Utgiven i Forum nr 1969-03

Politiskt gnissel inom EEC

Forum 1969-03, sida 22-23, 13.02.1969

Taggar: Organisationer: EEC Teman: ekonomi

Utblick

Politiskt gnissel inom EE Ä red gg / oh ( est

DEN 1 JULI 1968 uppnådde de sex stater som tillsammans utgör den Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEC) — Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Tyska Förbundsrepubliken — det första stora målet under organisationens elvaåriga historia, nämligen övergången till en fullt utbyggd tullunion. Detta innebär, att ingen tull och inga kvantitativa restriktioner hindrar handeln med industriprodukter inom medlemsstaternas område, medan däremot varor från utomstående länder påförs tull enligt en gemensam tulltaxa oberoende av vid vilken gräns de importeras. Genomförandet av tullunionen är alltså en viktig del av de åtgärder som förutsågs i Rom-traktaten, det instrument varmed EEC bildades. Detta steg i det ekonomiska samarbetet var fullbordat ett och ett halvt år före den ursprungligen fastslagna tidpunkten.

X

DET FORTSATTA UTBYGGANDET av den ekonomiska unionen mellan EEC-länderna har inte löpt lika smidigt som den första etappen i samarbetet. Delvis kan detta bero på den omständigheten, att Rom-traktaten fastställde en tidtabell endast för utbyggandet av tullunionen, medan andra delar av samarbetet definierades endast i kvalitativa termer. Man har dock lyckats uppnå en hög grad av rörlighet av arbetskraft mellan medlemsländerna. Överenskommelse har också träffats om en gemensam lantbrukspolitik, och en stor del av handeln med jordbruksprodukter har redan liberaliserats. En viss harmonisering har också förekommit inom den indirekta beskattningen och transportpolitiken, två fält vilka är av stor betydelse för ett fritt utbyte av varor.

TROTS ATT INGEN TIDTABELL FASTSTÄLLTS för andra än tullfrågorna, borde enligt Rom-traktaten lösningar för alla andra områden utarbetas och reglerna gällande dem träda i kraft vid slutet av den så kallade övergångsperioden, dvs. .1 januari 1970. Det har emellertid redan en längre tid varit klart, att detta mål inte kan uppnås, och Europakommissionen har också på sistone gått in för att fullborda den ekonomiska unionen inom en tidsrymd av fem i stället för ett år.

22 Forum 3/69

DET VAR MENINGEN, att EEC under 1969 skulle utarbetu en gemensam handelspolitik gentemot tredje land. Den gemensamma. handelspolitiken innebär, att EEC-ländernas omkring 800 handelsavtal med olika utomstående länder ersätts med avtal där EEC i stället för det enskilda medlemslandet är den ena parten och att förhandlingarna sköts genom Europakommissionen. Efter det Frankrike nyligen har meddelat, att det påbörjar bilaterala förhandlingar med Sovjetunionen om ett nytt fernårigt handelsavtal, kommer man uppenbarligen inte att ha en samfälld handelspolitik förrän flera år in på 1970-talet.

BRISTEN PÅ FRAMSTEG i genomförandet av de senare skedena av Rom-traktaten härrör sig i betydande omfattning från olika åsikter om hurudan den framtida organisationen av Västeuropa skall vara. Frankrike motsätter sig övernationella drag i traktaten, såsom överförandet av kontrollen över tullintäkterna till Europakommissionen, stärkandet av kommissionen och det europeiska (läs: EEC-) parlamentet i allmänhet samt utvidgandet av EEC genom intagande av nya medlemmar.

MEDLEMSSTATERNA I EEC synes för närvarande göra vissa ansträngningar att undvika sådana kollisioner i sin integrationspolitik, som ledde till den sju månader långa franska bojkotten av ministerrådets möten 1965—1966 och liknande åtgärder för andra länders sida vid behandlingen av frågor som speciellt intresserade Frankrike efter det andra franska »vetot» till brittiskt inträde i EEC i december 1967. Trots detta verkar det troligt, att större framsteg inte kommer att göras på ganska länge. Till en sådan slutsats kommer man också av den anledningen, att Europakommissionen på fransk tillskyndan har försvagats såsom ett villkor för normaliserandet av ministerrådets arbete efter den franska bojkotten.

