Utgiven i Forum nr 2012-01

Pris ska sporra till uppfinningar

av Patrik Harald Forum 2012-01, sida 15, 26.01.2012

Taggar: Teman: innovation

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2012

Forskare från Tammerfors tilldelas Uppfinningspriset i materialteknik för sin metod att enkelt och miljövänligt framställa cellulosa. Syftet med priset är att sporra till, och lyfta fram, värdefulla uppfinningar inom den fria universitetsforskningen.

PATRIK HARALD TEXT X Bakom den prisbelönta uppfinningen står forskarna MARIANNA VEHVILÄINEN, TAINA KAMPPURI Och MAIJA JÄRVENTAUSTA samt professor PERTTI NOUSIAINEN från institutionen för materiallära vid Tammerfors tekniska universitet. De har utvecklat en ny, miljövänlig och kostnadseffektiv metod att framställa cellulosalösning. Den går ut på att cellulosan behandlas med enzymer och sedan blandas med en alkali, fryses ner och tinas upp. Resultatet är en alkalisk cellulosalösning.

Enligt forskarna öppnar metoden också dörren till helt nya produkter, till exempel olika slag av förnybara polymerer (”plaster”), vilket kan vara av intresse för skogsindustrin som söker alternativ till papperstillverkningen.

Forskarna tog emot priset på 20 000 euro vid Teknikdagarna i Otnäs, Esbo den 13 januari. Initiativtagare till priset är Centret för nya material, UMK, vid Aaltouniversitetet.

För forskarna är utmärkelsen en milstolpe.

”Tidigare märkte man från den traditionella industrin en tydlig misstro mot vår uppfinning. Man ansåg att den var alltför enkel för att kunna fungera. Men i dag står vi här”, säger en nöjd professor Nousiainen.

I prismotiveringen sägs att forskargruppens uppfinning representerar ett modernt clean tech-tänkande. Dessutom är metoden enkel, genialisk och ekonomisk. Uppfinningen kan också vara av nationell betydelse eftersom den på ett viktigt sätt anknyter till skogsindustrin.

Syftet med uppfinningspriset är att sporra till, och lyfta fram, värdefulla uppfinningar inom den fria forskningen vid universiteten. Initiativtagare är teknologie doktor ruNAR TÖRNQVIST, verksamhetsledare vid Centret för nya material, UMK. När han efter

Pris ska sporra till uppfin

Bål

BELÖNAS. Forskarna Marianna Vehviläinen, Taina Kamppuri och Maija Järventausta samt professor Pertti Nousiainen från Tammerfors belönas för sin uppfinning inom cellulosaframställning.

drygt tjugo år inom innovativ industri för några år sedan återvände till Tekniska högskolan blev han förvånad över hur få potentiellt värdefulla patentansökningar som kom från den fria forskningen.

”För Tekniska högskolan rörde det sig om en handfull per år, vilket är ganska lite när man beaktar antalet doktorander och den årliga budgeten?”

Enligt uppgift från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm är motsvarande siffra där 20-25 patent per år.

Törnqvist är noga med att skilja på patentansökningar i största allmänhet och sådana patent som leder vidare. Han anser att det i dag finns alltför få incentiv för den typ av forskning som skulle kunna leda till verkliga genombrottsuppfinningar.

”Vi gör bra vetenskapligt arbete men det knoppar inte av sig så mycket som man skulle hoppas på. Fast det beror inte enbart på forskningen, utan också på många andra faktorer, bland annat på industribasen, kostadsnivån och attityder ilandet. Det är en komplicerad problematik”; säger Törnqvist.

Hans förhoppning är att universiteten ska få fram verkligt tuffa saker som överraskar företagen och stärker deras konkurrenskraft.

Runar Törnqvist.

Ett villkor för att en uppfinning ska belönas med Uppfinningspriset i materialteknik är att den har sitt ursprung inom fritt forskningsarbete inom ett finländskt universitet. Dessutom måste det ha gjorts centrala patentansökningar för att skydda uppfinningen internationellt.

Årets pristagare håller med om att priset är ett bra sätt att sporra till innovationer vid högskolorna.

” Åtminstone för egen delhar jag fått större mod att lyfta fram vår uppfinning när den nu har starkt stöd också från annat håll”, säger professor Nousiainen.

”Visst är priset en fin bonus. Å andra sidan föds inte att innovationer enbart för att man eftersträvar ett pris. Den stora drivkraften är förstås den egna viljan, ett brinnande intresse och en förvissning om att projektet har potential”, säger Marianna Vehviläinen.

Tanken är att priset ska bli årligen återkommande - i ett första skede under fem år. Sedan ser man om utmärkelsen ger önskat resultat. Uppfinningsprisets huvudfinansiär är Teknologiindustrins 100-årsstiftelse samt ytterligare en handfull mindre finansiärer.

ej 3 z >= z = = Oo

Utgiven i Forum nr 2012-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."