Utgiven i Forum nr 2012-11

Plattornas kamp

av Patrik Harald Forum 2012-11, sida 12-13, 22.11.2012

Taggar: Bolag: Apple Teman: pekplattor

Hl FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 11 2012

Plattornas kamp

Ny konkurrens rubbar Apples dominans

PATRIK HARALD TEXT

X Apple har varit den självklara ettan på pekplattemarknaden ända sedan företaget lanserade sin Ipad för snart tre år sedan. Och det är kanske inte så konstigt eftersom det var Apple som skapade hela produktkategorin.

Men försprånget till konkurrenterna minskar. Årets andra kvartal var fortfarande mycket starkt för Apple, som då hade en marknadsandel på 65,5 procent. Men bara ett kvartal senare hade Apples marknadsandel fallit med hela 15 procentenheter, ner till 50,4 procent. Och jämfört med för ett år sedan är Apples marknadsandel 9 procentenheter lägre nu (se grafen). Det här framgår av analysföretaget IDC:s rapport.

Vinnare är i stället olika Android-plattor med tillverkaren Samsung i spetsen. Enligt IDC levererade Samsung under kvartalet 5,1 miljoner plattor vilket är en ökning med 115 procent jämfört med kvartalet innan, och hela 325 procents ökning på ett år.

IDC förklarar Apples inbromsning under tredje kvartalet med att konsumenterna inväntade Ipad Mini, den 7,9 -tumsplatta som började säljas i november. I och med att Mini-plattan nu är ute spår analysföretaget däremot ett bra fjärde kvartal för Apple.

”Å andra sidan ger det relativt höga priset på Ipad Mini goda möjligheter för Androidlägret att fortsätta tredje kvartalets framgångar, säger IDC:s forskningschef TOM MAINELL! rapporten.

ANDROID. Samsung Galaxy Tab.

PEKPLATTOR « MARKNADSANDELAR GLOBALT

Tredje kvartalet 2011

Apple 59,7

Tredje kvartalet 2012

Apple 50,420

Samsung 18,40

FORUM FÖR EKONOMI OCHTEKNIK « KÄLLA: IDC NOVEMBER 2012

På lång sikt väntas Apples dominans hur som helst plana ut. Enligt analysföretaget Gartners prognos över operativsystem för pekplattor kommer Apples iOS att falla under 30 procent fram till 2016 medan Android tar klivet över 50-procentsstrecket.

Förutom konkurrensen från Androidplattor i olika priskategorier kommer under de närmaste månaderna dessutom en lång rad Windows 8-försedda pekplattor och hybriddatorer från olika tillverkare - och i varierande prisklasser. Bland annat Microsof har lanserat sin egen Surface-platta (se bilden).

”Att Apple har så få modeller ute och dessutom i det högsta prissegmentet kommer att vara till nackdel för bolaget. Jämfört med till exempel mobilmarknaden är ju pekplattemarknaden fortfarande bara startskedet, det är först nu utbudet börjar växa, säger TONI NYGRÉN på Marketvisio i Helsingfors.

Etta i pc-världen. Windows 8 är den senaste upplagan av Microsofts operativsystem, som

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 11 2812

WINDOWS 8. Microsoft Surface.

PEKPLATTOR : PROGNOS ENLIGT OPERATIVSYSTE 604 H Andorid 504 4096 iOS 3090 Windows 2020 Övriga 1020 Markn. andel KÄLLA: GARTNER

T T T 2012 2013 201 nu för första gången anpassats för pekskärm. Att Windows länge varit dominerande i pcvärlden, inte minst bland företagsanvändare, torde ge draghjälp också på tablet-sidan.

”Sett ur it-säkerhetssynvinkel erbjuder Windows klart bättre lösningar än Androidlägret”, säger Nygrén.

Men Microsoft ska inte bara övertyga användarna, utan också app-utvecklarna. Här råder ett känt dilemma; utan appar lockar ekosystemet inte konsumenterna, och utan konsumenter är app-utvecklarna inte moti T T 2015 2016 NOVEMBER 201 verade att sätta tid och möda på plattformen. Men åtminstone enligt Microsoft självt är intresset för Windows 8 stort bland mjukvaruutvecklarna.

Hybrider. Höstens nya Windows 8-plattor är i många fall så kallade hybriddatorer, en kombination av pekplatta och laptop där tangentbord och skärm är löstagbara från varandra.

”Trenden verkar vara att bärbara datorer och pekplattor smälter samman. I och med

VA i0S. Apple Ipad Mini

Windows 8 kommer vi att få se allt mer av den här typen”, säger VESA JÄRVELÄINEN, försäljningschef på Verkkokauppa.com, som för övrigt väntar att Googles Nexus (Andorid) blir en kommande storsäljare.

Även om IDC räknar med att Ipad Mini ska lyfta Apples fjärde kvartal är inte alla så förtjusta i den lilla nykomlingen. Det har påpekats att priset är rätt högt i relation till apparatens prestanda - bland annat saknas den fullstora Ipadens högklassiga retina-skärm. De mest hängivna Apple-fansen har dessutom inte varit sena att framhålla att ”så där hade Steve Jobs aldrig gjort” Apple-grundaren och vd:n Jobs, som dog för ett drygt år sedan, ansåg nämligen att 10 tum är minimimåttet på en tablet.

Amazon stort i USA. Hur som helst har kunderna hittat pekplattan. Globalt såldes enligt IDC totalt 27,8 miljoner plattor under tredje kvartalet, vilket är en ökning med 49,5 procent på ett år och 6,7 procent jämfört med kvartalet innan. Apple och Samsung är alltså de dominerande spelarna, följda på topp5-listan av Amazon, Asus och Lenovo. Anmärkningsvärt är att plattan från Amazon (ursprungligen en nätbokhandel) på bara ett år kapat åt sig en marknadsandel på 9 procent, trots att den säljs enbart i USA. Senareihöst börjar Amazon-plattan säljas på fem nya marknader.

Utgiven i Forum nr 2012-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."