen accepterats i eliten. Amerikanska medier har gång på gång upprepat att Washingtons monument, inklusive Vita huset byggts av slavar. Nu flyttar en svart famil in på 1 600 Pennsylvania Avenue. Och detta bara 40 år efter det integration mötte utbrett motstånd och medborgarrättsledaren Martin Luther King mördades.

Nu följer också ett nytt ansvar, menar en del. I intervjuer med TV-bolaget Asc förklarade svarta kunder på en frisersalong i Atlanta att svarta ungdomar inte längre har något att skylla ifrån sig på.

”Inte ens frånvaron av en mansfigur i familjen tjänar som ursäkt för misslyckanden. Obamas far fanns inte där när han växteupp”

Vägen blir svår. Förhoppningarna är nu mycket högt ställda bland den nyvalda presidentens anhängare. Obama har sedan segertalet under valnatten systematiskt sök z sz 3 i [=] 3 = ag 3 Zz > la Lu iz 3 [= So z 2

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 11 208 dämpa förhoppningarna och betonat att vägen blir svår och kommer att ta tid. Politiska bedömare påpekar att ingen president sedan Franklin Roosevelt 1932 - och möjligen Ronald Reagan 1980 - tillträtt makten med så djupa ekonomiska problem i landet. Inte sedan Richard Nixon vann 1968 har Vita huset skiftat från ett parti till ett annat medan USA utkämpat krig.

Men hoppfulla demokrater drar de mest långtgående parallellerna till Ronald Reagans seger. Republikanen Reagan drog in med ett renlärigt konservativt budskap som lät så uramerikanskt att han lockade även vanligtvis demokratiska väljare.

Vad som följde var en tre årtionden lång konservativ dominans av amerikansk politik. Den perioden bröts visserligen av demokratiske Bill Clintons två ämbetsperioder, men politiska observatörer påpekar att även Clinton kunde vinna bara genom att föra sitt parti försiktigt högerut, och att han övertog en del republikanska förslag och ogenerat sökte lugna konservativa väljare genom att försäkra att de stora offentliga programmens tid var förbi.

Liberala krav i nytt paket. Obama har i stället ompaketerat normalt liberala krav på sjukvårdsreform och lättnader för medelklassen så att de blivit mer aptitliga för bredare väljargrupper. Han har lovat en effektivare offentlig administration - men har undvikit att lova att krympa den. De mest inbitna supportrarna menar att hans seger är en politisk vattendelare av samma slag Reagan ledde, och att den därför banar väg för årtionden av mer progressiv politik.

Om sådana spådomar ska visa sig förverkligas beror på om Obamas ämbetsperiod kommer att motsvara förväntningarna. Och skulle de göra det så understryker bedömare att demokraterna bör ta lärdom av misstagen från Reagans arvtagare. I slutändan ledde den konservativa revolutionen till en okritisk övertygelse om sin egen rättfärdighet och till GEORGE W. BUSHS cowboy-ledarskap. Med en övertygande majoritet av amerikanerna förvissade om att deras land de senaste åtta åren slagit in på fel väg, fanns det 2008 sannolikt ingen person med större ansvar för valutgången än den sittande presidenten.

“Inte ens frånvaron av en mansfigur i familjen tjänar som ursäkt för misslyckanden. Obamas far fanns inte där när han växte upp:

Annons Centralhandels kammaren

Utgiven i Forum nr 2008-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."