FÖRUTOM DEN RENT POLITISKA SIDAN av samarbetet har också vissa ekonomiska förutsättningar för ett friktionsfritt samarbete försämrats i jämförelse med de, förflutna tio åren. De störningar som i vissa medlemsländer på sistone har inträffat i den externa balansen har försvagat intresset för snabbare integration till dess betalningsbalansen är under kontroll i samtliga länder. I valutapolitiskt svåra tider är det naturligt för nationella myndigheter att vara mera upptagna med akuta problem än med långsiktig integration, som det trots allt inte är så bråttom med.

OAKTAT DE MINDRE GODA UTSIKTERNA för betydande framsteg i det fortsatta utbyggandet av EEC under överskådlig tid, torde den sammanhållning mellan medlemsländerna som har uppnåtts i integrationen hittills garantera, att ländernas ekonomier binds allt närmare varandra, hur långsamt olika institutionella åtgärder än kommer .att genomföras. dd

Utblic »Vi har höjt priset, det är det som är det nya.»

Prisstegring i EEC

Det ekonomiska läget inom EEC har på sistone präglats av kraftigt växande import, stigande priser och sjunkande export, heter det i en av Europakommissionen offentliggjord ekonomisk månadsöversikt. BEC:s överskott i handeln med icke-medlemsstater sjönk på nytt under fjolårets höstmånader. Orsaken var att exporten avtog påtagligt, speciellt till USA och Storbritannien. Samtidigt sköt importen i höjden i samtliga sex medlemsländer. Priserna har överallt inom EEC varit utsatt för stark press uppåt och man räknar med ytterligare prisstegring under innevarande år.

En ljuspunkt är dock att arbetslösheten har sjunkit kraftigt i alla EEC-stater genom stark efterfrågan på arbetskraft som följd av att den ekonomiska aktiviteten i slutet av fjolåret och på nyåret visade tecken till nytt uppsving. Industriproduktionen, främst i Västtyskland och Frankrike, visade en klar ökning under de senaste månaderna tack vare den ökade efterfrågan inom hela marknadsområdet.

AFFÄRSMANNEN ÄR JÄKTAD OCH FORDRANDE STOP RESEBRANSCHENS ÖGONSTEN STOP DÄRFÖR KALLAR VI HONOM VIP STOP UNDER VARJE RESA STOP TILL NYSTAD ELLER NEW YORK STOP ÄVEN UNDER HÅRD PRESS STOP SAMMA EFFEKTIVITET STOP EKONOMISKA SINNE STOP DETTA GLÖMMER HAN INTE STOP INTE VI HELLER STOP STOP

Storbritanniens betalningsbalans

Storbritanniens utrikeshandel under 1968 gick med ett underskott på drygt 700 milj. pund, Den officiella redovisningen av export- och importresultaten under december visar en negativ handelsbalans på 55 miljoner pund. Den totala bytesbalansen 1968 — med hänsyn tagen till utrikeshandel och väntat överskott på »osynligas intäkter — kan därmed väntas visa ett minus på mellan 400 och 500 miljoner pund. Detta tycks under alla förhållanden inte bli mycket bättre än 1967, då underskottet i betalningsbalansen var 490 miljoner pund. Över året som helhet har exportvärdet stigit med 23 procent och importvärdet med 21 procent. Handelsdepartementet hänför de dåliga decembersiffrorna till strejker, speciella utbetalningar vid ledigheterna under julhelgen och faktum att den nya importskatten, introducerad den 27 november, ännu inte hunnit bli verkligt effektiv.

This is the FINNISH AUTOMOBILE CLUB TRAVELBUREAU LT (AK:s Resebyrå Ab) Helsingfors, Fabiansgatan 14 phone 65 00 22, Åbo, Auragatan 5 phone 16 018 Please relay to every businessminded man in Finland:

Vi vet Ert namn

Det är VIP

Sovjetunionens ekonomi 1968

Sovjetunionens regering har gett den sedvanliga ekonomiska rapporten om utvecklingen under det föregående året. Man omtalar viktiga framsteg men noterar, att takten i den industriella uppgången fortsätter att minska,

Bruttonationalprodukten 1968 var 8,1 procent större än året förut. Tidigare under ‘1960talet ökade den industriella produktionen med mer än 9 procent per år. I rapporten sägs att ökningen i industriproduktionen bara svarade mot det uppsatta målet — förut har detta i regel överträffats med några tiondedels procent.

Enligt den ekonomiska rapporten slogs i fjöl rekord beträffande totalvärdet för jordbruksprodukter, ehuru den viktiga spannmålsskörden låg något under 1966 års rekord. Hela värdet av skörden och boskapsproduktionen var 81 miljarder rubel jämfört med 78,1 miljarder 1967.

Forum 3/69 23

Utgiven i Forum nr 1969-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."