Utgiven i Forum nr 2012-02

Populism eller okunskap?

av Rita Asplund Forum 2012-02, sida 31, 23.02.2012

Taggar: Teman: arbetskraft

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2012

Rita Asplund är forskningsdirektör på Näringslivet forskningsinstitut Etla.

Populism eller okunskap?

Arbetskarriären måste förlängas och pensionsåldern höjas. De här kraven har vi under de senaste åren fått höra till lust och leda. Samtidigt har sysselsättningen bland äldre arbetstagare de facto ökat, liksom också den faktiska pensionsåldern. Siffror från Eurostat visar att sysselsättningsgraden bland 55-59 -åringar hade fram till år 2010 stigit till 72,5 procent, vilket placerar Finland bland de högsta noteringarna inom EU-området. Detta är att jämföra med en sysselsättningsgrad i den här åldersgruppen på enbart 58,5 procent år 2000. Om man däremot ser till ökningstakten så har utvecklingen varit ännu mer dramatisk bland 60-464-åringarna under samma tioårsperiod: en nära nog fördubbling av sysselsättningsgraden, från 22,8 procent år 2000 till 40,8 procent år 2010.

Det här låter ju som en utmärkt början på år 2012 som av Europeiska kommissionen utsetts till Europaåret för aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna. De äldre åldersgrupperna ska bland annat uppmuntras till att stanna längre i arbetslivet och, som det så vackert heter, dela med sig av sina erfarenheter. Men vill arbetsgivare och yngre kolleger verkligen ha kvar dessa 55-plussare, för att inte tala om 60-plussare? Många arbetstagare kan vittna om åldersdiskriminering på arbetsplatserna, även om situationen inte förefaller att vara värre i Finland jämfört med andra europeiska länder,

Många äldre arbetstagare upplever också att de har en skyldighet att lämna över sin arbetsplat ”Många arbetsta grupperna stannar längre i arbetslivet. En femtedel är fullständigt övertygade om att så är fallet, medan bara en dryg fjärdedel är av diametralt motsatt åsikt. Svenskarna uppvisar en ännu starkare tro på at de äldre tar arbetsplatser av de yngre (57 procent), medan dylika argument har föga stöd bland danskarna (26 procent).

Vad säger forskarna? De hävdar att det inte existerar en dylik konkurrens om samma jobb mellan yngre och äldre, Det är helt enkelt fråga om en feltolkning av arbetsmarknadens funktionssätt som bygger på inte mindre än två felbedömningar. Dels lever man i villfarelsen att det finns ett bestämt antaljobb att fördela, Och dels lever man i tron att arbetstagare lätt kan ersätta varandra,

Ingetdera argumentet äger relevans i dagens arbetsliv. Ungdomar kan sällan hoppa direkt i de stövlar som blir lediga då folk går i pension, förutsatt att stövlarna överhuvudtaget blir kvar och inte rationaliseras bort. I stället fylls jobben genom förflyttningar inom och mellan arbetsplatser, och i slutändan öppnas i bästa fall en inkörsport till arbetslivet för ungdomar, Dylika processer är emellertid långsamma och avhängiga av ett flertal osäkerhetsfaktorer, däribland de ekonomiska utsikterna.

Varför lever då denna myt vidare? En viktig orsak torde vara att både politiker och experter ofta blandar in ungdomars sysselsättningsmöjligheter i diskussioner om förlängda arbetskarriärer, kringskurna möjlighe till yngre förmågor och i synnerhet till alla dessa unga som i dagens läge upplever allt större svårigheter att få in foten på arbetsmarknaden, En färsk undersökning visar att uppfattningen att äldre och yngre konkurrerar om samma jobb är utbredd ocksåi Finland. Över 52 procent av de tillfrågade anser att de yngsta generationerna berövas arbetstillfällen om de äldre ålders gare kan vittna om åldersdiskriminering på arbetsplatserna, även om situationen inte förefaller att vara värre i Finland jämfört med andra europeiska länder ter till förtidspensionering och höjd pensionsålder. En sammankoppling av ungdomsarbetslösheten med pensionsproblematiken har drag av populism och kan avfärdas som ren okunskap. Redan en snabbt titt i statistiken avslöjar att länder med hög sysselsättning bland äldre tenderar att också uppvisa hög sysselsättning bland de yngre åldersgrupperna. BI

Utgiven i Forum nr 2012-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."