Pacific Rim — framtidens supermakt

av Ragnhild Artimo Forum 1988-13, sida 10-12, 08.09.1988

Taggar: Personer: Pasi Rutanen Teman: ekonomi

En av världens ekonomiska kraftaxlar går genom Los Angeles—Tokyo—Beijing. Japan ä ekonomisk ledare på den asiatiska kontinen- ten — ännu,

Australien hör inte till Pacific Rims snabbast expanderande ekonomier, men infrastrukturen är välbekant för nordiska etablerare Bilden visar Surfers Paradise, Gold Coast.

Framtidens lö kring framtide

PACI edelhavet är det förgångnas hav,

Atlanten nutidens hav och Stilla ha vet är framtidens hav. Med den tesen kom Teddy Roosevelt för decennier sedan sanningen närmare än han kunde ana.

Stillhavsregionens framtid har bara börjat. Pacific Rim, där länderna i öst (enligt euronormer, självfallet) blickar mot öst och länderna i väst blickar mot väst över ett världshav som engång skiljde dem åt, men idag förenar. Stilla havet håller på att bli världshandelns och världsekonomins pulserande huvudgata.

Man kan lära sig mycket på gatan.

Små tigrar och stora

Utrikesrådet Pasi Rutanen, UM, har studerat denna gata under talrika resor som tvjournalist, som ministerråd i USA, och som ambassadör i Manila 1984—387.

— Man kan se Stilla havet som en jättesjö där de som bor på dess stränder dynamiskt samarbetar och utbyter vetande och varor, säger Rutanen. — Nyckein till förståelse för vad som sker runt Stilla havet är att $e området som en helhet, inte en samling ointegrerade delar.

I öst avgränsas Pacific Rim av västra Kanada och USA:s västkust.

— Här finns ett av regionens starka tillväxtcentra. Delstaten Kalifornien är den i storleksordningen sjätte största ekonomiska makten i hela världen idag, och Los Angeles en av världens viktigaste ekonomiska enheter. Förutom LA är nyckelstäderna på amerikanska kontinenten San Francisco, Seattle och Vancouver. | söder är Pacific Rim-länderna Australien och Nya Zeelan 1 / Z sasarN SORRSAR TAR FAAGARNAGNAR VA

Ragnhild Artimo

Blir Pacific Cornmunity världens ekonomiska supermakt efte år 20007? De praktiska hindren för ett Stilahavs-EG är änn många, men inte oöverstigliga.

  • Över fyrtio procent av världshandeln sker idag mellan Pacific Rim-länderna, och området är världsekonomins mest livskraftiga Tillväxtcentrum, säger utrikesrådet Pasi Rutanen, UM (se Forum nr 9/88!) De hör inte till regionens snabbast växande ekonomier, men har fördelen att erbjuda en infrastruktur som är välkänd för potentiella nordiska etablerare.

-— Japan är det ledande tillväxtcentret på den asiatiska kontinenten, och en av världens ekonomiska kraftaxlar kan redan nu sägas gå genom Los Angeles—Tokyo— Beijing. Men högintressanta genom sitt dynamiska utvecklingsskede inte minst teknologiskt är idag också de sk små tigrarna: Hongkong, Singapore, Taiwan och Sydkorea. De svarar nu för 6—7 procent av hela världens industriproduktion. Thailand knacar redan på porten till denna klubb av sk NIE-länder (Newly Industrialised Economies). De egentliga ASEAN-länderna är Filippinerna, Thailand, Malaysia, Indonesien, Brunei och Singapore — en delvis överlappning finns alltså mellan kategorierna. Hongkong, Taiwan och Sydkorea är de länder som enligt prognoserna kommer att uppvisa den mest dramatiska utvecklingen under de närmaste åren.

Längst i norr avgränsas Pacific Rim av Sovjetunionen, och till PacRim-länderna räknas också länderna längs Centralamerikas och Sydamerikas västkuster.

OS-aktuella Sydkorea utgör med Hongkong, Singapore och Taiwan de sk små tigrarna. Bilden från Söul. (Foto: Ekono) Arbetskraften i PacRim-länderna är effektiv och motiverad.

13/1988 FSRUNN — Stillahavsregionen är en samarbetsregion i långt större omfattning än man är medveten om i Europa, säger utrikesrådet Pasi Rutanen.

