Pilsner Urquell ölet med must
Forum 1977-16, sida 15, 26.10.1977Taggar: Orter: Tjeckoslovakien Teman: öl
Tjeckoslovakien special
Pilsner Urquell ölet med must
Ett gott öl ska vara lite kärvt men det får inte bli beskt. Det ska vara klart men ändå skumma. Och det ska kittla strupen just så mycket att man gärna höjer handen och beställer en sejdel till.
Detta månde vara vår marknadsprofil, sa öltillverkarna i Pilsen till varandra redan på 1200-talet. Naturligtvis kunde de modern sales promotionterminologi för ölet finns ju än idag. Pilsner Urquell — världens bästa öl säger mången kännare.
my» Vad är då hemligheten bakom den tjeckiska pilsnern? Det berättas mystiska legender om egendomliga förhållanden i de nio kilometer långa “förvaringskällarna insprängda i berget. Om svampar som avsatt sig p väggar och ekfat. Om det speciella vattnet som bara finns i Pilsen. Om säregna egenskaper hos malt och humle. . Vad är sanningen? Frågan besvaras av dipl ing Ivo Hlavateck — Vi behöver inte ty oss till trolldom, lika lite som vi behöver skydda några hemligheter ifråga om tekniska metoder. Framgången ligger kanske däri, att vi konsekvent tilllämpar samma gamla klassiska tillverkningsmetoder. Vi har följt den klassiska teknologin i över 130 år.
— Råvarornas kvalitet har naturligtvis en avgörande betydelse: böhmisk malt, humle från Zatec och ett gott vatten. Tilläggas bör de anställdas stora ansvarskänsla för sitt arbete. — Kanske man inte heller ska bortse från förhållandena i de underjordiska lagringsutrymmena. Ölet får där långsamt mogna i ektunnor i en konstant temperatur på 0—1 grader. Minst tre månader tar mogningsprocessen.
År 1963 började vi bygga om bryggeriet och arbetet kommer inte att vara slutfört förrän 1980.
— Vi hade då två valmöjligheter, berättar dipl ing Hlavateck. Antingen förkorta framställningsprocessen genom att införa ny teknologi. Vid första tanken föreföll det här att vara den enklaste och mest framkomliga vägen. Eller så skulle vi stå fast vid de klassiska metoderna även om vi därmed valde en betydligt svårare väg.
Effektiva maskiner har nu fått ersätta hantverket vid maltberedningen och påfyllningsskedet försiggår i långa, automatiska linjer. Kokeriet har byggts ut och lagringsmöjligheterna i källarna utnyttjas effektivare än förut.
Pilsner Urquell-ölet är känt av finsmakare i över 60 länder. När det utbyggda bryggeriet står färdigt är tillverkningskapaciteten 1,5 miljoner hektoliter per år. O
Turbogeneratorer sörjer för helsingforsarnas trivsel
När helsingforsaren kokar morgonkaffet på elspisen eller knäpper på tv:n för kvällsnyheterna så finns i allmänhet tjeckoslovakisk teknologi med i bilden i form av värme och kraft. Huvudstadens största och modernaste värmekraftverk — Hanaholmen — är nämligen uppbyggd kring två turbogeneratorer från - Skodaverkens ’ tunga sektion. Totalt sett är det här Tjeckoslovakiens största exportleverans till Finland. Men det är bara en bland många andra betydande leveranser.
FORUM 16/77
Ny” Den första turbinen togs i drift 1974 och den andra i mars i år. Det finländsk-tjeckiska samarbetet ifråga om turbiner inleddes redan före andra världskriget. Skodafabriken levererade då ett tiotal, huvudsakligen mindre turbiner, till bla sockerfabriker, pappers- och cellulosafabriker. En del av dem tas fortfarande säsongbetonat i användning.
En ny era började 1969 då Skodafabrikerna åtog sig att leverera en 3.5 MW turbininstallation till avfallsbränningsanläggningen på Byholmen i Helsingfors. Kort härefter beställde Kuopio stad en turbinanläggning som levererar elström och varmvatten till stadens fjärrvärmenät, Den togs i drift 1972.
forts. på sid 1 . «ll > Provning av en ångturbin i Skodafabriken.
15