Pantade saker under klubban

av Johan Svenlin Forum 2008-07-08, sida 50-51, 28.08.2008

Taggar: Personer: Teemu Pelttari Teman: andrahandsmarkand

EI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 28008

Pantade saker UNCer KluUDDan

EH Auktion. Andrahandsmarknaden blomstrar på loppisar och nätsidor. På pantbankens auktion kan man också fynda varje vecka. Utbudet är brett och tempot högt, det gäller bara att hålla huvudet kallt.

JOHAN SVENLIN TEXTA FOTO

Xx Klockan närmar sig 17 en vanlig onsdag i augusti. En blandad skara - ett fyrtiotal personer — har satt sig på stolarna i HELSINGFORS AUKTIONSKAMMARES sal i Sörnäs. Bland dem finns TEEMU PELTTARI Som spanat inen Gibsonbas bland de drygt 200 auktionsföremål som ska säljas i dag. Varorna finns utställda några timmar innan auktionen börjar och då kan man syna skicket och sätta in förhandsbud. I kväll har det kommit in 300 förhandsbud.

”Utropspriset är 400 euro, men den behöver enliten reparation så den kommer kanske att gå under det” tror Teemu Pelttari.

Han har gått några gånger tidigare på auktioner, men aldrig köpt något. Det lönar sig att träna pokeransiktet och skaffa lite erfarenhet innan man ger sig in i budgivningen.

Alla varor har ett utropspris, som baserar sig på hur mycket motsvarande vara inbringat vid tidigare auktioner. Om ingen i salen ger tecken på utropspriset sänker auktionsförrättaren stegvis priset tills någon nappar eller tills minimipriset nåtts. Därefter trissas budet uppåt igen och ofta landar vinnande budet i närheten av utropspriset.

”Första gången jag var här överraskades jag av det snabba tempot. Man ska verkligen hänga med när det drar igång”

Så börjar det. Auktionsförrättaren RIKU JÄRVIÖ förklarar reglerna. I samma veva är ha redan inne på objekt nummer två i katalogen, en Tomtom-navigator som har utropspriset 60 euro men klubbas för 76 euro.

Majoriteten kvitteras ut. Alla auktionsobjekt i kväll kommer från moderbolaget HELSINGFORS PANT, som har tio kontor, varav hälften finns i Helsingfors och resten i landets storstäder. Varorna har pantsatts av kunder som lånat pengar, men inte kunnat eller velat kvittera ut dem.

”Det är bara 5 procent av de varor som pantsätts som går till auktion. Resten kvitteras ut av sina ägare när lånet betalas tillbaka efter högst fyra månader”, säger RALF KARLBERG, vice vd på Helsingfors Pant.

Han har jobbat på företaget i 26 år och under den tiden sett en del förändringar inom pantlånebranschen.

” Ännu på 1980-talet togs lakan, kläder och skinnjackor som pant. Då var det skamligt att gå till pantbanken och kontoren var undanskymda. Nu har vi öppna kontor med bankvalv och kunderna har andra typer av ägodelar som kan pantas”

Smycken av ädelmetaller, främst guld, står för 85 procent av de pantade föremålen.

”De är lätta att värdera och hantera för oss. Guldpriset har bidragit stort till att vår lånestock vuxit med 16 procent under året. Mång kommer och höjer sina lån när panten stigit i värde?

Musikinstrument är en annan stor pantvara. I lagerutrymmet i Sörnäs ligger tiotals gitarrlådor med innehåll, tysta och väntar på att få återvända till sina ägare.

”Musiker är en grupp som är vana att använda våra tjänster och de äger ofta flera instrument. De lånar i början av veckan och hämtar ut sina gitarrer till helgen”, säger Ralf Karlberg.

Hemelektronik är lite svårare att värdera eftersom nya prylar snabbt blir omoderna. Köpkvitto kollas och varan får inte vara äldre än 18 månader.

”För att hänga med i dagens snabba takt och kunna ta in hemelektronik i pant har vi infört ett nytt lån på en månad för den typen av varor”

Bilverkstad och tandäkare. På huvudkontoret i Sörnäs, bredvid auktionssalen, görs dagligen omkring etthundra lån, mest småsummor på ett par hundralappar. Räntan ligger på 2,6-3,7 procent per månad, beroende på lånets storlek, och därtill kommer en expeditionsavgift på fem euro.

”Vi ger små lån som vanliga banker inte vill befatta sig med. Jämfört med SMS -lånen som ofta har en årsränta på 700 procent är

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2800 våra 35-40 procent mycket förmånligare ”Kunderna behöver inte berätta för oss vad de ska ha pengarna till, men vi hör ändå att de går till oförutsedda räkningar från bilverkstaden eller tandläkaren. En del säger också att de pantar tillhörigheter för att kunna betala bort sina SMS-lån”

Stora lån i goda tider. På frågan om pantbanksverksamheten som konjunkturmätare är han försiktig med att dra några stora slut satser.

”Hos oss märks det att vi har flera kunder som tar smålån under dåliga tider, medan mönstret under goda tider är att färre kun der tar större lån”

Så är det dags för basen, efter nästan en timme i rasande tempo, när kameror, mobiltelefoner, bärbara datorer, otaliga guldsmycken och en rulle till fiskespö hittat nya ägare. Riku Järviö meddelar att det finns ett förhandsbud på 420 euro och sedan går det snabbt. En äldre herreman i hörnet ger det högsta budet, 470 euro, men Teemu Pelttari verkar inte speciellt besviken.

”Han visste nog vad han gjorde och kan säkert reparera den själv”, antar Teemu Pelttari.

Nästa vecka kommer nya instrument. Då gäller det att hänga med igen.

”Ännu på 1980-talet var det skamligt att gå till pantbanken och kontoren var undanskymda. Nu har vi öppna kontor me bankvalv. ÖN

SV

RAND GIAN

Annons Hogia

Utgiven i Forum nr 2008-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."