Utgiven i Forum nr 1989-06

Olivettiboss: Räkna med global närvaro

av Erkki Olin Forum 1989-06, sida 54, 13.04.1989

Taggar: Teman: ekonomi

Olivettichef lade ut texten ”RÅKNA MED

Text: Erkki Olin

GLOBAL NÄRVARO”

Den italienska datorjätten Olivett! tycks lägga an på Norden. Hösten 1987 var först chefdirektör Carlo De Benedetti på besök i Finland. I mitten av mars i år var det dags för en snabbvisit av företagets nye VD Vittorio Cassoni på inbjudan av ACA (Anaelsbankernas Centralbank), som är storkund hos

Olivetti.

livetti har fyrdubblat sin omsättning i

Norden under de tre senaste åren.

Internt har Skandinavien-gruppen vuxit med det dubbla under samma tid. Den svarar nu för en omsättning på 350 miljoner USD och sysselsätter 2 000 anställda. Det är företagsköpen som står för den övriga tillväxten på en marknad som blir allt viktigare för koncernen i den turbulens som just nu drar över branschen i synnerhet i Europa.

Så förklarar VD Vittorio Cassoni sitt Nordenintresse. Han basar för Olivetti-gruppen sedan ett halvår tillbaka. I samråd med koncerncheten och styrelseordförande Carlo De Benedetti har han efter en kort stagnationsperiod åter lyckats lotsa ut datorjätten på öppet vatten genom en helt ny organisationsstruktur som anpassats till marknadens krav.

— Vi måste växa mera än genomsnittet,

Vittorio Casson 5 och det lyckades vi med år 1988, säger Cassoni full av tillförsikt. — Vår omsättning ökade med 14,83 procent, då genomsnittet för branschen låg vid 10—11 procent. Koncernomsättningen var 6,5 miljarder USD och personalstyrkan närmare 60 000. Cassoni tar upp två fenomen som varit typiska för datorbranschen; pressen på marginalerna och polariseringen. Reaktionerna har varit av två slag på det förra fenomenet. Företagen har försökt anpassa sig dels genom att skära ner kostnaderna och dels genom att bygga på sin produkt för att öka dess värde. Bara det senare alternativet kan åstadkomma en hälsosam trendförskjutning på sikt, anser Cassoni. Polariseringen har betytt en marknadssegmentering med följande indelning: kontorsutrustning, datorsystem och nätverk samt datoriserade informationssystem. Enligt denna indelning och i form av motsvarande självständiga och resultatansvariga enheter fungerar Olivettis nya organisation officiellt fr om den 1 januari i år.

konkurrenshänseende blir de avgörande faktorerna följande enligt Cassoni — Kontorsutrustning: kostnadseffektivitet och en effektiv distributionskedja.

— System och nätverk: ökat värde för kunden, applikationsfördelar, utnyttjande av infrastrukturen på området, som representeras av programföretag som Lotus, Microsoft med flera.

— Informationssystemen: Tillgången på skicklig och motiverad personal.

— Det finns helt enkelt för många företag på området i Europa, tycker Cassoni. — De lokala datorföretagen har vanligen en stor hemmamarknadsandel och en liten exportandel.

I längden blir den situationen ohållbar för de flesta. För Olivetti är förhållandet det motsatta.

— Den gamla modellen var ännu gångbar vid en långsam produktutveckling, men då vi fått den extremt korta produktcykel vi har i dag måste företagen helt enkelt ta geografin till hjälp. Kostnaderna för produktutvecklingen måste slås ut på en större volym i stället, vilket betyder närvaro på den globala marknaden — och gör det i allra högsta grad. LJ

HATHI…

fortsättning från sid 5 hundraprocentigt, utan buggar, säger Back

Svårigheterna är uppenbara. Det kan ta åratal att bygga upp bra program tex för någon industriell tillämpning. Följderna kan vara katastrofala om det finns fel i ett program som bränts in i ett chips.

Centipede är inriktat på forrmella, matematiska metoder. Avsikten är att vid konstruktionen av ett program beskriva varje steg och bevisa att det fungerar som avsett.

— Det är omöjligt att ta ett stort program och bevisa att det är korrekt uppbyggt. Men genom att bryta ned det till olika delar och bygga ut det bit för bit (stepwise refinement) kan man möjligen lösa problemet.

Som ett led i Centipedeprojektet byggs en datorbaserad omgivning med bla en avancerad editor som checkar att lösningarna i programmen fungerar. Som en bieffekt utvecklas ett nytt programmeringsspråk för parallella program. Arbetet inom Centipede är till sin karaktär sådant att det måste ske långsiktigt. Internationellt är forskningen på området intensiv, och något slags genombrott är enligt Back snart att vänta. Vid internationella konferenser har hans forskargrupp varit väl representerad med många publicerade rapporter. Millipede är en mer vågad satsning, utan egentig forskningstradition.

Finländska proble den datatekniska forskningen ligger Finand på flera områden långt framme. Beredskapen hos industrin att utnyttja forskningsresultaten är emellertid svag. Trots att det inns säljbara saker är de finländska företagens intresse ofta obefintligt. Däremot får orskarna erbjudanden från utlandet, säger Ralph-Johan Back. — Man är i Finland mer inställd på att importera än exportera, i synnerhet när det gäller mjukvara har vi knappast några föreag alls.

Back förklarar själv denna brist: produk ion av mjukvara fordrar dyr mänsklig arbetskraft, den tar tid, kräver riskvilligt kapial. Hemmamarknaden är för liten, man borde vända sig direkt till den europeiska marknaden. Ändå är det största problemet ett annat: — Det arbetar för litet kompetent dataolk i finländska företag. De som finns där sugs upp av rutinuppgifter och har inte tid att utveckla nya produkter. Men inte heller utanför företagen finns ett bra utbud av datakunniga människor. Också i akademiska sammanhang är det svårt att hitta kompetenta sökande. Näringslivet har bidragit till det genom att värva studenterna innan de tagit examen. På hans egen institution vid Åbo Akademi är följderna allvarliga. Liksom han själv är en stor del av tjänsteinnehavarna tjänstlediga för förskningsuppdrag. Vikarierna har sällan den stadgade formella kompetensen.

— Kanske en omvärdering har börjat nu. När man börjat bekymra sig om de europeiska integrationssträvandena, har man märkt att kraven på datakunskaper borde vara högre, säger Ralph-Johan Back. 6/1989 FRUN,

Utgiven i Forum nr 1989-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."