Rörliga resurse vilka är beståndsdelarna i Pacific Rimdynamiken? Enligt Rutanen resursernas rörlighet. Och det gäller såväl mänskliga resurser som råvaror och kapital.

e Inom Pacific Rim bor hälften av världens befolkning — och har en lägre medelålder än i Europa och USA, vilket betyder större flexibilitet och mindre förändringsmotstånd. Arbetskraften är effektiv och motiverad.

e Utbudet råvaror för industrin är mångsidigt och konkurrenskraftigt.

  • Nya industrigrenar har ingen ballast av gammal teknologi.

e Näringslivet, den akademiska världen och regeringarna samarbetar.

« PacRim-industriprodukter har erövrat marknader I Europa och Nordamerika för att marknadsförarna haft vilja att ta reda på köparnas önskemål, smakriktningar, seder och språk — och skräddarsytt produkterna för de tilltänkta marknaderna.

e Deledande ekonomierna, framför allt

INA Filippinern lare än sitt rykte.

tillhör ASEANländerna och är långt stabi ” Taiwan och Japan, genererar vinstmede som sedan via utvecklingsbankerna pumpas tillbaka in i området.

Vad som också skapar resurser är sparandet.

— Sparandet i PacRim-länderna är mer omfattande än någon annanstans i världen, och spargraden — alltså hur många procent av nationalinkomsten som genereras den vägen — är unik. Den har varit uppe i 40 procent i vissa länder och ligger idag kring 20 procent i Japan och de små tigrarna. Det betyder att folk sparar en femtedel av vad de förtjänar. I Finland torde motsvarande procent idag vara under 5, och i många länder I Afrika och Sydamerika är procenten negativ. Förutom att detta lögonenfallande sparande kreerar kapital, är det en betydelsefull mätare på psykologiska attityder och nationell kultur.

Massiva marknader

Om folk sparar så mycket, hur är det då med konsumtionen, d v 8 marknadssuget — Handelsutbytet i regionen hör till världens största. PacRim-länderna är både stora importörer och stora exportörer. Idag importerar länderna runt Japan redan dubbelt så mycket som Japan. Konsumtionsefterfrågan ökar kontinuerligt, och det är ännu långt kvar till den saturationsnivå som Västeuropa redan uppnått. Industrins aggressiva exportinriktning och produktionens anpassning till utländska marknader är också snabbare än man är van vid i Västeuropa.

Rutanen konstaterar att PacRim-marknaderna utvecklas oavlåtligt: köpkraften Ökar i takt med den i många länder branta stegringen i levnadsstandard.

-— Importen i regionen är av den storleksklassen att den erbjuder möjligheter även åt finska företag. Marknaderna är så enorma, att redan en mycket tunn skiva är mer än nog för våra företag.

Den årliga BNP-ökningen i de ledande Stillahavs-ekonomierna är 11 procent, ge den mest dramatiska tillvå

Los Angeles är en av världens ledande ekonomiska enheter och en av nyckelkring Pa Ri

Mera om PackRi e Sammandrag av föreläsningarna under Pacific Rim-seminariet som UM, Utrikeshandelsförbundet och TEKES arrangerade i augusti utges i höst som en sk industrisekreterarrapport och kommer att finnas tillgängligt på Statens tryckericentral.

e Pasi Rutanen har sammanfattat sina erfarenheter av Pacific Rim-regionen i sin bok Auringonnousun tuolla puolen som baserar sig på iakttagelser under hans ministerrådstid i USA och ambassadörsperiod i Manila.

e Suomi-Indonesia-yhdistys har vintern 1988 gett ut faktapaketet Pacific Rim 1988—-89 som serverar data om de olika länderna i komprimerad form sammanställda av Anna-Mari Päivärinne. Upplagan är slut, men en reviderad version lär vara på kommande — hur snart uppges int nomsnittet ligger kring 6—7 procent. Förändringarna och kasten är dramatiska: t ex Malaysia som några år befann sig i betydande ekonomiskt trångmål och 1987 hade en negativ tillväxt (> 1 procent)väntas i år nå upp till 4,7 procent. Långsiktsprognoser utvisar att megatrenden är stigande, men det utesluter naturligtvis inte temporära Iokala vågdalar. För dessa nationalekonomier är karakteristiskt att de är flexibla och rörliga, reagerar snabbt — och korrigerar snabbt.

Befolkningstillväxten i Stillahavsregionen har länge legat under BNP-tillväxten.

