På jakt efter en nationell innovationsstrategi
av Carl-Magnus Fogelholm Forum 2007-12, sida 14, 18.12.2007
Taggar: Teman: innovation
EN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 2087
DEBATT
Skicka din debattartikel till feedback&forum.A. Vi välkomnar även kortare texter.
På jakt efter en nationell innovationsstrategi
X ”Kompetens och innovationer innehar en allt viktigare roll för Finlands framtidsstrategi. Den nationella innovationsstrategins uppgift är att skapa förutsättningar för en övergripande innovationspolitik i det finländska samhället, att ansvara för innovationsmiljöns internationella konkurrenskraft samt bana väg för att nya innovationer föds och tas i bruk”
Föregående optimistiskt formulerade proklamation är ett citat ur handels- och industriministeriets beredning av en nationell innovationsstrategii enlighet med Matti Vanhanens II regeringsprogram,
Beredningen av innovationsstrategin ska fortgå till år 2011 och vara klar 2015. Den kommer att bygga på medborgarnas, företagens och innovationssystemaktörerernas synpunkter som samlats in med hjälp av öppna konsultationer och målinriktade expertverkstäder. Alla som är intresserade av ämnet har under tiden 27.9-30.10.2007 kunnat ge sin syn, åsikt eller vision under eget namn eller anonymt på webbsidan www.innovaatiostrategia.fi.
Innovationsstrategin omfattar hela samhället vilket framgår av expertverkstädernas delområden: industriell rätt och upphovsrätt, regional innovationspolitik, företags Ingenjör Carl-Magnus Fogelholm har sedan 1970-talet verkat inom det finländska innovationsbefrämjande syste met bland annat som projektingenjör hos Uppfinningsstiftelsen, fristående konsult och företagare.
Det har inte ansetts politiskt korrektattgodkännaatten tillväxtföretagare strävar efter framgån och att bli rik.
klustrens innovationsverksamhet, serviceaffärsverksamhet, förnyelse av den offentliga sektorn, små och medelstora företag, tillväxtföretag, utnyttjande av global utveckling och EU-utveckling, utveckling av arbetslivet, efterfrågeorientering, marknadsstyrning, standardisering, forskning och utbildning och den övergripande innovationspolitikens strukturer.
Man har i expertverkstaden för tillväxtföretag bland annat ställt frågan varför det inte i Finland finns mera tillväxtföretag? Ett svar är att det inte har ansetts politiskt korrekt att godkänna att en tillväxtföretagare strävar efter framgång och att bli rik, En förändring av den allmänna attityden kan i dag iakttas i och med att ungdomen ser positivt på tillväxtföretagens målsättningar.
Det finländska kulturella och sociala problemkomplexet är att undvika risker, Det här speglar sig i synnerhet på tillväxtföretagsverksamheten som kräver stora risktagningar. Det innebär att man måste våga investera stora summor med risk att förlora dem, man måste tro på nya affärsidéer vars funktion är osäker och man måste våga sig ut på marknader som man inte har någon erfarenhet av.
Vi har företagare med världsomfattande ambitioner men det finns i dag för många hinder i vägen för att lyckas. Snabb tillväxt sker inte med bankfinansiering eller vanlig inkomstfinansiering. Å andra sidan är riskkapitalplaceringssektorn ännu relativt outvecklad och man borde kunna locka mera privatkapital till tillväxtföretagen.
Vårt land har en hög nivå av tekniskt kunnande och know how och det är relativt lätt att bilda nya företag. Utmaningen är främst idéernas förädling till företagsidéer och -verksamhet. Tillväxtföretagsverksamheten måste bygga på ett starkt urval och koncentration på stjärnföretag. En satsning på enbart forskning och utveckling räckerinte.
Den offentliga sektorn borde öka sin egen risktagning till snabbt växande företag. Man måste frångå den gamla modellen ”litet åt envar med osthyvel” och i stället uppmuntra tillväxt, glädja sig över framgångar och samtidigt godkänna misslyckanden.
Expertgruppen framförde också en önskan om att tjänstemannakåren borde ha mera erfarenhet av företagsverksamhet och gärna ha företagarbakgrund. Det finländska mekanistiska och rationellt logiska sättet att tänka fick kritik och man konstaterar att människan och motivationen ofta hamnar i skymundan. a