Utgiven i Forum nr 2008-11

Seglivade myter om EU

av Richard Brander Forum 2008-11, sida 23, 27.11.2008

Taggar: Teman: politik

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 11 28088

BRANDER

Richard Brander är informatör på Finlands Bank.

Seglivade myter om EU

Snart har Finland varit medlem i Europeiska unioneni 14 år. Man kunde tycka att landets medborgare så småningom skulle ha lärt sig något om vad livet i EU går ut på. Så har dock knappast varit fallet. I stället präglas debatten av irritation över onödiga gurkdirektiv, uppretade kommentarer om att Bryssel vill bestämma hur många vargar vi ska få skjuta och oförståelse över varför försäljningen av snus ska vara förbjuden i Finland men inte i Sverige.

Varför är folk mera intresserade av myter och missförhållanden än av de framgångar som den europeiska integrationen har medfört? En förklaring kan finnas i det gamla uttrycket ”goda nyheter är inga nyheter”.

Jag har framför mig en broschyr med namnet 7101 exempel på hur EU har förbättrat ditt vardagsliv” Positiva saker som nämns är fri rörlighet för arbetstagare, ett och samma nödnummer i hela Europa, studentutbyte i ett annat EU-land, sjukvård var som helst i EU och gratis återvinning av skrotfordon, Varför tackar ingen EU för allt detta? Förklaringen är att vi tar de framsteg som har gjorts som självklara.

Det finns förstås på sina håll ett genuint ochlegitimt missnöje med EU-maskineriet i allmänhet och med olika specifika EU-beslut i synnerhet. Problemet är att missnöjet tenderar att förstärkas genom olika fantasifulla rykten som sprids ut om unionens lagstiftning, Myndigheterna för en ojämn kamp mot ryktesspridningen, men det görs nog försök till motinformation. Se till exempel den här länken http://ec.europa.eu/sverige/eu facts/euromyths/index sv.htm där EU-kommissionens representation i Sverige försöker rätta till en del missförstånd.

Böjda gurkor är inte för bjudna i EU, men det finns reg- Det finns helle ar inte fram mera saft i sylten, bönderna behöver inte förstöra svalbon i ladorna och små jordgubbar är fullt tillåtna inom EU. Det finns heller inga planer på att översätta alla ortsnamn till engelska och ingen EU-regel som kräver att man stavar Kristus med litet k,. Påståendet om att EU skulle stoppa bullarna till kyrkkaffet är en myt.

Den euroskeptiska brittiska tabloidpressen är troligen bäst i Europa på att spetsa till sin nyhetsrapportering om den europeiska integrationen. EUkommissionens kontor i London lägger ner en betydande del av sin tid på att rätta till olika missförstånd, Det framgår av http://ec.europa.eu/unitedkingdom/press/euromyths/index en.htm där redan rubrikerna gör att man börjar fnissa, Det finns inga EU-planer på att förbjuda drottningens porträtt på brittiska pass, EU tvingar inte hushållen att utmärka alla ingredienser i hembakade kakor och unionens lagstiftning förpliktigar inte britterna att lämna in sina sexleksaker till myndigheterna.

På EU:s hemsidor hittar man en imponerande samling korrigerande insändare som den tidigare chefen för representationskontoret i London, finländaren Reijo Kemppinen, har skickat till brittiska tidningar. Inget EU-direktiv förbjuder präster att använda höga stegar då de byter glödlampor i kyrkor, det finns ingen EU-lagstiftning som förutsät ter att kor sover på mattor och britterna får fortsätta mäta sina pizzor i tum, skriver Kemppinen.

Varför publicerar massmedierna en massa nyheter om EU som inte riktigt håller? En förklaring är att det till journalistikens uppgifter hör att lyfta fram det som är nytt och överraskande. Journalisten vill förklara för läsaren vad ett nytt EU-direktiv i praktiken innebär. Och då man förenklar kan det ibland gå snett — i synnerhet om tidningens linjei grunden är euroskeptisk.

Men också de felaktiga EU-ny ler som delar in gurkornaioli- = 3 2 heterna innehåller oftast ett korn av ka klasser. De böjda gurkor- Inga planer på att sanning och är sällan helt uppdiktana ryms inte i någon av de fyra ÖVersätta alla de. Ett värre problem är om massmeklasserna, men de får ändå säl- ortsnamn till dierna inte alls rapporterar om EU jas som ”oklassificerade; vet EU-kommissionen i Stockholm berätta,

I övrigt får vi veta att det — det är verkligen att lura sina läsare. engelska och ingen EU-regel

PS. EU-kommissionen meddelar nu och detta är inget skämt - att handels motsats till vad många svensk- SOM kräver att normerna för en rad grönsaker försvinar tror — inte finns några EU- man stavar Kristu g ner Det blir fritt fram för krokiga gurko regler för storlekarna på surströmmingsburkar. EU tving med litet k.

och knöliga morötter, säger jordbrukskommissionären Mariann Fischer Boel.

Utgiven i Forum nr 2008-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."