Rutanen framhåller att den internationella ekonomiska samverkan inte längre primärt handlar om traditonellt handelsutbyte där varor transporteras fårn ett land till ett annat — det är cen lägsta utvecklingsnivån. I de flesta länder i världen tar man steget till följande nivå: etableringar utomlands, produktion i annat land för marknadsföring i tredje land o s v. Det gäller nu att klara steget till följande utvecklingsskede: vetenskapligt och teknologiskt samarbete, bilateralt eller multilateralt, som en dimension av den ekonomiska samverkan. De länder som inte förmår anamma nya spelregler, blir utspelade. Flexibilitet och situationsanpassning är de viktigaste överlevnadsstrategierna.

Starka institutioner — starka band

Stillahavsregionen är en samarbetsregion I långt mer omfattande grad än man som regel inser | Europa. Där har skett en stark institutionell utveckling som dokumenterar sig i inflytelserika och effektiva samarbetsorganisationer, som täcker såväl hela PacRim-området som enskilda sektorer och branscher. Kommunikationen och växelverkan stöttas av regelbundna konferenser, seminarier och symposier. Handels- och industrikamrar, och exklusiva industriledarklubbar -— typ Aspen Club och Williamsburg Group — fulländar nätverket.

— Det äldsta samarbetsorganet är PECC, Pacific Economic Corporation Conterence, som varje år samlar ekonomister, fö vänd

PACIFIC RIM…

fortsättnin retagsledare, akademiker och regeringsrepresentanter från hela Stillahavsområdet. Kina blev medlem i PECC senaste år, och Sovjetunionen har observatörstatus i organet.

Dessa övernationella organ och organisationer fungerar som ram för informationsutbyte och samarbete, men också för t ex förskarutbyte — även på denna nivå fungerar triumviratet företagen-staten-forskningssektorn, och PacRim-områdets talrika högskolor och forskningsinstitut, av vilka det mest iflytelserika är £ast-West Center i Honolulu, har en central roll i community tänkandet.

Den kanske viktigaste PacRim-utvecklingsinstitutionen är Asian Development Bank, ADB.

— ADB är områdets viktigaste projektfinansiär, och finansierar projekt i u-länderna i PacRim-regionen. Proceduren är i allmänhet den, att ett lands första kontakt med ADB är i egenskap av projektmottagande part, och senare som betalande medlem i banken. ADB erbjuder för intresserade länder möjligheter till samfinansiering och konsultengagemang inom ramen för de talrika stora projekt som årligen inleds.

ADB håller enligt Rutanen på att från renodlad finansieringsinrättning utvecktas till en Total Resource Center — på förslag av Japan.

Finland och Pacific Rim

Hur kan Finland komma in på denna redan nu gyllene marknad med dess många möjligheter? Inte helt lätt — och säkert inte helt snabbt.

— Stillhavsinstitutionerna och det välut vecklade nätverkssystemet gör det jobbigt för ett enskilt litet land att komma med i klubben, säger Pasi Rutanen. — EG har redan samarbete med ASEAN-länderna inom ramen för sk business counciis. EFTA kan kanske bli en kontaktkanal för Finland: EFTA hade en första inofficiell kontakt med ASEAN i maj i Genéve, där representanter för sekretariaten möttes för att kartlägga möjigheterna till regelbundna kontakter och dialog. Men etablerandet av officiella samarbetsorgan är I detta skede ännu inte akuellt. En annan väg att komma framåt är via industri- och handelskamrarna, men där enderar det att stupa på att vi inte har personella resurser — i klartext industriledare på lika hög nivå som PacRim-parterna att eda detta samarbete. Frågan om personella resurser är nyckelproblemet för Finland då det gäller Paciic Rim. Utsända regional managers och representanter som hemkkallas efter två tre år hinner enligt österländska normer inte ens inleda bekantskap med sina samarbetspartners — och det är de mångåriga personliga kontakterna som avgör i denna businessmiljö. Finländska affärsmän på ett par veckors snabbtur i området kastar bara bort sina pengar. Det tar år att bygga upp relationer som kan ge grunden för de muntiga avtal som här ses som långt mer förpliktande än detaljerade kontrakt till pappers.

— hn realistisk väg att avancera är via ADB, som sitter på betydande projekt i om 1 rådet. Och bästa hjälpen att etablera kontakt med ADB är den finska handelsrepresentationen I Manila.

