Utgiven i Forum nr 1985-19

Pengar värda en mässa

av Lennart Utterström Forum 1985-19, sida 25, 04.12.1985

Taggar: Teman: ekonomi

Med Mammon i högsätet, Det Stora Klippet i blicken och guldtackan i bröstfickan begicks Stockholms, Sveriges och Europas första investeringsmässa. Under fyra dagar övertygade drygt hundra svenska företag framförallt sig själva att just deras investeringsform är den bästa. — Det visar ju kurvan — se bara här!

FÖRUN 19/1985

PENGA arför en investeringsmässa för privatViooren Låter det inte galet i tider med dåligt penningflöde?

Tvärtom, menar arrangörerna, tidskriften Affärsvärlden och = Aktiefrämjandet. Svenska privatinvesteringar I framförallt aktier har ökat utomordentligt kraftigt under senaste tioårsperioden. 1975 ägde 700 000 svenskar värdepapper — i dag tio år senare är siffran närmare 2 miljoner eller 23 procent av landets befolkning.

Världsrekord — om vi ska tro arrangörerna.

Smörgåsbord

Mässidén är inte att deta ut varuprover varken i form av ädelstenar, värdepapper eller guldtackor. Snarare att bjuda på meny av alternativa placeringsformer.

Från presentation av mer eller mindre intressanta börsföretag — som bland annat gruvbolaget Boliden, vars papper redan under första mässdagen passade på att falla ordentligt — till fondkommissionärer via försäkringsbolag, finanskonsulter, skatteexperter, banker — och Riksgäldskontoret, dv s statens förlängda arm för upplåning både hemma och utomlands.

Ett smörgåsbord, förklarade Aktiespararnas Riksförbunds förre ordförande John E Johanson.

För överflödiga miljoner

Till skillnad från andra mänskor kunde de ca 20 000 besökarna inte fylla plastpåsar med redan vid hemkomsten skrotade broschyrer och varuprov. Vid sidan om bullar var bara goda råd gratis. Men — tänk på det japanska ordspråkets ”Billigt är ofta dyrt”!

Ur påkostade montrar steg elegant mörkkostymerade herrar fram med skamliga förslag om hur man bäst placerar sina för tillfället outnyttjade, men tydligen lätttillgängliga 500 000 mark. Råden var lika många och professionella, som gratis.

Aktier, rubiner och konst

Privatinvesteringar i dag omfattar inte bara värdepapper. Bland börsföretagens diskreta nasare trängdes också alternativ som mynt i tjugotusenkronorsklassen, exklusiva frimärken, rubiner med diamanter, bilar, guldtackor — och konst.

— Konstmarknaden har definitivt samma publik som aktieköparna, konstaterar auktionshusets intendent Lars Gundberg.

varda en mässa

Från sitt sobert eleganta hörn försökte han fånga in Svensson på gatan att köpa en olja av Carl Kylberg för närmare halva mil jonen.

… och bilar

Må så vara att guldtackan på 12,5 kg från Boliden var inkapslad och bevakad av två professionella vakter. Konkurrenten på guldinvestfirman vet att tala för sin vara så väl, att man för ett ögonblick fick för sig att guldpriset stigit under senare år — när förhållandet i år är rakt motsatt.

— Rubiner som investeringsobjekt är något av det intressantaste som marknaden erbjuder i dag, förklarade representanten för en av de få ädelstensfirmorna som överlevt den senaste tidens svidande kritik.

— Det viktigaste är att sprida sitt risktagande — och lägga ett av äggen i vår korg, meddelar filatelisten utan att få medhåll från börsryttaren.

— Varför inte en Jaguar för 330 000 kr? säger firmarepresentanten nästan anklagande.

Dyrt? inte alls, kanske mycket pengar — men tänkt på värdestegringen, om bilen får stå i fred under 30 år.

— Nej, bilar går definitivt inte in i bankfack, säger Götabankens representant — och föreslår en Lada …

Pengar och moral

Investeringar är moral, predikar PIA, Föreningen Personligt Investerings Ansvar. De fem anslutna organisationernas minsta gemensamma nämnare är att investerare måste veta exakt vad pengarna används till. “Varje sparad slant får sociala och ekologiska följder” Pengar till företag som arbetar i Sydafrika är ett närstående, och lite väl lättköpt exempel.

Men hur går det om man investerar I en industri med föredömlig personalpolitik — som däremot smutsar ner en aning — En svår balansgång, där vi inte ger något moraliskt ställningstagande, säger Sören Bergström, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet. — Alternativrörelserna har under bara ett par år vuxit sig starka i USA — och kommer också i Norden.

— Investeringar är fråga om moral — och moralen en prioritering.

Lennart Utterström (Stockholm) 25

Utgiven i Forum nr 1985-19

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."