Olika synpunkter på offentlig finansiering
Forum 2008-10, sida 37, 30.10.2008FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 18 2088
Olika synpunkter på offentlig finansierin issa produkter har en lång väg från idé Vy: marknad. Det gäller för ARK THERA PEUTICS, som väntas nå lönsamhet med sina genterapiprodukter om fem år.
Den brittiska kardiologiprofessorn JOHN MARTIN, som grundade Ark Therapeutics tillsammans med Kuopioprofessorn SEPPO YLÄ-HERTTUALA år 1997, talar varmt för europeiska samarbetsprojekt. Företaget har 150 anställda på två enheter, den ena i London där bolaget är börsnoterat, och den andra i anslutning till universitetet i Kuopio.
“Jag gillar Finland. Människorna är välutbildade och samhället fungerar bra”. säger han och fogar sig till de konferensdeltagare som talar om TEKES som en förebild för motsvarande organisationer i andra EU-länder.
John Martin anser att EU borde ta en aktivare roll för att stimulera företagsamheten på universitet och högskolor.
“Forskare borde tänka på att patentera inte bara publicera”. säger Martin som själv har 50 patent.
När forskare grundat sina bolag rekommenderar han att de rekryterar finansiell expertis med marknadsfokus.
“Forskare måste inse att företagsledningen bestämmer riktlinjerna för företagets verksamhet iksom Ark Therapeutics är BIOTIE THERAPIL: en spin-off från universitetsforskning.
Grundarna hade ett forskarnätverk som utnyttjats sedan starten 1996.
“Vi får in en hel del förfrågningar från universitet som vill grunda EU-finansierade samarbetsprojekt, många är ganska långsökta. Det lönar sig inte att gå med i projekt med helt okända partners. Ett litet företag måste leta efter samarbetenutifrån egna intressen och nytta’, säger Bioties projektchef PÄIvi vuorio.
Hennes uppgift i företaget är bland annat att hålla koll på extern forskningsfinansiering.
“EU-finansiering är ett ypperligt instrument iinledningsskedet. Den underlättar riskhanteringen, ger rörelsefrihet och beaktar patenträttigheter, men man ska ha tålamod med byråkratin?
Under konferensen diskuteras även konsulternas roll för småföretag som inte har resurser att stångas med byråkratin. Päivi Vuorio är ingen vän av konsulthjälp i finansieringsärenden.
”Ur företagets synvinkel är det bra att ha en egen person som kan strukturerna. Byråkratin hänger ofta på personnivå - det kan gå smidigt om man råkar på rätt person. Den kunskapenär också viktig att ha inom företaget”, säger Vuorio.
ESA MÄKIPAÄ startade bolaget LIFA AIR | RR med sin bror år 1988, nä det fanns en stor efterfrågan på asbestsanering. Med tiden har bolaget utvecklat teknologi för luftrening och besitter nu en global spetskompetens inom ventilationssystem som står emot luftburna biologiska och kemiska smittor.
Lifa Air söker ständigt internationella samarbeten för att vidareutveckla sina produkter. För ett par år sedan deltog bolaget i det EUfinansierade projektet Airsecure, där deltagare från Spanien, Belgien, Holland och Storbritannien ingick i samarbetet för att förbättra säkerheten på flygplatser.
”Den största nyttan var att vi kunde testa vår produkt i en realistisk omgivning”
När Vesa Mäkipää tillfrågades av arrangören om han ville hålla en föreläsning på konferensen, varnade han för att han kommer att ha obekväma åsikter. Det välkomnades. Vesa Mäkipää har varit mån om att hålla sitt bolag finansiellt oberoende och han kritiserade modellen att dela ut offentliga pengar till höger och vänster.
“Företag som inte behöver fundera på pengar nöjer sig ofta med den lättaste lösningen. När tillgången på pengar är liten tvingas man verkligen tänka till och då blir resultaten ofta mycket bättre”