Referenser — men tunnsått

Rutanen konstaterar att drygt tvåhundra finska företag — bl a alla stora banker — hittills etablerat sig I Stillahavsregionen, de flesta med representationer eller kontor, men några med egna produktionsanläggningar. Suecéberättelser finns, men tunnsått. Rutanen nämner som uppmuntrande exempel Ekonos fjärrvärmprojekt i Sydkorea — ett av de första försöken — Wärtsi Modell av Asian Development Banks blivande högkvarter i Manila dit Kone skall leverera hissarna,

Waärtsiläs dieselfabrik i Singapore är en av de få “utlokaliserade” produktionsinrättningarna.

Ekono har planerat det största fjärrvärmesystemet förverkligat som ett enda projekt — i Sydkorea.

läs dieselfabrik i Singapore, och Kone, som redan är välkänt i regionen, inte minst genom att bolaget levererar hissarna till ADB:s nya högkvarter | Manila. Tala om välplacerade referensprojekt!

Potentiellt intresse för PacRim-marknaderna finns nog härhemma; det visade också det fullbokade Pacific Rim-seminarium som UM, Utrikeshandelsförbundet och TEKES arrangerade i slutet av augusti (med bl a Rutanen som föreläsare), och som skall få fortsättning nästa vår.

— Finland har också ingått flera avtal på området inom vetenskap och teknologi bla i Sydkorea, en kommande teknologimakt.

En teori är att det är lättare att närma sig ASEAN-länderna via USA än direkt från Europa — och att europeiska företag genom att etablera sig på den amerikanska västkusten där kan bygga den språngbräda som behövs.

— Vilken väg finska företag än väljer, är det realistiskt att utgå från att ansträngningarna för att bära frukt förutsätter tid och resurser, Danskarna har verkat 150 år i Thailand med egna handelshus. Svenska företag har opererat ett femtontal år i ASEAN-länderna och investerar nu våldsamt i Brunel, ett av världens rikaste länder. Norrmännen har sedan årtionden shippingverksamhet i området.

År Finland för sent ute — som så ofta i internationella sammanhang — Sent — men inte för sent. Dessa marknader utvecklas och stärks, och finska företag har de senaste åren dokumenterat förmåga att möta Internationella utmaningar och operera flexibelt och vid behov aggressivt. Vi har förutsättningar att gå ut på dessa marknader bara t ex frågan om personella resurser kan lösas. Och attityderna är de rätta: öppna.

Flera verkligheter

Pasi Rutanen publicerade senaste år boken Åuringonnousun tuolla puolen där han sammanfattar sina iakttagelser om dessa länder bl a under sin ambassadörstid på Filippinerna, i Thalland och Burma. Men han framhåller att det inte är nog att läsa om Pacific Rim: för att förstå den intensiva dynamik och den massiva samverkan som genomsyrar all aktivitet i området, måste man uppleva det fysiskt. Färdas mellan de olika centra i området och nöta in intrycken av Pacific Community, Stilla havets potentiella EG.

— Mediabilden är inte alla gånger den verkliga bilden. TV-nyheternas Filippinerna är skottlossningsintermezzon, men landets vardag är -— även om det kan vara svårt att tro på det i Finland — påfallande stabil. Det är dramerna som passerar nyhetströskeln, och de flesta orkar inte gräva djupare än rubrikverkligheten.

Är alltså Pacific Rim ett fredens och de stabila trygga utvecklingens område? — Man kan inte tala om några spänningar som innehåller fröet till öppna konflikter. Exempelvis Vietnam utvecklades aldrig enligt den så omfattade dominoteorin. De kommunistiska gerillarörelserna i Sydostasien har torkat in. I några länder förekommer — nästan som en tradition — gerillaverksamhet riktad mot centralstyrelsen, men dess effekt är huvudsakligen att den binder en del av regeringsstyrkorna i bergsområdena.

— Den enda beaktansvärda spänningsaxeln är mellan de två supermakterna, som båda har stark motivation att dokumentera sin närvaro i området, säger utrikesrådet Rutanen. — Detta kan möjligen skapa spänninastillstånd om det allmänna politiska läget i världen är ansträngt. Givetvis strävar båda supermakterna till att reflektera en viss hotande image, som matas ut i offentligheten och begärligt lanseras av pressen. Men i grunden är det fråga om rutinmässiga ”närvarobudskap” i form av flottenheter och militära baser. L 13/1988 FYRUN,

Utgiven i Forum nr 1988-13

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."